Lantbruk

Gård i Ede, Offerdal!

Högsta bud

3 250 000 kr

Högstbjudande: 3 150 000 kr

Försäljningssätt

Bud senast fre 1 Nov, kl 01:00

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
118,2 ha
Skogsmark
73,5 ha
Myr/kärr/mosse
31,8 ha
Åkermark
8,0 ha
Betesmark
1,5 ha
Övrigmark
1,4 ha
Småhusmark lantbruk
0,1 ha
Berg/hällmark
1,6 ha
Väg och kraftledning
0,3 ha
Virkesförråd
11 202 m3sk
Boyta
169 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

KROKOM OFFERDALS-EDE 2:42

Adress

Edefors 342 83597 Offerdal

Om fastigheten

Välkommen till Edefors 342! Idylliskt belägen i Offerdalsbygden erbjuder denna gård om 118 hektar på två egna öar i sjön Kriken, 73 ha skog, 9 ha åkermark ett fint bostadshus med möjlighet till uthyrning och rejäla ekonomibyggnader, för den som vill ha djur eller har stort behov av utrymme för förvaring. Jakt- och fiskerätt samt fiber hör självfallet till gården.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Bostadshuset är en rymlig villa uppförd omkring 1950. År 1983 gjordes en renovering och tillbyggnad då man inredde en mindre lägenhet i entréplan. Idag är det öppet mellan lägenheterna och huset är en enfamiljsbostad. Vill man går det att med enkla medel dela av till två delar med en separat lägenhet. På husets framsida finns ett stort härligt soldäck för lata dagar och måltider med familj och vänner.

Planlösning entréplan:

Entré in till hall med plats för avhängning, wc med toalett och handfat samt trappa till övervåningen respektive källaren. Från vänster till hallen nås köket.
Det finns en fuktskada i innertaket på wc där fukt trängt in genom ett avluftningsrör som läckt.

Stort och ljust kök med gott om plats för matgrupp och skåpinredning av furu. Här finns spis, fläkt, ugn, diskmaskin, kyl och frys.
Vägg:Tapet
Golv: Plastmatta

Rakt fram från hallen ligger matrummet med härligt ljusinsläpp från fönster åt två väderstreck.
Vägg: Tapet
Golv: Laminat

Från matrummet nås ett genomgångsrum/kontor med bra plats för förvaring i garderober.
Vägg: Tapet
Golv: Laminat

Genomgångsrummet leder dig vidare till det stora sovrummet som tidigare var vardagsrum i den lilla lägenheten.
Vägg: Tapet
Golv: Ekparkett

Från stora sovrummet kommer du ut i det som var lilla lägenhetens hall och idag används som grovingång. Här finns garderober, plats för avhängning samt ett förråd där man tidigare gick ned till källaren. Från hallen nås också lägenhetens kök och badrum.
Vägg: Tapet
Golv: Platsmatta

Lilla lägenhetens kök är av modell mindre och här finns spis, ugn, fläkt, kylskåp och frys.
Vägg: Tapet
Golv: Platsmatta

I badrummet som tillhörde lilla lägenheten finns badkar, toalett och handfat.
Vägg: Våtrumstapet
Golv: Våtrumsmatta

Planlösning övre plan:
Entré via trappa med bröstpanel till stort allrum. Härifrån nås våningsplanets tre sovrum, varav två mindre med snedtak och ett större med snedtak och utgång till balkong. Samtliga tre sovrum har gott om förvaringsutrymme i garderober. Därtill finns också ett större förrådsutrymme/skrub som nås från allrummet. Från allrummet nås också ett badrum med dusch, toalett och handfat. Våttapet och våtrumsmatta.

I källaren finns tvättstuga med garderober och dusch, pannrum, bastu (aggregatet ej inkopplat), matkällare, förråd samt två mindre skrubbar.

Uppvärmning med jordvärme från 2012. Det finns inga eldstäder i huset. Tak och fönster är från 1983. Under åren har löpande underhåll så som målning och tapetsering gjorts.

Vatten från egen kallkälla med grävd brunn. Vattenprov från 2012 visar att vattnet är tjänligt med anmärkning för att vara något hårt. 2016 sattes en ny kalkavhärdare in.

Avlopp till tvåkammarbrunn. Vid kontroll av avloppet från Krokoms kommun har påpekats att för avlopp kopplat till toalett krävs trekammarbrunn.

Lillstugan

Lillstugan är ett charmigt gårdshus uppfört på timmerstomme på natursten under tak av eternit. Vänstra delen av byggnaden utgörs av en bostadsdel med hall, storstuga med bröstpanel och trägolv, kök med vedspis samt en kammare. på övre våningen finns två rum som nu använts till förråd men varav det ena förr var ett sovrum. Övriga utrymmen används till förvaring. Lillstugan håller enkel standard och äldre skick.

Bryggstun

Bryggstun är uppförd på grund av natursten och timmerstomme med fasad av liggande timmer under plåttak. Inne i bryggstun finns bakbord och vedugn. Dock är skorstenen i behov av underhåll för att det ska gå att elda i den. Förutom bakstugan finns ytterligare ett rum som används till förvaring. Övervåningen är oinredd.
Bryggstun håller enkelt skick och standard.

