Banken: Undvik onödig skatt med förenklad bokföring och bra planering

Enklare bokföring kan bryta blockeringar och få aktivare skogsägare. Det menar Per Skargren som är segmentsansvarig för skog och lantbruk inom Swedbank och Sparbankerna.

Per Skargren– Vi har 220 utbildade rådgivare åt jord- och skogsbrukare över hela landet. Det innebär förstås att vi möter väldigt många skogsägare och har bra koll på marknaden. Många skogsägare är väldigt aktiva och en del är intresserade av ekonomi och bokföring. Men för de flesta är det en mindre rolig del av skogsägandet. Genom att göra bokföringen lättare är mycket vunnet, säger Per Skargren.

För många skogsägare är det annat än bokföring som upptar tiden och det är inte ovanligt att kvitton samlas på hög och några försvinner säkert. En del skogsägare tycker helt enkelt att det är för komplicerat och hoppar över att bokföra utgifter som rätteligen hör hemma i skogsbruket. Därmed missar man möjligheter till avdrag den dag det är dags att sälja virke och få inkomster.

– Genom en enkel och ständigt uppdaterad bokföring är det lättare att göra bokslut, ta kvalificerade beslut och planera ekonomin i god tid.

Från 70 till 30 procent skatt
I skogsbruket är det långa perspektiv som gäller, från planta till fullvuxet träd. I princip är det samma sak med ekonomin. Även om tidshorisonten är betydligt kortare gäller det att se några år fram i tiden. Det handlar om allt från avsättning till skogskonton och räntefördelning till att avverka på rätt sida årsskiftet.

– Den som planerar behöver oftast inte betala mer än 30 procent i skatt på inkomsterna från skogen. För den som inte planerar, utan låter skogsintäkterna läggas till den vanliga löneinkomsten kan uppåt 70 procent försvinna i skatt, beroende på hur hög marginalskatten är. Effekten av det är att en del skogsägare helt enkelt inte bryr sig om att avverka skogen och i praktiken förstör stora värden. Den största förlusten är att inte göra någonting alls, konstaterar Per Skargren. 

Banken bästa tips
Pers råd är att alltid ha en uppdaterad redovisning och en aktuell skogsbruksplan.

– Det underlättar både planering och rådgivning. För att få en helhetsbild och ge kvalificerade råd gäller det att ha med alla delar i privatekonomin, även skogsfastigheten. Den är en tillgång som kan möjliggöra en offensivare rådgivning inom resten av privatekonomin. Allt hänger samman och det är bra att ha koll på läget. Det bör underlättas av ett system som förenklar bokföringen. Inte minst tror jag det är till glädje för utbor och mindre skogsägare, säger Per Skargren.

 

 

Om Digital Skogsägare

Digital Skogsägare är ett helt unikt digitalt tjänstepaket för skogsägare

  • Bokföringsprogram, bokslut, deklaration och skogsekonomisk rådgivning ingår. 
  • Skogsägaren får tillgång till alla ekonomiska siffror dygnet runt. 
  • Lika enkelt som den mobila bankappen. 
  • Fast pris 399 kr per månad (4 788 kr per år). Testa gratis i 30 dagar.
  • Läs mer om Digital Skogsägare >>

 

Digital Skogsägare - hur enkelt som helst

Kontakta oss