Lantbruk

Gräsholmstorp 250 ha,

Högstbjudande

20 000 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • tor 27 jun

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
254,9 ha
Skogsmark
188,2 ha
Skogsimpediment
5,3 ha
Inägomark
52,2 ha
Övrigmark
3,4 ha
Väg och kraftledning
1,4 ha
Vatten
4,4 ha
Virkesförråd
29 564 m3sk
Boyta
590 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

DEGERFORS GRÄSHOLMSTORP 1:7

Adress

Ängebäck 855A 69392 Degerfors

Om fastigheten

Större jord- och skogsbruksfastighet i mycket god arrondering belägen strax väster om Degerfors. Total areal ca 250 ha, varav ca 188 ha produktiv skogsmark, ca 52 ha åker- och betesmark . Areal uppgifter från skogsbruksplan. Vatten 4 ha ,

Rymlig huvudbyggnad som erbjuder ett trevligt boende. Marken är väl samlad runt gården. Ändamålsenliga ekonomibyggnation i bruksskick. Fastighetens beskaffenhet och fina geografiska läge inbjuder till många olika verksamheter och kombinationsmöjligheter för egenföretagaren, såsom , köttdjur, hästhållning, uthyrning, turism m.m.

Tack vare kombinationen av inägomarker och skog skapas en härlig miljö med goda förutsättningar

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Beskrivning

Gräsholmstorps gård med 52 ha åkermark/inägo och 188 ha produktiv skogsmark och 29 564 m3sk. Totala arealen 250 ha.

Gräsholmstorp är en välarronderad egendom vackert belägen med utsikt över den egna åkermarken . Gårdscentrum ligger centralt beläget inom egendomen , mangårdsbyggnad och ett hyreshusenhet, med två lägenheter, som erbjuder ett lantligt boende strax utanför Degerfors.

Gårdens ekonomibyggnader är alla belägna vid gårdscentrum.

Egendomen har ett utmärkt geografiskt läge med två timmars bilresa till Stockholm och 3,5 timme till Oslo

Degerfors

Omgiven av vacker natur, skogar och ett stort antal sjöar är Karlskoga och Degerfors I var sin ände av sjön Möckeln med en mil emellan ligger Karlskoga och Degerfors. Bad, fiske, vandring, kanotleder, allt finns på nära håll. Orterna är präglade av sin historia av järnhantering med sin början på 1600-talet. Alfred Nobel, Sveriges i särklass mest kända person, tillbringade sommarperioderna de sista åren i sitt liv i Karlskoga. Han hade köpt AB Bofors Gullspång och i köpet ingick Björkborns Herrgård som idag är ett museum om Nobelprisstiftaren.

Degerfors är den lilla orten med det stora hjärtat!

I Degerfors kommun har du nära till vatten och storslagen natur. Här finns sjöarna Möckeln, Skagern, Ölen, Storbjörken och Lillbjörken. Här finns möjligheter till ett rikt fiske och naturliv. Letälven som rinner genom kommunen från sjön Möckeln och ut i Skagern. Man kan vandra i Sveafallen eller några av våra andra lätttillgängliga naturområden. Trampa dressin i Gräsholmstorp. Gå på dans i Folkets Park och på Jakobs loge,

https://www.visitkarlskogadegerfors.se/sv

Mangårdsbyggnaden

Rymligt bostadshus i 3-plan. Uppfört år 1862 och renoverat på 1960-talet. Koninuerliga renoveringar på ett smakfullt sätt , nytt kök - 90 , Huset är placerad i landskapet med ett ljust och fritt läge.
Stomme och fasad av trä. Tak med skiffer. Kommunalt vatten, avloppsbrunn äldre 3-kammar. Timmerstomme. Fasad
med stående träpanel under skiffertak. 2-glasfönster
Uppvärmning genom vattenburet system vedpanna. .I det stora vardagsrummet finns murade öppen spis med kassett och på övervåningen en öppen spis i allrummet.

Huvudentré genom en välkomnande farstu belägen på byggnadens långsida.

NV : Kök renoverat -90, tvättstuga, skafferi . Vardagsrummet , mitt i rummet finns en öppen eldstad med braskasset. Sovrum renoverat- 2011 . Via en trappa nås det övre planet.
Övre plan 3 sovrum samt en stor sal med öppen spis, möblerbar hall, toalett och det finns ytterligare en tredje våning som är inrett med 2 rum och en äldre toalett.

Hus 2

Uppfördes slutet av 1800-talet och består av två lägenheter i två plan på torpargrund. Fasad beklädd med rödmålad stående träpanel under tak beklätt med tegelpannor. Målad 2019,

Varje lägenhet har separat entré på byggnadens kortsida. Uppvärmning sker med bergvärme 2006, kommunalt vatten och en äldre trekammarbrunn, slamtömning.

Lägenhet nr 1 fördelat över 4 rok. I lägenheten nr 1 finns en öppen spis som är godkända för eldning. 4 rum och kök .
Nedre plan groventre, kök , stor ingång från trädgården, sovrum med garderober, ett vardagsrum med ekparkett , öppen spis som är godkänd att elda i. Gästtoalett renoverad -19
Övre plan två sovrum samt möblerbar hall, Badrum

Lägenhet nr 2, renoverad -12, 2 rum och kök Ljust och vitt, med en härlig rumsindelning, entre´med trapp till övre plan, liten hall, kök induktionshäll-18, hall, badrum har golvvärme elektrisk, kakel/klinker , dusch wc/handfat, vardagsrum och sovrum. Utgång till balkong.

Gemensam tvättstuga med Tvättmaskin -elektroluc, torktumlare Bosch.

Det finns på tomten ett timrat tvåvånings förråd/vedbod.

Finns byggnader i anslutning till hus 2 , Lilla stallet/stall, höloge, plåttak el det finns två boxar ngt lågt i tak uppförd 1888. Saknar vattten.
Äldre ladugård , delvis timrad, finns vatten och el, Tröskvandring, Plåttak
Äldre hönshus
Maskinlider -2 carport
Maskinlider

Fasadmålade 2019

Lillstugan

Lillstugan har man börjat renovering, ny murstock, isolerat ett rum samt installerat en kamin, samt garage. Övervåning sovrum .

Städning

Marken och ekonomibyggnader överlåtes utan städning.
Bostadshuset överlåtes i grovstädat skick. Den lösa egendom som på tillträdesdagen eventuellt finns kvar på fastigheten övergår till köparen om inte annat avtalats.

Ladugård

Uppförd i trä/ murverk gjuten grund och plåttak med takavvattning. El och vatten finns. Djurdel m, betonggolv med rännor och foderbord, mjölkledning. ,ventilationstrumma i tak, mjölkrum Jordfelsbrytare i kalvdelen.
Höloge med möjlighe att köra in maskiner . Två intilliggande gödselbrunnar, Byggnaden håller mycket bra brukskick

Verkstad

maskinhall/gårdsverkstad isolerad, el .

Fler byggnader

Pumphus hydrofon är urkopplad. Loge med en bevarad tröskvandring. Magasin timrad med förråd samt övervåning.

Skogsuppgifter

Skogsbruksplanen är upprättad av Moelven med inventeringstidpunkt 2016 vår Därefter är skogsbruksplanen framskriven .till och med 2019, beaktat tillväxt och genomförda åtgärder. Större delen av den produktiva skogen ligger belägen på hemskiftet väster om gårdscentrum. Ett mindre skogsområden ligger söder om fastigheten.. Arealen produktiv skogsmark uppgår till totalt 188,2 ha med ett totalt virkesförråd om 29 564 m3 sk. Detta ger ett medeltal om
157 m3 sk/ha. Medelboniteten har bedömts till 6,8 m3 sk/ha. Virkesförrådet fördelas över 41 % tall, 50 % gran, 9 % löv Den årliga tillväxten har bedömts till 1 053 m3 sk/år och under planperioden ligger ett avverkningsförslag om 12 659 m3 sk varav 3 073 m3 sk gallring och 9 520 m3 sk föryngringsavverkning.

Tillväxtfastighet med ca 70 % av skogens areal (131 ha) i R2 och G1, c a 18 044 m3sk.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt upp markerade. Säljaren svarar ej för ytterligare upp markering av dessa.

Forn- och kulturlämningar

Forn-kulturminne finns i avd 2,24,33, 48 och 64 enligt Skogshistoria. Enligt Riksantikvarietämbetet finns det äldre torpargrunder se

http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok

Naturvärden

Nyckelbiotop Avdelning 21, barrnaturskog.
Bäckkärret, stort inslag av senvuxna träd, Rikligt med död ved.

https://www.skogsstyrelsen.se/skogens-parlor/Nyckelbiotop

Jakt

Marken är ut arrenderad till och med 20220631, Årlig jaktarrende är 5 000 kr ink moms

Fiske

Till fastigheten hör vatten i L. Vismen och Gryten samt två mindre tjärnar. Fastigheten har fiskerätt i Västersjön .

Åkermark

Åkermarken är välarronderad med stora skiften . Inriktning på spannmålsproduktion med sedvanlig växtföljd. Ettårigt avtal, marken tillgänglig för köparen 20200101. Jordägaren har delvis dränerat market bra. De rationella åkerskiftena ger goda odlings- och brukningsförutsättningar 52 ha enligt skogsbruksplanen

Stödrätter

Gårdsapp

Gå på virtuell visning med LRF Konsults ”Köpa gård-app”

- Inspektera ägorna från soffan eller på plats
- GPS funktion hjälper dig hitta rätt

Nu kan den som är intresserad av en fastighet till salu, inte bara ta del av bilder, beskrivning och bilagor, utan även promenera runt på fastigheten och inspektera sina potentiella ägor, från soffan eller på plats på fastigheten. Med hjälp av GPS får du hela tiden information om vart du är. Dessutom kan du klicka på kartbilder och få information från skogsbruksplanen om virkesvolym etc. Råkar du kliva över till grannfastigheten upptäcker man det snabbt och kan gå tillbaka igen.

Vi erbjuder en virtuell visningsguide över fastigheten med möjlighet att se olika ägoslag, skogstyper och vad som är åker, skog, övrig mark m.m

I appen finns Googles kartor och sattelitbilder som bakgrundskartor till kartvyn som visar fastighetens utbredning och indelning i olika avdelningar. Man väljer lätt om man vill se fastigheten med kartbild eller sattelit, med ägoslag eller utan.

Den senaste versionen av Köpa gård finns nu kostnadsfritt att ladda ner i App-store för iphone och ipad

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att själv undersöka fastigheten och förvissa sig om fastighetens skick, gränser och areal före köpet.

Köparen ges därför möjlighet att på egen hand eller med konsult, före köpet besiktiga fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.

Uppgifter i detta fastighetsprospekt har enbart lämnats för att informera och underlätta köparens egen undersökning av fastigheten. För vidare information om undersökningsplikt m.m. se bilagt informationsblad.

Det åligger köparen att själv, eller med sakkunnig, kontrollera skogstillståndet inom fastigheten.

Köparen har undersökningsplikt avseende plan- och bygglovsbestämmelser samt eventuella vindkraftsetableringar i området.

Besiktning

Säljarna kommer att upprätta besikning/energideklaration av bostadshus och hyreshus under juni månad. Säljarna kommer att teckna dolda fel försäkring för bostadshusen. Vänligen kontakta mäklaren för att ta del av besiktningarna .

Råd

Råd
Behöver Du hjälp med att tolka skogbruksplan, förstå EU-stödregler, skattefrågor, upprätta skriftlig boendekostnadskalkyl mm, kontakta ansvarig mäklare.

