Lantbruk

Fiskehemman i Tjust skärgård!

Utgångspris

2 000 000 kr

Försäljningssätt

Offentlig auktion

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
27,8 ha
Tomtområde
27,8 ha
Virkesförråd
3 502 m3sk

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

VÄSTERVIK VÄSTRA EKNÖ 2:32

Adress

Västra Eknö 35 59374 Gunnebo

Om fastigheten

Västra Eknö! Ett paradis för ett fåtal. Nu ges möjligheten att själv få ta del av denna vackra skärgårdsö. Fiskehemman om ca 27 ha med flertalet hus och båthus. Jakt efter kronvilt, älg, vildsvin och rådjur. Bara ca 20 min med båt från fastlandet. Det går även att ta sig hit med kollektivtrafik. Ön har ett aktivt byalag som brukar annordna både midsommarfest och höstsammankomst. Välkomna hit!

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Hus 1

Hus 1 är ett tvåvåningshus och är ursprungliga mangårdsbyggnaden på gården. Huset är idag uppdelat i 3 lägenheter. Byggt i /timmer/trä. Tak: Betongpannor. Fönster: 2-glasfönster. Grundläggning: Krypgrund samt källardel. Grunden består av natursten och betong. Inget anslutet avlopp. Vatten finns indraget.

PLANLÖSNING ENTRÈPLAN

Lgh 1: Lägenhet med två rum och kök. Entré till HALL/KÖK med matplats för ca 4 personer. Vitmålat trägolv och vitmålad träpanel på vägg. Nyare köksinredning i ljusgrön ton. Utrustning: Hällspis, varmluftsugn, fläkt, kombinerad kyl-frysskåp i rostfritt. Ingång till RUM med ljusa väggar och vitmålat trägolv. Underbar utsikt ner mot havet. Trappa till SOVRUM med vitmålat trägolv och vitmålad träpanel på vägg. Fönster med utsikt mot havet.

Lgh 2: Ingång via gemensam hall och trapphus med lgh 3. Ingång till KÖK med äldre skåpsinredning. Matplats för ca 6 pers. Stort skafferi med hyllplan. Utrustning: Spis och diskbänk. Ingång till litet SOVRUM med slipat trägolv och ljus tapet. Vidare från köket finns ingång till GENOMGÅNGSRUM med ljus tapet och slipat trägolv. Mindre SOVRUM med vitmålat trägolv och ljus tapet. Utsikt mot havet.

Lgh 3 (pågående renovering): Från HALL på övervåningen kommer man in till lägenheten. Entré till kök med spånskivor på vägg samt trägolv. Vedspis som är överbyggd med trä. Ingång till rum under renovering. Rummet har fantastisk utsikt ner mot båthuset och havet genom fönster i tre väderstreck! Ingång till mindre sovrum med laminatgolv och ljusa väggar. Det finns hål upptaget upp till vindsplan. Troligen för att komplettera med ytterligare rum vid ena gaveln. Skafferi.

Hus 2

Hus 2 är ett enplanshus med loft. Stomme av trä och tak av plåt. Grundläggning troligen plintar. Fönster: 2-glas.

PLANLÖSNING:

Entré till HALL med vitmålat trägolv. Ljusa väggar och tak. Plats för avhängning av ytterkläder. Här finns även ett kyl-frysskåp i anslutning mot köket. Ingång rakt fram till SOVRUM med slipat trägolv. Vitmålad träpanel på vägg samt mörkblå tapet. Från entréhallen kommer man sedan in till KÖK/VARDAGSRUM med öppet upp till nock. Ljust trägolv och vitmålade väggar och tak. Braskamin i en hörnet samt gång till veranda. Utsikt mot havet. Utrusning Kök: Spis, fläkt samt Kyl-/frysskåp. Trappa till rymligt SOVLOFT med ljusa väggar och tak. Vitmålat trägolv. Vidbyggt förråd och utedass med separettoalett.

Hus 3

Hus 3 är en länga på ca 6m x 4m och innehåller utedass med en fjöl. Ljusa väggar och golv. Verkstadsdel och på baksidan finns vidbyggt utrymme med dusch och handfat.

Hus 4

Hus 4 ligger bara några meter från stranden. Det är byggt i trä med plåttak. Grundläggning: Natursten och plintgrund. Innehåller 3 st lägenheter.

PLANLÖSNING

Lgh 1. Entré via inglasad veranda med trägolv och ljusa väggar. Ingång till KÖK med slipat trägolv och ljusa väggar. Synliga stockar i tak. Ljus köksinredning av modernare slag. Utrustning: Diskmaskin, spis, kyl-/frysskåp. Matplats för ca 4 personer samt plats för soffa. Luftvärmepump. Trappa till SOVRUM under snedtak med plats för dubbelsäng. Platsbyggd våningssäng.

Lgh 2. Entré till KÖK med plastmatta och ljusa väggar. Ljus skåpsinredning. Utrustning: spis, kolfilterfläkt samt kyl-frysskåp. Trappa till SOVRUM under snedtak med ljusa väggar och laminatgolv. Plats för våningssäng och säng. Elradiatorer.

Lgh 3. Entré via INGLASAD VERANDA med ljust furugolv och ljusa väggar. Ingång till KÖK med trägolv Modernare köksinredning med luckor i massiv ek. Utrusning: Spis, kyl-/frysskåp. Trappa till SOVRUM under snedtak med plats för dubbelsäng och säng. Ljusa väggar och tak samt laminatgolv.

Båthus

Båthuset står på pålar i vattnet. Det finns två angöringsplatser under tak. Byggt trä med plåttak. Det finns hel övervåning som idag används till förvaring. Vid angöringsplatsen finns rymlig vedeldad bastu för minst 10 personer. Det finns även förrådsrum som är inrett som en bar. Helt underbart ställe. På utsidan finns 5-6 angöringsplatser för fritidsbåtar.

Skogsuppgifter

Den grundläggande uppgifterna kommer från en värdering av dåvarande Skogsvårdsstyrelsen som gjorts 1993 med gamla ÖSI-inventeringen som grund. Värderingen är framskriven tom 2019 av LRF Konsult Kristian Isberg och presenterad i formatet Skogsbruksplan. Till grund för framskrivningen ligger laserscanning från 2011-09-29. Det är av största vikt att köparen själv gör en noggrann inventering av skogen då uppgifterna är av generell karaktär.

Virkesförrådet har bedömts till ca 3502³sk på 22,1 hektar skogsmark lika med 158 m³sk/ha. Ca 2 179 m³sk har fått huggningsklass S1 eller S2. Större delen är Tallskog, 73 % tall, 12% gran samt 15 % löv . Åldersklasserna 70-100 år dominerar. Boniteten bedöms till 3,9 m³sk per ha. Tillväxten för närmaste året beräknas till 99 m³sk.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50% regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler.

Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Naturvärden

Vid kontroll mot Skogens pärlor, Se Sverige finns inga registrerade särskilda naturvärden på fastigheten.

Forn- och kulturlämningar

Vid kontroll mot Riksantikvarieämbetes Fornsök hittade inga registrerade forn- eller kulturlämningar på fastigheten.

Fiske

Fisket på Västra Eknö sker lottvis och fiskelotterna skiftas efter en förutbestämd ordning.

Jakt

Jakten står fri för köparen på tillträdesdagen. Jakten bedrivs gemensamt på ön. De vanligaste viltslagen (förutom fågel) är kronhjort, vildsvin,rådjur och älg.

Inägomark

Inägomarken står fri för köparen på tillträdesdagen.

Förvärvstillstånd

Juridisk person behöver förvärvstillstånd liksom privatperson som ej varit mantalsskriven inom Västerviks kommun det senaste året.

Besiktning och undersökningsplikt

Fastigheten säljes med sk. Friskrivningsklausul. Det åligger köparen att besiktiga fastigheten och förvissa sig om fastighetens skick.

Försäljningsförutsättningar

Fastigheten säljs genom offentlig auktion enligt samäganderättslagen. Auktionen kommer att hållas fredagen den 4:e oktober kl 13:00 i LRF Konsults lokaler på Brunnsgatan 9, 593 33 Västervik

Telefonbud godkännes ej.

Till god man att ombesörja auktionen har av Tingsrätten förordnats

LRF Konsult
Fredrik Jakobsson
Brunnsgatan 9
593 33 Västervik

Betalningsvilkor

Köparen skall i direkt anslutning till avslutad auktion teckna köpekontrakt och kontant erlägga 10 % av köpeskillingen i handpenning, varför besiktning av objektet/fastigheten och kontroll av finansieringsmöjligheter mm bör vara klart innan bud lämnas. Resterande del av köpeskilling skall erläggas senast vid tillträdet.

Områdesbeskrivning

Eknö är en ö i Västrums socken, Västerviks kommun. Ön består av två delar, Östra och Västra Eknö, som tidigare utgjorde skilda öar. Sedan början av 1900-talet har Eknö även vuxit samman med ön Järsö i söder. Tillsammans har delarna en yta på 10,46 kvadratkilometer.

Byn på Östra Eknö heter Österbo med bydelarna Oppbyn och Nerbyn medan byn på Västra Eknö heter Västerbo, även den med bydelarna Oppbyn och Nerbyn.

Eknö har besökts av människor redan under forntiden men koloniserades troligen först under medeltiden. Under 1500-, 1600- och 1700-talen var befolkningen liten men ökade gradvis. Under slutet av 1800-talet skedde en ganska omfattande utflyttning till USA men trots det fanns 1897 146 personer på Östra Eknö. På Västra Eknö fanns 1913 24 yrkesfiskare i Oppbyn och 14 i Nerbyn. På 1930-talet bodde omkring 250 personer på hela ön, då fanns 30 yrkesfiskare på Östra Eknö. Järsö (1423 jaernsydo, 1452 Iernside) har haft bofast befolkning åtminstone sedan 1600-talet. Jordbruk fanns på alla de tre ödelarna fram till 1950-talet. Yrkesfisket upphörde snabbt under 1960-talet, 1961 fanns 20 yrkesfiskare på Västra Eknö och 18 på Östra Eknö, i slutet av decenniet fanns endast en kvar. Affären på Västra Eknö stängdes 1968 och den på östra Eknö 1971. 2012 fanns 8 bofasta på Eknö och 1 på Järsö.
Källa: Wikipedia

Kommunikationer

Det går att åka med Kalmar Länstrafik ut till Västra Eknö. Resan måste förbokas. För vidare info. gå in på www.klt.se

Vägbeskrivning

För Vägbeskrivning från E22 vid Verkebäck kopiera denna länk som tar er till Google maps: https://goo.gl/maps/xiKZ4gkyjMkgkbdf6

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter