Årets unga bonde 2017 utsedd

I helgen utsåg McDonald’s, LRF Ungdomen och LRF Konsult Årets Unga Bonde 2017 och vinnare är syskonen Persson.

De fem syskonen driver tillsammans mjölkgården Lida Gård i Ljung i Herrljunga Kommun. Gården har varit i familjens ägo i åtta generationer. Prisutdelningen hölls på Matologi i Stockholm.

Årets Unga Bonde delas ut för andra året i rad för att stödja unga bönder som vill driva ett hållbart och lönsamt lantbruk. Målet är att inspirera fler unga, ambitiösa och företagsamma entreprenörer att satsa på lantbruksnäringen. Årets vinnare är syskonen Lina, Sara, Kalle, Filip och Elias Persson.

– Det är en ära att bli Årets Unga Bonde 2017! Priset gör det möjligt för oss att utveckla gården och vår verksamhet ytterligare. Pengarna kommer gå till att utöka antalet djur på gården, inte minst genom att behålla tjurkalvarna för uppfödning. Utmärkelsen är även en bekräftelse på att jag och mina syskon gör något bra, säger Sara Persson, en av vinnarna i Årets Unga Bonde 2017.

McDonald’s samarbetar med LRF Konsult och LRF Ungdomen sedan 2011 för att stötta svenska bönder och främja svenskt jordbruk. Årets Unga Bonde är ett av initiativen. På plats för utdelningen fanns, förutom årets vinnare, även representanter från juryn; Emilia Astrenius Widerström ordförande i LRF Ungdomen, Jimmy Larsson, Segmentschef Skog och Lantbruk LRF Konsult och Sören Vogt, Inköpschef på McDonald’s i Sverige.

– På LRF Ungdomen vill vi uppmuntra fler att se möjligheterna i att vara ung och leva och arbeta på landsbygden. Årets Unga Bonde är ett fantastiskt initiativ i samarbete med McDonald’s där vi stöttar och lyfter unga i de möjligheter som finns i de gröna näringarna. Vi är 16 000 medlemmar i åldrarna 16-35 år och hoppas bli många fler i framtiden, säger Emilia Astrenius Widerström ordförande i LRF Ungdomen.
Jimmy Larsson från LRF Konsult vill lyfta företagandet:

- Vi arbetar för att få småföretagarna att växa och för att få fler att våga starta företag behövs det förebilder. Genom vår rådgivning vill vi tillsammans med vinnarna hitta och utnyttja företagens potential. Man ska aldrig underskatta en nedskriven affärsplan. Ju mer tid man lägger på att sätta sina planer på pränt, desto tryggare blir man i att man är på rätt väg i sitt företagande.

McDonald’s är restaurangbranschens största inköpare av svenskt nötkött och en stor inköpare av andra svenska råvaror som grönsaker, ekologisk mjölk och ekologiska ägg.
– Som restaurangbranschens största inköpare av svenskt nötkött, har vi ett stort ansvar. Vi brinner för svenskt lantbruk och genom Årets Unga Bonde vill vi inspirera fler unga ambitiösa, företagsamma entreprenörer att satsa på lantbruksnäringen. Syskonen Persson gör ett enastående jobb med Lida Gård och det känns roligt att nu ge dem ytterligare möjligheter att utveckla gården, säger Sören Vogt, Inköpschef på McDonald’s i Sverige.

Vinnarna får 100 000 kr av McDonald’s att investera i sin verksamhet och sin affärsplan. Förstapristagarna och ytterligare fyra unga bönder får även stöd av LRF Konsult för att utveckla sin affärsverksamhet och totalt 15 unga bönder får en ledarskapsutbildning på McDonald’s Business School, i Lindvreten utanför Stockholm.

Läs mer om Årets Unga Bonde 2017 på: landlantbruk.se.

Pressbilder

Bilder för nedladdning finns på Flickr

För mer information, kontakta:

Presstjänsten på McDonald’s Sverige, 08-740 85 05, mejla>>
Presstjänsten LRF, 08-787 57 77, mejla>>

Kontakta oss