Lantbruk

Fin liten gård i Rättvik med skog

Utgångspris

2 950 000 kr

Försäljningssätt

Anbud senast tis 4 jun, kl 14:00

Visning

  • tis 28 maj, kl 15:00 - 16:30

    Läs villkor

    Anmälan via mail till johanna.gardsbackrylander@lrfkonsult.se
    Välkomna!

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
18,9 ha
Skogsmark
15,9 ha
Myr/kärr/mosse
0,1 ha
Inägomark
2,0 ha
Väg och kraftledning
0,1 ha
Övrigmark
0,8 ha
Virkesförråd
3 288 m3sk

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

RÄTTVIK Bäck 1:13, Östergrav 6:3, Söderås 27:8, Västgärde 11:26

Adress

Östergrav Anisvägen 20 795 90 Rättvik

Om fastigheten

Trevlig gård i den fina byn Östergrav, ca 7 km söder om Rättvik. Mysigt bostadshus på ett gårdstun omgärdat av ladulänga i vinkel, gäststuga och ett härbre.
Försäljningen avser fyra fastighetsbeteckningar om totalt ca 19 ha. Produktiv skogsmark ca 16 ha med god bonitet och ett virkesförråd på ca 3 200 m³sk. De flesta skogsskiftena ligger i södra delarna av Rättviks kommun och två närmare Östbjörka och ett i Ollasbodarna.

Ligger inom Rättviks Södra viltvårdsområde, ca 13 000 ha. Fiske i fiskevårdsområde.

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Planritningar

Fakta

Gården

Delvis kringbyggd gård, mitt i den fina byn Östergrav, med välskött bostadshus, uthuslänga och gäststuga med jordkällare. Många fina detaljer såsom spegeldörrar, kakelugnar och trägolv.

BOSTADSHUS
Ett och ett halvt plan, uppfört i slutet av 1800-talet. 3 rum och kök samt badrum. Hall och badrum tillbyggt och köket omgjort någon gång före 1974. Huset är tilläggsisolerat efter 1974. Smakfullt tapetserat och målat vid löpande uppfräschning av ytskikt.

Boyta enligt fastighetsutdrag: 75 m²
Stomme: timmer
Grund: torpargrund
Fönster: kopplade tvåglasfönster. På övervåningen treglasfönster med spröjs, insatta i början av 80-talet
Vatten: egen grävd brunn mitt på gården, nya ledningar in till varmvattenberedaren 2010. Vattenpumpen finns i jordkällaren. Varm- och kallvatten i badrummet, däremot finns endast varmvatten i köket. Slang för kallvatten finns framdragen till grunden utanför.
Anslutningsavgift för det kommunala vattnet är betalt, behöver kopplas på.
Avlopp: kommunalt avlopp, stämmer inte med fastighetsutdraget som anger enskilt avlopp
Tak: betongtegel, svarta plåtarbeten
Fasad: stående rödmålad lockläktpanel, svarta knutar och vindskivor
Uppvärmning: direktverkande el, vedspis i köket, kakelugnar i vardagsrummet och i det större sovrummet
El: omdragen 2000
Skorsten: murad skorsten. Eldstäder och rökkanaler besiktigade utan avvikelser i juli 2016, efter en skorstensrenovering.
Fiber: finns draget i byn men är inte inkopplat. Kostnad ca 25 000 kr.

Entréplan
Rymlig hall med trapp till övervåningen, plastmatta, målade väggar, målad takpanel. Den inre delen av hallen har äldre trätak med bredare brädor.
Stort vardagsrum med vackert dekorerad kakelugn, fin spegeldörr, genomgång till köket. Tapeter, målat papptak, plastmatta, gammalt trägolv under. Enligt säljarna finns ett nytt furugolv liggandes i ladan.
Kök med vedspis, elspis, mindre kombinerat kyl-/frysskåp av äldre modell, ljust målade köksluckor. Rostfri diskbänk. Plastmatta, målade väggar och trätak. Fin spegeldörr.
Badrum med badkar, varmvattenberedare, WC och tvättställ, våtrumsmatta och -tapet.

Övervåning
Liten trapphall med plastmatta och målat trappräcke i trä. Fina spegeldörrar in till sovrummen.
Stort och luftigt sovrum med kakelugn, kattvind och två inbyggda garderober. Alkov under snedtak för säng. Två treluftsfönster mor norr och väster. Lackat grangolv, tapeter och målat papptak.
Mindre sovrum med snedtak, ett treluftsfönster mot söder. Heltäckningsmatta, taper och målat papptak. En inbyggd garderob och genomgång till det större sovrummet.

GÄSTSTUGA
Den trevliga Lillstugan består av ett rum och kök. Liten hall med två garderober, kök rakt fram, kammare till höger. El finns men vatten saknas.
Linoleummatta och pärlspont i hall och kök. Platsbygd köksbänk och skåp. Linoleum matta och tapeter i rummet. Målat skivtak. Vedspis i köket och i kammaren en fin kakelugn. Okänt skick på eldstäder och skorsten. Två fönster i köket och tre i kammaren.
Fasad av stående rödmålad lockläktpanel, vita knutar och vindskivor, lertegel tak. Murad grund med jordkällare under stugan, ingång utvändigt, på gaveln.

