VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA

Digitalt bokföringsprogram effektiviserar arbetet för Kinds Järn i Svenljunga

Den lokala bygg- och järnhandeln i Svenljunga sparar tid och pengar med EkonomiOnline – bland annat behöver varje faktura bara hanteras en gång. Genom löpande rådgivning av LRF Konsult kan de också planera sin verksamhet framåt på rätt sätt.

Thomas GullKinds Järn är sedan länge ansluten till Bolist-kedjan och sedan lite mer än ett år tillbaka säljer de även kök från Electrolux Home. Under Thomas tid som ägare till Kinds Järn har han strukturerat upp butiken och investerat. Det senaste tillskottet är maskiner för uthyrning. Idag står företagskunder för lite mer än hälften av försäljningen och det är den delen som har ökat mest den senaste tiden.

- Jag tycker det är bättre att fokusera på det man är bra på och valde därför att leja bort bokföringen till LRF Konsult . När min rådgivare sedan introducerade EkonomiOnline för mig fick jag en aha-upplevelse, berättar Thomas Gull som äger Kinds Järn - den lokala bygg- och järnhandeln i Svenljunga.

Thomas har varit kund hos LRF Konsult länge och har både sin gård, som är en enskilda firma, och bolaget Kinds Järn AB samlade hos LRF Konsult i Svenljunga. Från början var det just bokföringen och redovisningen som LRF Konsult hjälpte till med, men sedan något år tillbaka introducerades Thomas för den digitala bokföringstjänsten EkonomiOnline. Via LRF Konsults kundportal MittKontor loggar han in till redovisningsprogrammet. Fördelen är att han kan logga in direkt från mobilen eller datorn och oavsett var han är.

- Varför göra samma sak två gånger när jag nu kan göra det direkt i EkonomiOnline, fortsätter han och förklarar hur han tidigare manuellt konterade och signerade leverantörsfakturorna innan de lämnades in för bokföring. Idag lägger Thomas själv in leverantörsfakturorna direkt i redovisningsprogrammet och på så sätt behöver fakturorna bara hanteras en gång.

Mer fokus på rådgivning
För Thomas tar det egentligen inte mer tid nu än innan och den tid som LRF Konsult gör på uppdraget kan istället fokuseras på avstämningar och rådgivning. Även om Thomas fortfarande ibland stöter på frågor när han ska bokföra så är hjälpen inte mer än ett samtal bort och för varje månad upplever han att det blir enklare och enklare.

- Det är skönt att ha en personlig rådgivare att bolla idéer och funderingar med, säger Thomas.

På LRF Konsult i Svenljunga finns Kjell Ljunggren, Auktoriserad Redovisningskonsult, som hjälper Kinds Järn med rådgivning, avstämningar och löner. När det blir dags för bokslut hjälper Kjell och LRF Konsult till med skatteplanering, årsredovisning och inkomstdeklaration. Nästa steg för Kinds Järn är att implementera kundfakturorna i EkonomiOnline. För att kunna göra det tittar Kjell på LRF Konsult efter ett lämpligt försystem åt Thomas som klarar av att hantera alla verksamhetsgrenar i företaget. Men båda är överens om att ta ett steg i taget och låta det ta lite tid.

- Jag tycker det är kul med den digitala utvecklingen och att hjälpa kunden att effektivisera sin tid, säger Kjell Ljunggren på LRF Konsult.

Sparar tid och pengar med EkonomiOnline
Idag kan Thomas tydligt se att EkonomiOnline både sparar tid och pengar åt Kinds Järn och då finns det fortfarande mer att hämta i form av funktioner.

- Det är spännande att LRF Konsult hänger med i utvecklingen, säger Thomas och konstaterar att LRF Konsults kundportal MittKontor och EkonomiOnline numera är viktiga arbetsredskap för honom.