Ladugård

Ladugården är uppförd gjuten platta och delvis timmerstomme, delvis trästomme med fasad av stående locklistpanel under tak av plåt. En del av ladugården är inredd för får och en del är iordninggjort till hönshus. Övriga delar av ladugården samt logen används som förråd.

Kornlada/Magasin

Magasin uppfört på grund av natursten och delvis timmerstomme, delvis trästomme under tak av eternit. Används som förråd.

Maskinhall/Verkstad

Stor maskinhall/verkstadsbyggnad med väggar och tak av plåt. Högra delen är öppen mot långsidan och har grusat golv. Mittendelen har gjutet golv och rymmer en verkstad. Här finns el indraget. Resten av byggnaden utgörs av ett stort öppet utrymme med grusat golv och högt i tak. Två skjutportar leder in hit. Utrymmet har tidigare använts för uppställning av skogsmaskiner.

Övriga byggnader

Det finns även en lekstuga, en jordkällare samt ett växthus på fastigheten.

Skogsuppgifter

För fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad 2014 och uppräknad till dags datum. Enligt skogsbruksplanen omfattar skogsmarken 73,5 ha med ett virkesförråd om 11 202 m³sk varav majoriteten utgörs av yngre tillväxtskog. Medelboniteten uppskattas till 4,3, vilket för närvarande ger en årlig tillväxt om 380 m³sk. Gran är det dominerande trädslaget på fastigheten. OBS att avverkningsrätt är upplåten på ca 6,3 ha i del av avdelning 5 och 7, vilket kommer att påverka virkesförrådet.

Skogsvård

Det finns upplåtna avverkningsrätter på ett område om 6,3 hektar. Detta är ännu inte avverkat.

Det åligger köparen att överta ansvaret för samtliga lagstadgade åtgärder som finns på fastigheten per kontraktsdagen, samt för återväxtåtgärder på den upplåtna avverkningsrätten.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50 % regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler.

Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Inägomark

Enligt skogsbruksplanen finns 9,5 hektar åkermark på fastigheten. Marken brukas och sköts av en granne enligt ett muntligt avtal.

Forn- och kulturlämningar

Det finns inga forn- eller kulturlämningar registrerade på fastigheten (källa: SeSverige)

Naturvärden

Det finns inga naturvärden registrerade på fastigheten (källa: SeSverige).

Gårdskarta

Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på www.lrfkonsult.se/fastigheter/ . Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig och genom att klicka på olika områden få upp aktuell information om t.ex. skogens ålder och virkesvolym. Gårdskartan går också bra att använda för att hitta till fastigheten, zooma ut så ser du din aktuella position i förhållande till fastigheten.

Jakt

Fastigheten ingår i Västjämtlands älgskötselområde. Jakten är fn utarrenderad enligt ett muntligt ettårigt avtal.

Fiske

Fastigheten har fiskerätt i Kriken och Kåltjärn. I Kriken, där fastigheten äger två egna holmar, finns gott om storgäddor, nuvarande ägare drog upp en om 8 kg i fjol! I Kåltjärn finns abborre och gädda.

Försäljningssätt

Försäljning av fastigheten till ett utgångspris om 3 150 000 kr. Säljaren förbehåller sig rätten att fritt anta inkommet skriftligt bud eller att hålla en efterföljande förhandling/auktion mellan budgivarna. Fri prövningsrätt förbehålles säljaren.

Skriftligt bud ska vara LRF Konsult tillhanda senast 2019-11-01. Antingen via post till LRF Konsult, Tina Olsson, Rådhusgatan 46, 831 34 Östersund eller mail till tina.olsson@lrfkonsult.se.

Undantag av område

En tomt med tillhörande fritidshus, beläget vid hemskiftets östra gräns, kommer att styckas av och undantas försäljningen. Se bifogad karta.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs för privatperson ej bosatt inom Krokoms kommun.

Förvärvstillstånd krävs alltid för juridisk person.

Tillståndspliktigt förvärv söks hos Länsstyrelsen i Jämtlands län.
Ansökningsavgift för privatperson 3 700 kr och för juridisk person 5 700 kr.

Övriga upplysningar gällande förvärvstillstånd: Förvärvstillstånd ansökes av köparen i samband upprättande av köpekontrakt mellan parterna (köpare och säljare). Ansvarig fastighetsmäklare tillhandahåller ansökningshandlingar och medverkar till att ansökan lämnas in till Länsstyrelsen.

Betalningsvillkor

10 % av köpeskillingen erlägges kontant som handpenning vid kontraktstecknandet och resterande senast vid tillträdet. Budgivaren skall inom 14 dagar efter avslutad budgivning vara beredd att teckna köpekontrakt, varför besiktning av objektet/fastigheten och kontroll av finansieringsmöjligheter m.m. bör vara klart innan bud lämnas.

Tillträde

För köpare som behöver förvärvstillstånd skall tillträde ske inom 14 dagar från beviljandet om inget annat avtalas. I övriga fall 30 dagar efter kontraktsdagen om inget annat avtalas. I båda fallen gäller som förutsättning för tillträde att köpeskillingen erlagts i sin helhet.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 1 725 500 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter