Lantbruk

Fritorp, 23 ha

Högstbjudande

6 400 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • Skog och mark för budalternativ 3 (Oppmanna 25:8) kan undersökas på egen hand, dock skall hänsyn visas till grannar, djur, ev pågående jakt och liknande.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
22,5 ha
Skogsmark
6,3 ha
Åkermark
13,0 ha
Betesmark
3,0 ha
Småhusmark lantbruk
0,1 ha
Småhusmark lantbruk
0,1 ha
Boyta
288 kvm
Antal rum
10 st

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Kristianstad Oppmanna 25:4, 25:6, 25:7 samt 25:8

Adress

Kajesträdet 39 29157 Arkelstorp

Om fastigheten

På ett lugnt och idylliskt läge i Oppmanna inbäddat bland egna åker- och beteskiften, utmed en vacker trädallé ligger denna fantastiska gård om ca 23 ha. Den totala arealen fördelar sig på ca 13 ha åkermark, ca 3 ha betesmark och ca 6,3 ha skog. Välbevarad och varsamt renoverad mangårdsbyggnad med generösa utrymmen i två plan, ursprungliga trädgolv, kakelugnar, glasverandor samt stor härlig och ombonad trädgård, altan och uppvärmd pool. Nyrenoverad karakteristiskt bostadshus till uthyrning och väl underhållna ekonomibyggnader lämpade för egen verksamhet/djurhållning. Gården ligger endast 25 minuter från Kristianstad varifrån det går goda kommunikationer vidare till Malmö/Lund, Köpenhamn/Kastrup och Karlskrona.

Fastigheten kan förvärvas i sin helhet alternativt i delar.

Budalternativ 1: Gården i sin helhet med ett utgångspris om 6 400 000 kr.
Budalternativ 2: Fastigheterna Oppmanna 25:4, 25:6 och 25:7 med ett utgångspris om 5 400 000 kr.
Budalternativ 3: Fastigheten Oppmanna 25:8 med ett utgångspris om 1 000 000 kr.

Hitta hit

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Enastående och välbevarad mangårdsbyggnad i 1 ½ plan med delvis källare omgiven av välplanerad och insynsskyddad trädgård med uppvärmd pool (-12), altan med automatiskt markis, utekök samt praktfulla glasverandor i öst- och söderläge. Huset är byggt på stengrund med timmerstomme och fasad av stående och liggande träpanel, tak av tvåkupiga betongpannor och tvåglasfönster. Taxerad boarea om ca 223 kvm och taxerad biarea om ca 74 kvm. Ventilation via självdrag och uppvärmning via jordvärme med Nibe-värmepump (installation -07, utbyte av pump samt värmeväxlare -17). Enskilt vatten via borrad brunn (18 m) och enskilt avlopp via trekammarbrunn och infiltration (-17). Vatten och infiltrationsbädden delas med hyreshuset. Fiber finns.

Mangårdsbyggnaden förfogar över fyra olika kakelugnar, sättugn, spegeldörrar och bevarat ursprungliga trägolv i samtliga sällskapsrum (förutom kök) och hall på nedre plan. En skorsten, kopplad till två kakelugnar, är idag täckt med plåt och ej brukbar.

Entréplan:
Huvudentrén präglas av glasverandan med pardörrar och välkomnar oss i husets kärna med rymlig hall och trappuppgång till övre plan. Till höger om hallen finner vi det nyrenoverade köket (-16) med sättugn, vattenburet golvvärme och intilliggande tvättrum/groventré med tvättmaskin och torktumlare (-15). Till vänster om hallen kommer vi in i vardagsrummet med framtagen bålevägg samt vidare ett rymligt helkaklat badrum med badkar, dusch, toalett, två tvättställ och vattenburet golvvärme. I anslutning till vardagsrummet ligger ett omfångsrikt sovrum med utgång till altan/pool. På nedre plan finns ytterligare två sällskapsrum med utgång till altan/pool samt glasveranda i söderläge som ligger i anslutning till uteköket.

Köksutrustning: Kyl och frys (-18), diskmaskin (-15), inbyggd ugn och mikro (-09) samt spis med fläkt (-16).

Övre plan:
En trappa upp finner vi ett ljust allrum och tre intilliggande sovrum varav ett förfogar över el-golvvärme. Vidare inrymmer övre plan WIC, kallvind samt badrum med dusch, toalett och vattenburet golvvärme.

Källare:
Goda förvarings- och förrådsutrymmen, vattenanläggning och värmepumpen finns i källaren som har separat entré utifrån.

Bostadshus/hyreshus

Dubbelgarage

Dubbelgarage med en byggnadsyta om ca 150 kvm uppförd under tak av eternitplattor, fasad av stående träpanel och två portar. Garaget inrymmer plats till ca fyra bilar.

Ladugård, häststall

Vacker ladugård i vinkel med en byggnadsyta om totalt ca 260 kvm uppförd under tak av eternitplattor och fasad av tegelsten samt stående träpanel. Byggnadens nedre plan inrymmer f.d. stall, separat häststall med fyra rymliga boxar samt förråds- och förvaringsutrymmen. Övre plan förfogar över loge, verkstad samt förråds- och förvaringsutrymmen.

Brygghus

Trevlig bevarat brygghus med en byggnadsyta om ca 85 kvm uppförd under tak av eternitplattor och fasad av stående träpanel.

Inägomark

Åker- och betesmark enligt uppmätning på fastighetskartan om ca 12,9 ha respektive ca 3 ha. Marken fördelar sig mellan jordklasserna 4-6 varav merparten befinner sig inom jordklass 5 enligt Länsstyrelsens jordklassificering. All åker- och betesmark är muntligen utarrenderad till och med 2019-10-31 och därefter övergår brukningsrätten till köparen. Åker- och betesmark intill gårdscentrumet om ca 1,2 ha kan brukas av köparen efter tillträdesdagen. Stödrätter ingår ej.

Skogsuppgifter

På fastigheterna finns diverse skogspartier om sammanlagt ca 6,3 ha som främst utgörs av blandat löv och en mindre andel gran.

Jakt

Jakträtten är ej upplåten och tillfaller köparen på tillträdesdagen.

Naturvärden

Enligt skogsstyrelsen omfattar Oppmanna 25:8 två sumpskogsområden med dominans av klibbal.

Energideklaration

Energideklaration är ej utförd. Säljaren kommer i köpekontraktet ta med en klausul som avtalar bort rätten att upprätta en energideklaration på säljarens bekostnad.

Driftkostnader

Uppvärmning/hushållsel: 84 500 SEK/år (inklusive pool och hyreshus, poolen är uppvärmd i ca 4 månader/år)
Förbrukning kWh/år: 55 800 kWh/år (hyreshus ingår)
Avlopp: 2 900 SEK/år
Renhållning: 2 150 SEK/år

Antal personer i hushållet: 2 st. i mangårdsbyggnaden och 2 st. i hyreshuset.

Friskrivning

Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten.

Tillträde

Tillträde efter överenskommelse.

Budalternativ 1

Budalternativ 1 omfattar förvärv av samtliga fastigheterna Kristianstad Oppmanna 25:4, 25:6, 25:7 samt 25:8.

Budalternativ 2

Budalternativ 2 omfattar förvärv av fastigheterna Oppmanna 25:4, 25:6 och 25:7 om totalt ca 14 ha med ett utgångspris om 5 400 000 kr. Alternativet utgörs av gårdscentrum, åkermark om ca 11,2 ha, betesmark om ca 0,2 ha samt diverse skogspartier om sammanlagt ca 1,1 ha.

Budalternativ 3

Budalternativ 3 omfattar förvärv av fastigheten Oppmanna 25:8 om ca 10 ha med ett utgångspris om 1 000 000 kr. Alternativet utgörs av åkermark om ca 1,7 ha, betesmark om ca 2,7 ha samt skogsmark om ca 5,6 ha.

Områdesbeskrivning

Oppmanna präglas av vackert kuperad landskap med närhet till natur, sjöar såsom Oppmanna- och Ivösjön och ett härliga strövområden. Arkelstorp ligger endast ett stenkast bort och förfogar över diverse bekvämligheter såsom skola med årskurserna 0-9, friluftsbad, bibliotek, ICA Nära, pizzeria och bageri.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 2 000 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter