Lantbruk

Gård i Överhärde

Högstbjudande

3 900 000 kr

Försäljningssätt

Intresseanmälan senast ons 26 feb, kl 17:00

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
3,1 ha
Inägomark
2,4 ha
Övrigmark
0,7 ha
Boyta
348 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

GÄVLE ÖVERHÄRDE 56:1, del av

Adress

Valbovägen 432 81891 Valbo

Om fastigheten

Bengters i Överhärde är en gård med anor från 1800-talet med tillhörande åkermark och ett vackert inramat gårdscentrum med mangårdsbyggnad där man kan höra historiens vingslag, bostadsbyggnad på gården som kan hyras ut, en rymlig ekonomibyggnad byggd i hästskoform och en härlig trädgård med äppelträd, bärbuskar och land för egen odling som gränsar mot spikåsbäcken. Försäljningsobjektet uppfyller kravet för fastighetsbildning och kan bilda egen fastighet genom avstyckning

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnaden som har anor från 1800-talet uppförd i 2-plan med 9 rum och 2 kök varav ett rymligt lantkök med vedspis och ett modernt kök som rustades för ca 5 år sedan. Byggnaden har källare under del av huset och krypgrund under resterande del, stomme av timmer som utvändigt är klädd med stående rödmålad träpanel, isolerglasfönster och yttertak av plåt. Uppvärmningen sker via vedpanna med elpatron och fyra ackumulatortankar om 750 liter kopplat till ett vattenburet värmesystem, vedspis och öppna spisar. Byggnaden har förbered anslutning till fiber och är ansluten till kommunalt vatten och avlopp förutom toaletten vid köket som är ansluten till en 3-kammarbrunn och avloppet för gråvatten i tvättstugan som går ut till en stenkista i åkermarken. Bostaden har tre salar där den äldre charmen har bevarats och gedigna trägolv varav en del klätts med plastmatta eller tarkettgolv. Taxerad boyta om 255 m² och en biarea om 16 m². Byggår 1830 enligt boken Gästriklands bygdegårdar.

Bottenvåning
Via entrén kommer man till en stor hall med gott om utrymme som går rakt igenom mangårdsbyggnaden till en avskild groventré med trapp till källaren. I hallen finns ett WC/dusch utrymme som byggts under trappen till övervåningen. I anslutning till hallen på vänstra sidan ligger ett rymligt kök med vedspis och skafferi där golvet täckts med plastmatta. I anslutning till köket ligger ett badrum med WC/dusch och badkar och två sovrum som man även når ifrån hallen. På den högra sidan av hallen ligger en välbevarad äldre sal med kristallkrona, rustika golv av grov bräder med höga socklar och vackert målad bröstpanel. Nu liksom på den tiden då husförhör hölls och byborna satt uppradade på kyrkbänkar längs väggen värms salen upp av en öppen spis som står i hörnet. I anslutning till hallen ligger även en tvättstuga som tidigare var ett kök och ett sovrum.

Övervåning
Hall med trapp till undervåningen, modernt kök som som byggdes för ca 5 år sedan, WC/dusch, förrådsutrymme, två sovrum varav ett ligger i anslutning till köket, sal med synliga timmer väggar och öppen spis, vardagsrum med öppen spis, rum med trapp till kall vind.

Källarplan
Pannrum med gjutet golv och förrådsutrymme med jordgolv. I den del som har jordgolv kan man se att vatten som följt vattenledningen in i källaren runnit, om dränering föreslås.

Bostadsbyggnad

Bostadsbyggnad som ligger i anslutning till ladugården uppförd i 1½-plan med 6 rum, kök och inglasad altan i västläge. Byggnaden har delvis gjuten grund och delvis torpargrund, timmerstomme som utvändigt är klädd med stående rödmålad träpanel, isolerglasfönster på bottenvåning och kopplade 2-glasfönster på övervåning samt yttertak av tegel. Uppvärmning sker via en jordvärmeanläggning kopplat till ett vattenburet värmesystem och en öppen spis med gedigen spishäll där man kan njuta av en sprakande brasa en kulen vinterdag. Byggnaden har förbered anslutning till fiber och är ansluten till kommunalt vatten och avlopp. Taxerad boarea är 93 m² och byggår är 1930 .

Bottenvåning
Hall, vardagsrum med öppen spis och altandörr som leder ut till ett inglasat uterum, kök som ligger i anslutning till ett allrum med trapp till övervåningen, WC/dusch med våtrumsmatta, förvaringsutrymme och ett sovrum.

Övervåning
Möblerbar hall med dörr från groventrén som ligger i ekonomibyggnaden på botten plan, WC/duschutrymme med tvättmaskin, tre rum varav två med rymliga garderober i kattvindar.

Ladugård

Ladugårdsbyggnad i hästskoform som ligger i anslutning till det mindre bostadshuset. Byggnaden inrymmer grovingång och pannrum som hör till bostadshuset, ladugårds del, mjölkrum, sädesbinge och höskulle, traktorgarage, snickarbod, vedbod och två garage som man når från utsidan.

Förrådsbyggnad

Förrådsbyggnad med plåttak, stomme av trä och jordkällare.

Åkermark

Åkermarkens totala areal är 2,4 ha och ligger i anslutning till fastighetens gårdscentrum.

Arrende/nyttjanderätter

Jordbruksmarken är ej utarrenderad.

Fastighetsbildning

Försäljningen gäller område av fastighet. Området kan bilda egen fastighet genom avstyckning. Köparen ansvarar för ansökan om fastighetsbildning och står kostnaden för förrättningen enligt fastighetsbildningslagen.

Köparen och säljaren skall vara skyldiga att tåla mindre jämkningar i fråga om områdets gränser, areal eller dylikt vilka kan komma att bestämmas vid förrättningen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson. Förvärvstillstånd krävs för juridisk person.

Boendekostnadskalkyl

Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.

Områdesbeskrivning

Gård med lantligt läge i Överhärde 3 km från Valbo köpcentrum och med närhet till skola, förskola och Sportcentrum med utomhusbad och motionsspår. Bra bussförbindelser till Gävle och Sandviken.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 1 802 000 kr

Dokument & bilagor

Kartor över fastigheten

Skogsinformation

Kontakta oss