Lantbruk

Bo bekvämt på landet

Högstbjudande

5 750 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
16,5 ha
Skogsmark
7,8 ha
Inägomark
6,7 ha
Väg och kraftledning
0,4 ha
Övrigmark
1,6 ha
Virkesförråd
2 200 m3sk
Boyta
240 kvm
Antal rum
2 st

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

ESKILSTUNA ÖVERNÄS 3:1

Adress

Sofieberg 1 63513 Eskilstuna

Om fastigheten

Bara 20 minuters bilfärd utanför Eskilstuna finns denna gård med ett charmigt, bekvämt och ombonat boende med utrymme för familj och vänner.

Gårdscentra består av bostadshus, lillstuga, härbre och flertalet ekonomibyggnader. Bostadshuset är ett utbyggt soldattorp som med bubbelpool inom- och utomhus samt egen bastu kan ge guldkant på vardagen.

Ett välordnat kök och rymligt vardagsrum med kamin och en förlängning ut mot trädgården med stora fönster som ger en mysig lounge-känsla och bjuder in till så väl långfrukostar som middagar i goda vänners lag.
I trädgården hittar du plommonträd, äppelträd, vinbärsbuskar och rabarber.

Fastigheten omfattar totalt 16,4 ha varav ca 7 ha är åker/bete som kan lämpas för småskalig odling eller mindre djurhållning.

Produktiv skogsmark om 7,8 ha med ett virkesförråd om 2 200 m³sk, varav 2 100 m³sk är G2- och S2-skog. Medelbonitet på 8,2 m³sk per ha. Högt medeltal om 279 m³sk per ha. Trädslagsblandning om 69 % tall, 30 % gran och 1 % björk.

Jakträtt.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Bostadshus som i grunden består av ett soldattorp som sedan 2007 har blivit utbyggd och renoverat. Torpdelen har timmerstomme uppförd på torpargrund. I övrig är det träregelstomme och platta på mark. Betongpannor. Fasad panel med list. Invändigt spotlights, styra ytterbelysning, ur/klockinställning för motorvärmare och belysning. Spegeldörrar. Löpande veranda kring framsida och kortsida.

Uppvärmning med bergvärme, kamin och golvvärme utom i den gamla torpdelen. Borrad brunn från 2009, 78 m djup. I samband med borrning av brunn togs radonprov, provningsresultat (2009-08-26) radonhalt: 1010+/- 80 Bq/l. Avlopp från 60-talet, 3-kammarbrun med markbädd.

Planlösning
Ljus hall med bra förvaring och utrymme för ytterkläder. Kök, renoverat 2009/2010, inbyggt skafferi med automatisk belysning, köksö med gott om förvaring, granitskivor, 2 diskhoar, spishäll, vedspis, inbyggd kaffemaskin och vinkyl. Sovrum med heltäckningsmatta och inbyggda garderober. Bakom ena garderobsdörren finns ingång till tvättstugan med våt dusch, tvättmaskin och torktumlare, kommod, arbetsbänk samt tillgång till inkommande vattnet och koppling mot lillstugan. Walk-In closet, två delad med möjlighet att ta bort mittenväggen för att skapa ett mindre sovrum, proppskåp och fiberanslutningen. Badrum med separat WC och handfat. Kakel och klinker, dusch, kanalfläkt, handdukstork, kommod, bubbelbad och bastu med standard kamin, relaxhörna samt utgång till utomhusspa. Sovloft ovanpå badrummet. Rymligt vardagsrum med öppet upp till taknock, parkettgolv, kamin med täljsten samt en fönsterklädd del mot utomhusspaet, för trivsel och långa söndagsfrukostar.

Utomhusspa bestående av solveranda, utomhusdusch och bubbelpool.

Boarea: 145 m²

Lillstugan

Bostadsbyggnad i 1-plan med trästomme, torpargrund samt ett mindre källarutrymme med plats för panna och möjlighet att komma in under grunden. Fasad med locklistpanel, 2-kupigt tegel.

Planlösning:
Huvudentre med liten hall, kök med enklare, äldre standard, laminatgolv och en takhöjd på 2,05 m. Vardagsrum med takpanel och laminatgolv. Långsmal hall med entré på mitten. Badrum av äldre modell, badkar, WC, handfat, plastmatta och vinyltapet. Två sovrum varav det ena har inbyggda garderober.

Uppvärmning via elpanna, nyinstallerad 2017 av märket Nibe. Grävd brunn. 3-kammarbrunn med markbädd, äldre. Separat avlopp och vatten från bostadshuset.

Boarea: 93 m²
Biarea: 40 m²

Ekonomibyggnader

Garage/Förråd
Byggnad i två etapper med en byggnadsarea om 7 * 14 m enligt mätning på karta. Övre delen har platta på mark, träregelstomme, locklistpanel som ytterfasad samt plåttak. Kall garage med två dubbelportar, och ett låsbart förråd som är isolerat och inrett med element. Nedre delen av byggnaden är ett förråd där bergvärmen och ackumulatortanken är placerade. Vedförråd.

Härbre
Byggnadsarea om 6 * 7 m enligt mätning på karta. Träregelstomme med fasad av liggande träpanel, plintar och plåttak. Invändigt finns kontorsutrymme och sovloft. Takpanel, tapet och trägolv.

G:a ladugården
Byggnadsarea om 11 * 18 m samt tillbyggnad om 4 * 8 m enligt mätning på karta. Byggnaden är uppbygg med lecablock, liggande timmer och träregelstomme på stengrund. Plåttak, tre dubbelportar, skulle.

Traktorgarage/Lada
Byggnadsarea om 7 * 10 m med tillbyggnad om 4 * 7 m samt 3 * 10 m. Träregelstomme, plåttak över traktorgaraget, eternit-och tegeltak på ladan. Grus/jordgolv, belysning. Tak på baksidan täckande 5 * 10 m enligt mätning på karta.

G:a Smedjan
Byggnadsarea om 4 * 5 m enligt mätning på karta. Liggande timmer, trampat grus/jordgolv, plåttak och fönster med spröjs. Gammal blåsbälg, murad eldstad och skorsten, renoveringsbehov. Tvättbyk. Arbetsbänk.

Förråd
Byggnadsarea om 6 * 6 m enligt mätning på karta. Trästomme, med träplank som fasad, snedtak med plåt. Dubbeldörr.

Lada
Byggnadsarea om 6 * 9 m enligt mätning på karta. Träregelstomme, träplank, plintar, plåttak och två dubbelportar.

Jordkällare.
Växthus.

Vägbeskrivning

På objektets informationssida på lrfkonsult.se/fastighetsformedling finns möjlighet att få vägbeskrivning till fastigheten.
Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på lrfkonsult.se/fastighetsformedling. Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet och klicka på kartbilder när du befinner dig i fält via GPS för att få information från skogsbruksplanen.

Skogsuppgifter

För fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad sommaren 2019 av Mellanskog.

Enligt skogsbruksplan omfattar skogsmarken 7,8 ha med ett virkesförråd om 2 200 m³sk, varav 2 100 m³sk är G2- och S2-skog. Medelbonitet på 8,2 m³sk per ha. Högt medeltal om 279 m³sk per ha.

Trädslagsblandning om 69 % tall, 30 % gran och 1 % björk. Markförhållanden och bonitet är överlag goda med vissa delar magrare mark med berg i dagen. Lättframkomlig terräng. Skogsmarken är till största del högproducerande och lättåtkomlig med vägen som går rakt genom skiftet.

På fastigheten har inga bestånd avsatts till naturvård då skogsarealen understiger 20 ha.

Skogsvård

Det finns inga eftersläpande skogsvårdsåtgärder såsom markberedning eller plantering på fastigheten.

I planens första period finns 2 avdelningar, sammanlagt 2,8 ha, som bör röjas, 3 avdelningarna, sammanlagt 3 ha, där underväxtröjning före gallring är föreslaget och 3 avdelningar, sammanlagt 3,9 ha, föreslagna för gallring.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den s k 50 %-regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler.

Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Inägomark

Enligt taxeringsinformationen:
Dränering: Otillfredsställande dränerad.
Brukningsvärde: Mycket sämre produktionsförmåga, mer än 30 % under normalt.

Jakt

Jakträtt är fri för köparen på tillträdesdagen.

Arrende/nyttjanderätter

Jordbruksmarken är utlånad vederlagsfritt till en granne i dagsläget.

Stödrätter finns till jordbruksmarken och kommer att överföras vederlagsfritt till ny köpare på tillträdesdagen.

Forn- och kulturlämningar

Inga forn- eller kulturlämningar fanns registrerade på fastigheterna vid kontrolltillfället. Källa: Fornsök, www.fmis.raa.se

Naturvärden

Inga nyckelbiotoper eller höga naturvärden fanns registrerade på fastigheten vid kontrolltillfället. Källa: Skogsstyrelsen, skogens pärlor, https://kartor.skogsstyrelsen.se/kartor/

Mantal

Fastigheten har 8/100 mantal i skifteslaget. Andelen ger delaktighet i samfälld mark, vägar och vattenområden m m.

Inteckningar

Antal sökta inteckningar: 6, Summa: 3 010 000 SEK
Gäller även: Eskilstuna Gillberga-Almby 1:8

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson.
Förvärvstillstånd krävs alltid för juridisk person.

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges möjlighet att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.
Köparen bör före köpet ha tagit del av en objektbeskrivning rörande fastighetens egenskaper.

Skogsinventeringen är upprättad med för skogsinventering gängse metoder och kan därför vara behäftad med osäkerhet i angivna uppgifter. Det kan förekomma avvikelser både uppåt och nedåt. Avvikelserna gäller både enskilda bestånd och summan av dessa. Det kan således inte av köparen uppfattas som någon garanti att uppgifterna korrekt återger fastighetens egenskaper, det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna.

Häradsallmänning

Fastigheten har andel i Eskilstuna Västerrekarne Häradsallmänning S:1, S:2 och S:3. 0,16 i respektive samfällighet. Andelarna har gett en mindre intäkt varje år.

Områdesbeskrivning

I fastighetens närområdet finns en grundskola med förskoleklass upp till årskurs 6 (3 km), Gunnarsbo blommor och grönt (1 km), och till närmaste mataffär är de 14 km, Stenby och Stora Sundby. I Stora Sundby finns även en bensinstation och ett gatukök. För fritidsnöjen finns Lillgårds Islandshästar (1 km) och de två badplatserna Gillberganäs (8 km) med sandstrand, brygga, omklädningslokal och bänkar och Hjälmaresund (16 km) med camping och stugby med servicehus, café och kiosk.

Eskilstuna är den största tätorten i Södermanlands län. Här finns buss- och tågstation som gör det lätt att pendla till ex. Stockholm. Stort utbud av skolor, för vidare skolgång finns gymnasium och högskola. Eskilstuna har ett brett urval av shoppingmöjligheter. I centrum hittar du både gallerior och mindre butiker och en bit utanför stadskärnan finns det stora köpcentrat TunaPark.

Eskilstuna bjuder på ett rikt kulturliv med flera museer så som Eskilstuna stadsmuseum, Eskilstuna Konstmuseum, Rademachersmedjorna, Munktellmuseet och Ebelingmuseet. I Gamla stan finns "Långa gatan", en delvis kullerstensbelagd gata som idag heter Köpmangatan. Gatan ger en gemytlig anda från en helt annan tidsepok. I Gamla stan ligger också ett utedassmuseum. Staden har ett livligt musikliv och en stor teater som även används som konsertlokal. Här finns också nöjesparken Parken Zoo.

Det finns ett stort idrottsintresse i staden och flertalet inom- och utomhusarenor vilket ger goda möjligheter till att utöva de flesta idrotter.

Med närheten till 19 naturreservat, Hjälmaren och Mälaren finns det något för alla. Blandningen av skog, åker, betesmark och sjöar samt skogsbygden med berg, hällmarker och skogstjärnar ger en omväxlande och intressant natur.

Kommunikationer

I Eskilstuna kommun utförs kollektivtrafiken av Sörmlandstrafiken. För tidtabeller, linjekartor och annan information, se Sörmlandstrafikens hemsida www.sormlandstrafiken.se/
Tågtrafik. För tidtabeller och annan information, se SJ:s hemsida: www.sj.se

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter