Lantbruk

Hästgård i Tranum 20 ha

Utgångspris

3 600 000 kr

Budgivning pågår

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
20,0 ha
Skogsmark
9,7 ha
Åkermark
7,9 ha
Småhusmark lantbruk
2,4 ha
Boyta
170 kvm
Antal rum
6 st

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Lidköping Gutteberg 1:16

Adress

Guteberg 2 530 30 Tun

Om fastigheten

Välkommen Guteberg, en vackert belägen hästgård i Tranum c:a 2 mil sydväst om Lidköping och endast 4 km från Vänern. Ägorna omfattas av totalt c:a 20 ha fördelat på c:a 8 ha åkermark, 10 ha skogsmark samt övrig mark. Byggnadsbeståndet utgörs av 1½-plans mangårdsbyggnad, ladugård med stall, lada och en maskinhall med verkstadsdel mfl. uthus.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnad med nybyggnadsår från 1904. Huset är uppfört på krypbar torparpargrund och liten källare, timrad stomme och fasad av stående träpanel. På taket ligger pannor av lertegel. Fönstren är kopplade 2-glas samt enkelglas med innanfönster i huvudentrén och 3-glasfönster i hallen på övre plan.
Uppvärmning sker med vattenburen värme via bergvärme, installerad 2009 med borrhål om 200 m. Värmepump Bosch EHP 11 LW/M.
Det finns även en vedpanna Mescoli med ackumulatortank om 1 700 l. Systemen är sammankopplade men vedpannan är inte eldad i sedan bergvärmen installerades.
Kakelugnarna i salen och sovrummet är ej eldningsbara.

Vattnet är kommunalt. Vattenledningen från Tranum till fastigheten ingår i Tranum VA ekonomisk förening.
Avloppet är enskilt med tvåkammarbrunn utan efterföljande rening.
Fiber finns installerat via Lavad fiber från hemmet ekonomisk förening.

Renoveringar
2010 installerades bergvärmen och badrummet på entréplan renoverades.
Nuvarande ägare har ägt och bott i huset sedan 2011 och har låtit utföra följande renoveringar:
2015 renoverades köket med nytt golv ned till trossbotten. Nytt innertak. Elledningar infrästa i vägg, nya gipsskivor samt herrgårdspanel på väggarna. Ny kran, diskho samt rörledningar. Köksskåp i ek (begagnat) samt bytt bänkskivor sattes in.
2016 Renoverades toaletten på övre plan.
Nya ytskikt i vissa rum.

Planlösning
Ingång genom verandan till rymlig huvudentré med vackra pardörrar och trappa till övre plan. Rakt fram nås salen som har den gamla stilen bevarad med spegeldörrar, takmålning och kakelugn. På golvet ligger en heltäckningsmatta.
Till höger från huvudentrén finns ett sovrum med heltäckningsmatta och en kakelugn. Till vänster nås ett all/tv-rum med parkettgolv.
Från allrummet kommer man vidare till köket som har köksskåp i ek och är utrustat med spis under spiskupa, diskmaskin, kyl/frysskåp och skafferi. Intill köket ligger köksfarstun där bergvärmepumpen är placerad.
Mellan köket och salen finns en hall med ingång till badrum som är inrett med dusch, wc och handfat samt kaklade väggar och våtrumsmatta på golvet.
Från hallen finns också ingång till källaren.

Övre plan utgörs av en möblerbar hall med kontorshörna, tre sovrum, klädkammare och en toalett. Därutöver finns inredningsbart vindsutrymme.
Golvbeläggning på övre plan består av trägolv i hallen, laminatgolv, linolium- och plastmatta i sovrummen samt plastmatta på toaletten.

Källaren inrymmer matkällare och pannrum med vedpanna och tvättmaskin.

Boendet disponeras på en boyta om 170 m² samt biyta om 81 m² enligt taxeringsinformation.

Driftskostnader
Total driftskostnad: 36 685 SEK/år.

I detta ingår följande kostnader:
Uppvärmning & hushållsel. 16 531 kWh. 25 amperes säkring: 28 706 SEK/år.
Vatten: 2 100 SEK/år.
Avlopp: 812 SEK/år.
Renhållning: 1 338 SEK/år.
Försäkring Bostadshus: 3 729 SEK/år.
Därutöver tillkommer kostnaden för fastighetsskatt: 5 752 SEK/år.
Angivna driftskostnader är uppskattade av säljaren med 3 personer i hushållet.

Energideklaration är f.n. ej utförd.

Ladugård/stall - Lada

Ladugården är uppförd i trä med murad stalldel och lertegel på taket. 2011 byggdes del av ladugården om till häststall med fyra boxar samt en uppvärmd sadelkammare. Takhöjden i stallet varierar mellan 2,50 -2,90 m. Resterande del av ladugården används till foderförvaring och förråd och här finns möjlighet att inreda med fler boxar. Vatten finns indraget till stallet.
Ladugården är vidbyggd med en lada, uppförd i trä och lertegel på taket.
I anslutning till ladugården finns en äldre gödselplatta.

Maskinhall

Maskinhallen är uppförd med stomme av trä, betonggolv och plåttak. Byggnaden inrymmer maskinhall och en isolerad verkstad om c:a 70 m². I verkstaden finns anslutning till inkommande vatten. El finns indraget.

Övriga ekonomibyggnader

På fastigheten finns uppfört en lada som används till vindskydd/lösdrift, ett magasin i äldre skick samt ett uthus som rasat samman.

Tranum VA ek. för.

I köpeskillingen ingår fullbetald insats i Tranum VA ek. för. med 20 000 SEK. Köparen ansöker om medlemskap i föreningen i samband med tillträdet.

Fiber

I köpeskillingen ingår fullbetald insats i Lavad ffh. ek. för. med 25 000 SEK. Köparen ansöker om medlemskap i föreningen i samband med tillträdet.
Föreningen har ett kollektivt avtal med Telia som löper c:a 7 år ytterligare.
I paketet ingår följande:
100 Mbit.
Kanalpaket Stor.
Tillgång till IP-telefoni.
Kostnaden är 450 SEK/mån.

Åkermark

7,91 ha stödberättigad åkermark i en ägofigur, fördelat på fyra skiften. Jordarten utgörs av lerjord med äldre dränering.
Åkermarken består av äldre vallar och bete på åkermark.

Stödrätter

I överlåtelsen ingår stödrätter motsvarande den angivna stödberättigade arealen vilka kommer att överföras till köparen i god tid inför 2020-års SAM-ansökan.

Skogsuppgifter

Skogsmarken återfinns i anslutning till gården mycket lättillgängligt med direkt anslutning till väg. Den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 9,7 ha med ett bedömt virkesförråd om 306 m³sk, det ger ett genomsnittligt virkesförråd om 32 m³sk/ha. Virkesförrådet domineras av löv, 50% följt av tall, 45% och resterande 5% av gran. Av arealen om 9,7 ha utgörs c:a 8,0 ha av röjningsskog med ett omfattande röjningsbehov.
Uppgifterna är hämtade från bifogad skogsuppskattning upprättad i december 2017 av skogskonsult Sten Nilsson.

Skogsuppskattningen är upprättad med gängse metoder och kan därför vara behäftad med osäkerhet i angivna uppgifter. Det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna.

Jakt

Jakträtten är inte upplåten utan övergår till köparen på tillträdesdagen. Fastigheten ingår i Lidköpings västra älgskötselområde och 44:ans kronhjortsskötselområde.

Övrig mark

Övrig mark utgörs av tomtmark och vägar mm.

Arealuppgifter

Arealuppgifterna i tabellen är hämtade från SAM-ansökan och mätning på fastighetskarta. Arealuppgift enligt fastighetsregistret uppgår till 17,81 ha. Arealuppgifter enligt taxeringen uppgår till 19 ha fördelat på 9 ha skog, 1 ha skogsimpediment, 8 ha åkermark, och 1 ha övrig mark.

Visning

Visning av fastighetens byggnader sker efter överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare.
Besiktning av mark sker på egen hand, alternativt enligt överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare. Vederbörlig hänsyn tas till omkringboende, växande gröda samt skog.

Gårdskarta

Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på www.lrfkonsult.se/fastigheter/. Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig.
Det går också bra att använda för att hitta till fastigheten, zooma ut så ser du din aktuella position i förhållande till fastigheten.​

Städning

Bostadshuset överlämnas flyttstädat och ekonomibyggnader och överlämnas grovstädade.

Tillträde

Tillträde sker enligt överenskommelse.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 1 950 000 kr

Dokument & bilagor

Kartor över fastigheten

Skogsinformation

Kontakta oss

Liknande fastigheter