EKONOMIBYGGNADER
En ekonomibyggnadslänga i vinkel. Varierande skick. Inrymmer bl.a. förråd, vedbod, garage, fejs och loge. Tegeltak, delvis liggande timmer, delvis träregelverk med stående panel. Det finns även ett litet härbre på gården.

Energideklaration

Energideklaration är ej utförd. I det fall det behövs, bekostas det av köparen.
Säljaren kommer i köpekontraktet ta med en klausul som avtalar bort rätten att upprätta en energideklaration på säljarens bekostnad.

Skogsuppgifter

Skogen har inventerats av Skogspartner AB inför försäljningen, hösten 2018. Enligt skogsbruksplanen omfattar den produktiva skogsmarken ca 15,9 ha med ett virkesförråd om totalt 3 288 m³sk varav ca 1 756 m³sk är avverkningsbar. Se vidare i bifogad skogsbilaga.

Skogsinventeringen är upprättad med för skogsinventering gängse metoder och kan därför vara behäftad med osäkerhet i angivna uppgifter. Det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna i skogsinventeringen.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Inägomark

Ca 2 ha. Muntligt avtal om nyttjande av marken finns.

Forn- och kulturlämningar

Det finns inga registrerade forn- och kulturlämningar på fastigheten. (Källa: RAÄ Fornsök, www.fmis.raa.se)

Naturvärden

Avdelning 3 ligger helt inom en registrerad nyckelbiotop. Ärendebeteckning N 2416-1996, Biotoptyp Lövrik barrnaturskog.
Avdelning 10 berörs till viss de av ett område med registret högt naturvärde. Ärendenummer N 4571-1995 Biotoptyp Lövskog. (Källa: www.skogsstyrelsen.se/skogensparlor)

Jakt

De flesta av fastigheternas skiften ligger inom Rättviks Södra VVO, ca 13 000 ha.

De norra skiftena, som hör till Västgärde 11:26, ligger inom Västbyggefjärdings ÄSO, vilket innebär jakt i Grändens JVF. Föreningen har dock ett arealkrav om 5 ha för att få jaga i området, vilket då inte uppfylls eftersom skiftena är så små.

Fiske

Fastigheten ligger inom Rättvik-Boda FVO, med en stor variation av fiske i åar, bäckar, skogstjärnar och de större sjöarna Amungen och Ljugaren. Här kan man fiska allt från gädda, abborre, lake, öring, röding, sik till vitfisk. Läs mer på länken nedan.

Fastigheterna har även del i bysamfälltfiske.

Vägar

Östergrav 6:3 har del i:
Rättvik Söderås GA:1 som förvaltas av Södra Rättviks Samfällighetsförening, Rättvik Altsarbyn GA:1 som förvaltas av Österängarna-Mårtanbergs Samfällighetsförening, Rättvik Blecket GA:3 som förvaltas av Ljugaren-Långsjöns Samfällighetsförening och Rättvik Östergrav GA:2 som förvaltas av Brossens Samfällighetsförening.

Söderås 27:8 har del:
Rättvik Söderås GA:3 som förvaltas av Söderås Samfällighetsförening.

Västgärde 11:26 har del i:
Rättvik Altsarbyn GA:1 som förvaltas av Österängarna-Mårtanbergs Samfällighetsförening, Leksand Norr Lindberg GA:1 som förvaltas av Brossens Samfällighetsförening och Rättvik Västgärde GA:1 som förvaltas av Springkällevägens Samfällighetsförening.

Rättigheter och belastningar

Fastigheterna ar del i ett antal samfälligheter, vilka inte är vidare utredda, förutom att Östergrav 6:3 äger 33,33 % i samfälligheten Rättvik Östergrav S:2 om ca 11 ha skog vid Långsjön. Där står byggnader på ofri grund.

Östergrav 6:3 belastas av tre ledningsrätter gällande starkström och ett avtalsservitut gällande kraftledning.
Söderås 27:8 belastas av en ledningsrätt gällande tele och ett officialservitut gällande kraftledning expropriation.
Västgärde 11:26 belastas av en ledningsrätt för starkström.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs då fastigheten ligger inom omarronderingsområde. Förvärvstillståndet är kostnadsfritt. Mäklaren hjälper till med ansökan.

Städning

Bostadshuset kommer vid tillträdet överlämnas i grovstädat skick. Övriga byggnader lämnas ostädade med kvarvarande lös egendom. Kvarvarande inventarier på tillträdesdagen tillfaller köparen utan ersättning.

Tillträde

Enligt överenskommelse, tidigast efter det att förvärvstillstånd beviljats.

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges därför möjlighet till att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.

Friskrivning

Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten.

Områdesbeskrivning

Östergrav är en by i utkanten av Rättvik, gångavstånd till Rättviks centrum och nära till naturen. I grannbyn Söderås finns bl.a. grundskola, sommaröppet café, elljusspår, trädgårdsbutik.

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter