Företagsråd och affärsanalys hos M.Magnusson

Magnus Magnusson är lantbrukaren, som blev potatisodlare, som blev purjolöksodlare, och det är inte så att han lägger av med en sak för att han börjar med en annan.

Magnus Magnusson– Mitt stora ”bekymmer” är att det här är så roligt, det blir lätt lite för mycket arbete, säger Magnus som i sitt företag M Magnussons Potatis AB odlar omkring 1 450 hektar, varav drygt 400 är potatis utanför Laholm i Halland.

Affärer är drivkraften

Det är affärerna som är spännande och intressanta för mig, tillsammans med själva odlingen, säger Magnus Magnusson. Jag har drivit det här företaget sedan 1992 och det var det där med att få till en bra affär som drev mig i början. Nu är det egentligen mer själva organisationen som är spännande och engagerande.

Potential i purjo

Med 23 heltidsanställda och dessutom ett stort antal säsongsanställda så finns det en del att organisera. Trots det var det ingen tvekan när han, från Sydgrönt, fick frågan om att börja odla purjolök. – Det finns ganska få som odlar purjolök i stor skala i Sverige och det är en produkt som vi äter året om. Svensk säsong för purjolök idag är ungefär från juli månad till mitten av december. Vi kan förlänga säsongen och kanske även öka konsumtionen vilket ger en klar potential i produkten, menar Magnus.

”Logiskt odlad”

Logiskt odlad

Företaget driver både ekologisk odling och IP-certifierad odling och odlingsteknik för både kvalitet och miljö engagerar. – Det känns ganska trist när det förekommer reklam där det påstås att bara ekologiska livsmedel är hälsosamma, när vi som odlar vet, att Sverige har en mycket återhållsam användning av växtskyddsmedel och en helt behovsanpassad användning av konstgödsel, säger Magnus. På hans fält runt omkring gården finns därför skyltar med texten "Logiskt odlad" (se bilden).

Stolt över personalen

På frågan, ”vem är Magnus Magnusson?” får jag svaret från hans packerichef som råkar gå förbi. Världens bästa arbetsgivare, säger han och ger upp ett garv. Varpå Magnus replikerar, ”vad vill du nu låna?” Stämningen är god och Magnus återkommer hela tiden till intresset för personalledning och att företagets främsta tillgång är dess personal. Det är egentligen det jag är mest stolt över säger han, min personal.

Företagsråd, affärsanalys och redovisning

Företaget använder idag flera utav LRF Konsults tjänster för att minska administration och följa upp verksamheten. M Magnusson potatis AB gör årligen LRF Konsults affärsanalys, där de följer upp samtliga grödor och kan jämföra mig med andra odlare.