Passiv skogsägare

Som passiv näringsidkare menas att du inte lever av din skog och du har ofta andra inkomster i form av exempelvis en anställning. Många skogsägare som är passiva i sitt ägande, är inte bosatta på sin fastighet. Du kanske är en av de många tusen skogsägare som är bosatt i något av våra storstadsområden och eller har långt till din skogsfastighet?

Ett passivt ägande behöver inte betyda att du inte har stora intäkter ifrån din skog. Ofta skiljer sig intäkterna över åren och det kan gå många år mellan avverkningarna och andra åtgärder i skogen. När det gäller skogsintäkter så är det avgörande att du har en långsiktig planering för att kunna maximera avkastningen från skogen. En skogsbruksplan är därför en nödvändighet. Utan en sådan kan du inte planera dina åtgärder på ett effektivt sätt och du vet heller inte hur mycket skog det står på din fastighet. Resultatet blir ofta din skog inte får maximal tillväxt och när du väl avverkar så försvinner mycket av intäkterna till skatt.

En uppdaterad skogsbruksplan och en proaktiv planering av din verksamhet ur ekonomisk synvinkel är viktigt. Den ekonomiska planering görs på ett effektivt sätt när din deklaration upprättas. Genom god framförhållning kan ditt skatteuttag sänkas avsevärt. Det gäller i än större mening om det är långt mellan intäktsåren. När väl avverkningen ska göras är det en stor fördel att ha arbetat utifrån en plan för att minska skatteuttaget. Det är också viktigt att du har kontroll på din juridiska situation. Det gäller så väl avtal om jakt, fiske, gåva och testamente med mera.

Vill du veta mer? fyll i formuläret här bredvid så blir du kontaktad av oss!

Du kan även göra vårt trygghetstest på fem minuter och få en enkel behovsanalys om hur din juridiska situation ser ut. Vill du fördjupa dig i frågor rörande ditt skogsägande, kan du beställa årets upplaga av Skogsägarens Företagsbok.

Trygghetstestet

Skogsägarens Företagsbok

Kontakta oss