Visning

Visning av fastighetens byggnader sker. Vänligen anmäl ert deltagande till visningen,
.Besiktning av mark ta hänsyn till till omkringboende, växande gröda, skog och jakt.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Friprövningsrätt

Säljaren förbehåller sig dock fri prövningsrätt samt rätten att när som helst under processens gång avsluta försäljningen utan särskilt meddelande till intressenterna. Säljaren har således alltid rätten att själv välja köpare, oavsett bud. Ett lämnat anbud på fast egendom är inte bindande. Köpet är bindande först då både köpare och säljare undertecknat köpehandling.

Budgivning

Om fler parter än en person är intresserade av att köpa bostaden påbörjas en budgivning, om säljaren så önskar. Inför en budgivning kontaktar fastighetsmäklaren alla som anmält sitt intresse för den aktuella bostaden. Alla har rätt att få veta vilka förutsättningar som gäller och att få sakliga och korrekta uppgifter. Om säljaren har ställt upp specifika villkor för försäljningen, ska mäklaren informera spekulanterna om det.

För att få vara med i budgivningen ska du som budgivare ha klart med finansieringen av köpet, t.ex. genom bekräftat lånelöfte från en bank. Du bör också ha förberett för att kunna betala handpenningen i samband med att köpeavtalet undertecknas, vilket belopp normalt sett motsvarar tio procent av den totala köpesumman.

På webben kommer det synas att budgivning pågår.

En spekulant har inte rätt att få veta vilka de övriga budgivarna är eller vilka villkor som diskuterats med andra parter.

Mäklaren har ingen befogenhet att ge några löften till någon köpare utan ska göra klart för spekulanterna att det är säljaren som bestämmer.

Den slutlige köparen har alltid rätten, i samband med att köpeavtalet tecknas, få en skriftlig budhistorik över angivna bud med budgivarnas namn, kontaktuppgifter, tidpunkt för budet och belopp. Du som deltar i budgivningen kan således inte vara anonym utan accepterar därmed att ditt namn och dina kontaktuppgifter presenteras i budhistoriken

Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor om budgivningen.

I konsumentförhållandet skall mäklarbyrån enligt lag erbjuda spekulanter/köpare en upprättad boendekostnadskalkyl. Om Ni ej avböjer detta måste Ni förse mäklarbyrån med uppgifter om samtliga Era tillgångar som kommer att användas i köpet samt vilka lån och
villkor Ni kan erhålla på lån och vilka löner samt övriga inkomster och utgifter Ni har. Skriftlig sammanställning gällande detta skall tillställas mäklarbyrån inom det snaraste, via fax eller e-post.

UPPLYSNING OM SK SIDOVERKSAMHET
Ansvarig fastighetsmäklare förmedlar annonserbjudande från Hemnet Service HNS AB och erhåller för denna sidoverksamhet en administrationsersättning på 50 % exkl. moms av annonskostnaden.

Avslut

Budgivningen avslutas då det enbart finns en spekulant kvar och övriga som deltagit i budgivningen har tackat nej, eller inte återkommit (med ett högre bud) inom den tid som fastighetsmäklaren meddelat. Fastighetsmäklaren är enligt lag skyldig att framföra alla bud till säljaren, även bud som inkommer efter det att budgivning med tidigare spekulanter är avslutad. Det är viktigt att notera att säljaren inte behöver sälja till den som lämnat det högsta budet. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen. Säljaren kan när som helst avbryta en påbörjad försäljning (det gäller även om han eller hon tagit hjälp av en fastighetsmäklare). Säljaren är inte juridiskt bunden av ett löfte att sälja, inte ens om det är skriftligt, och kan när som helst ångra sig innan köpekontraktet skrivits på.

FÖRSÄLJNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR VILLKOR

Förutsättningarna för försäljningen framgår av denna beskrivning samt eventuell tilläggsinformation. Denna beskrivning kan ej läggas till grund för talan enligt JB.
10 % av köpeskillingen erläggs som handpenning vid kontraktstecknandet. Resterande belopp erläggs på tillträdesdagen

Vägbeskrivning

Egendomen har ett utmärkt geografiskt läge, strax utanför Degerfors med två timmars bilresa till Stockholm och 3,5 timme till Oslo

se karta

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 3 137 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter