Lantligt boende

Fastighet med många möjligheter i natursköna omgivningar

Högstbjudande

3 000 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
2,0 ha
Mark
2,0 ha
Boyta
250 kvm
Antal rum
10 st

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Del av GRÄSTORP ASTRANNA 6:6

Adress

Flo 1 Baggården m.fl. 467 96 Grästorp

Om fastigheten

Lantligt boende i vidsträckt åkerlandskap mellan Hunneberg och Vänern. Här erbjuds en fastighet för dig som vill bedriva egen verksamhet kombinerat med boende i gedigen huvudbyggnad om 10 rum och kök. På gården finns ytterligare ett bostadshus om 6 rum och kök samt flera ekonomibyggnader med möjlighet till verksamhet och mindre djurhållning.
Gårdscentrat är under avstyckning och arealen beräknas uppgå till c:a 2 hektar.
Fastigheten är belägen c:a 4 km väster om Grästorp och c:a 20 km NO om Trollhättan samt har c:a en timmes pendlingsavstånd till Göteborg.

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Huvudbyggnad

Huvudbyggnaden är uppförd år 1875* i 1½ plan under sadeltak av betongpannor. Huset är byggt på torpargrund, har stomme av timmer, fasad av stående träpanel samt isolerglasfönster.
*Enligt boken Gods och gårdar.
Bostaden värms med vattenburen värme via en kulvert från gårdens panncentral med pellets/flis-panna, kompletterat med elpatron i ackumulatortank om 500 liter som är placerad i huset.
Vatten och avlopp är kommunalt via "Fiber, vatten och avlopp i Flo ek.för". Det finns också enskilt vatten från borrad brunn, pumpen är dock ur funktion.
Även fiber finns installerat. För mer information, läs på föreningens hemsida digginginflo.se.

Huvudbyggnaden har renoverats i olika omgångar genom åren, på senare år har följande renoveringar utförts:
1979 -Gjordes en tillbyggnad med köksfarstu och pannrum. Grundmuren renoverades, nya fönster sattes in och fasaden brädfodrades om. Köket på entréplan renoverades samt badrummet på övre plan.
2008 -Byggdes badrummet på entréplan.
2015 -Installerades kommunalt vatten, avlopp och fiber.
Under 2018 - 2019 har en renovering av huvudbyggnaden påbörjats och följande har utförts:
Tilläggsisolering av huset och ny träpanel på fasaden.
Nya fönster har satts in förutom i badrummet på övre plan samt nya smygar i de flesta fönstren.
Nya balkongdörrar i matsalen.
Flera innerväggar är riktade och har nya väggskivor.
Balkongen på övre plan är renoverad.
Nya elledningar och datakabel är draget på entréplan förutom i köket där endast elledningar till fönsterbelysning och enstaka uttag är draget. Inkoppling av elen återstår. På övre plan är det gammal el.
Renovering av köket är påbörjad och det gamla köket är utrivet. Det överlåts på köparen att forma och färdigställa sitt eget drömkök. Offert på köksinredning finns om så önskas, kontakta ansvarig fastighetsmäklare för info.

Boendet disponeras på en golvyta av 292 m². Enligt taxeringsinformationen uppgår boarean till 250 m² och biarean till 35 m².

Planlösning
Via pardörrar nås huvudentrén och härifrån finns ingång till en gästtoalett samt en trappa som leder upp till övre plan.
Till vänster nås ett kontor och därefter ett sovrum.
Rakt fram från huvudentrén finns tre rum i fil med generösa sällskapsytor. Rummen fördelar sig över ett sällskapsrum, en matsal med utgång till trädgården samt ett allrum.
​Till höger från huvudentrén leder en hall vidare in till det blivande, rymliga köket. Från hallen nås också badrummet som är inrett med med wc, handfat, dusch och handdukstork.
Köket ansluter sedan till allrummet samt till tillbyggnaden.
Tillbyggnaden består av groventré, omklädningsrum med tvättställ, pannrum/tvättstuga med tvättho, toppmatad tvättmaskin och ackumulatortank.

Övre plan fördelar sig över ett allrum med utgång till balkong. Vardagsrum/sovrum med trägolv. Tre sovrum varav ett är planerat att göra om till badrum. F.d. kök med diskho och järnspis (ej i funktion) samt skafferi. Äldre badrum inrett med wc, handfat, badkar och dusch.
Därutöver finns förrådsutrymme, klädkammare och liten toalett som ej är i funktion.

Mangårdsbyggnad

Vid sidan av huvudbyggnaden ligger mangårdsbyggnaden som ursprungligen var ett mejeri. Huset är uppfört på torpargrund, har stomme i betong/trä och yttertaket är belagt med pannor av lertegel. Fasaden är beklädd med stående träpanel och fönstren är av typen kopplade två-glas.

Bostaden värms med vattenburen värme via en kulvert från gårdens panncentral med pellets/flispanna, kompletterat med elpatron i ackumulatortank om 500 liter som är placerad i huset.
Vatten och avlopp är kommunalt via "Fiber, vatten och avlopp i Flo ek.för". Det finns också enskilt vatten från borrad brunn, pumpen är dock ur funktion.
Även fiber finns installerat. För mer information, läs på föreningens hemsida digginginflo.se.

På senare år har följande renoveringar utförts:
1960 -Gjordes en omfattande renovering av huset.
1979 -Renoverades övre plan.
1980 -På 80-talet brädfodrades huset.
2001 -Den gamla pannan togs bort och golvet gjordes om i tvättstugan/pannrummet.
2003 -Renoverades köket på entréplan.
2015 -Installerades kommunalt vatten, avlopp och fiber.

Boendet disponeras på en golvyta av 207 m². Enligt taxeringsinformationen uppgår boarean till 200 m², biarean till 30 m² och nybyggnadsåret till 1909.

Planlösning
Rymlig huvudentré med klädkammare och trappa till övre plan.
Rakt fram från huvudentrén nås finrummet som har golv av ekparkett. Från finrummet nås sedan ett all/matsalsrum och därifrån vidare till ett all/tv-rum.
Till vänster från huvudentrén finns en hall med ingång till badrum, vilket är inrett med wc, handfat, badkar och dusch. Vidare från hallen nås köket som har
kökssnickerier i ek och är utrustat med spis, fläkt, diskbänk och kyl/frys. Från köket finns också ingång till all/matsalsrummet.
​I anslutning till köket ligger vardagsingången. Här finns ett handfat samt ingång till skafferi och en trappa som leder upp till övre plan. Vardagsingången ansluter även till tvättstugan/pannrummet som är utrustat med tvättmaskin, diskbänk och ackumulatortank.

Övre plan fördelar sig över en möblerbar hall, toalett med wc och handfat, klädkammare, all/sovrum, kök med liten spis, diskbänk och kylskåp. Vidare finns ett genomgångsrum, sovrum och hall.

Panncentral - Uthus

2001-2002 byggdes del av uthuset om till panncentral som via kulvert förser båda bostadshusen med värme. Uppvärmning sker via en kombipanna Veto 60 kW från 2002. Ursprungligen eldades det med havre men sedan 2016 då pelletsbrännaren installerades används pellets som bränsle. Utanför panncentralen står ett bulkförråd.
Byggnaden är uppförd i trä och delvis murad stomme, på taket ligger det pannor av lertegel. I anslutning till pannrummet finns det personalutrymme med fikarum och ett duschrum med wc och handfat.
Byggnaden inrymmer också redskapsbod, loft, potatiskällare och garagedel med plats för två bilar.

Ladugård - Stall - Lada

Ladugården har sitt ursprung från år 1860 och är uppförd i en stomme av tegel med putsade väggar och yttertak av eternit.
Byggnaden inrymmer ett äldre häststall och ett f.d. mjölkstall. Vidbyggt ladugården ligger den stora ladan som är uppförd i trä med tak av eternit samt har gjutet golv och fyra portar.
Ladan är tillbyggd med en lågdel som rymmer två fack för förvaring av förnödenheter eller maskiner. Denna del är uppförd i trä med gjutet golv och tak av eternit.
Den totala byggnadsytan är c:a 1 275 m². Här finns potential att hyra ut diverse utrymmen.
I anslutning till ladugården finns en äldre gödselplatta.

Magasin - Spannmålsanläggning

Äldre traditionellt magasin i tre plan. Vidbyggt magasinet finns en äldre torkanläggning för spannmål. Byggnaden är uppförd i trä med gjutet golv och tak av eternit.

Maskinhall

Byggnaden har trästomme, träfasad, gjutet golv och tak av eternit. Det finns skjutportar både på gavlarna och på långsidorna. Byggnadsytan är c:a 288 m².

Maskinhall/garage

Byggnad från 80-talet med stomme och väggar i trä samt tak av eternit. Golvet är gjutet och det finns fyra vikportar på långsidan. Byggnadsytan är c:a 128 m².

Gårdsverkstad

Äldre verkstad med murad stomme, tak av eternit och gjutet golv. Byggnadsytan är c:a 66 m².

Snickarbod

Äldre byggnad i trä med tak av lertegel. Här inryms snickarbod, förrådsutrymmen och utedass.

Övriga ekonomibyggnader

På gården finns också ett enklare bilgarage, äldre hönshus, förråd för smörjoljor, växthus samt ett pumphus.

Damm

Bakom ladugården ligger det en branddamm.

Arealuppgifter

Fastighetens areal kommer att uppgå till c:a 20 000 m² (2 ha). Observera att den angivna arealen är framtagen genom mätning på fastighetskarta och att den slutliga arealen kommer att fastställas i samband med kommande lantmäteriförrättning. Se kartskiss i prospekt.

Fastighetsbildning

Det aktuella försäljningsobjektet utgör del av en större lantbruksfastighet. Området kommer att bilda en egen fastighet genom avstyckning.
Inga kostnader rörande lantmäteriförrättningen belastar köparen.

Köpare och säljare skall vara skyldiga att tåla mindre jämkningar i fråga om områdets gränser, areal eller dylikt vilka kommer att bestämmas vid förrättningen.

Äganderätt kan övergå till en köpare, först efter att ovan nämnda lantmäteriförrättning är registrerad. För ytterligare information, kontakta ansvarig fastighetsmäklare.

Fiber, vatten och avlopp

Fastigheten har del i Fiber, Vatten och Avlopp i Flo ekonomiska förening. Andelarna ingår i överlåtelsen och ny ägare tar över medlemskap och ägarandel i föreningen i samband med tillträdesdagen. Mer info finns att läsa på föreningens hemsida "digginginflo.se".

Inteckningar

Inteckningar ingår ej i överlåtelsen.

Städning

Fastighetens byggnader överlåts grovstädade.

Tillträde

Tillträde sker enligt överenskommelse då Lantmäteriförrättningen vunnit laga kraft, vilket beräknas till oktober/november 2019.

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter