Aktiv skogsägare

Som aktiv näringsidkare menas att du mer eller mindre lever av din skog. Du kan givetvis också ha en anställning eller annan verksamhet, men du ska lägga ner ett visst antal arbetstimmar per år i din verksamhet för att räknas som aktiv. Ofta har du större och mer regelbundna intäkter från din verksamhet.

När det gäller skogsintäkter är en långsiktig planering avgörande för att du ska kunna maximera tillväxten i din skog, avkastningen från skogen och också få pengar kvar efter skatt. En skogsbruksplan är därför en nödvändighet. Om du inte har en sådan kan du inte planera dina åtgärder på ett effektivt sätt och du vet heller inte hur mycket skogskubikmeter som det står i skogen. Resultatet blir ofta din skog inte får en maximal tillväxt och när du väl avverkar, försvinner mycket av intäkterna till skatt.

En uppdaterad skogsbruksplan och en proaktiv planering av din verksamhet ut ekonomisk synvinkel är viktigt. Den ekonomiska planering görs på ett effektivt sätt när din deklaration upprättas. Genom god framförhållning kan ditt skatteuttag sänkas avsevärt. Det är också viktigt att du har kontroll på din juridiska situation. Det gäller så väl avtal om jakt, fiske, eventuella kompanjonavtal och testamente med mera.

Vill du veta mer? Fyll i formuläret så blir du kontaktad av oss!

Du kan även göra vårt trygghetstest på fem minuter och få en enkel behovsanalys om hur din juridiska situation ser ut. Du kan också ta kontakt med ditt närmaste kontor för mer info. Vill du fördjupa dig i frågor rörande ditt skogsägande så kan du beställa årets upplaga av Skogsägarens Företagsbok.

Kontakta oss