Lantligt boende

Hästgård nära Gryts skärgård om 20 ha!

Högstbjudande

5 200 000 kr

Försäljningssätt

Anbud senast tor 22 aug

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
20,2 ha
Tomtområde
20,2 ha
Boyta
456 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

VALDEMARSVIK SYLTVIK 8:5

Adress

Stora Syltvik 61591 Valdemarsvik

Om fastigheten

Välkommen till Stora Syltvik!
En unik hästgård i vacker skärgårdsmiljö.

Hästar, fiske, jakt, generationsboende, företagande…
Ja, möjligheterna är många på den här gården med slingrande grusvägar i vackert varierande landskap.
Praktiskt beläget med endast en timmes resväg från Norrköping och lika långt till Västervik.
Rymlig, vacker mangårdsbyggnad med stora sällskapsytor och 20-talscharmen bevarad. Ytterligare två bostadshus och ett flertal ekonomibyggnader skapar tillsammans med ladugården en vacker gårdsbild.
Idag finns det hästnäring på gården med islandshästar samt uthyrda stallplatser. Den 20 hektar stora gården erbjuder såväl gott om bete som möjlighet att vara självförsörjande på foder. Här finns också servitut på ridvägar i ett större område.
Eget fiskevatten, brygga och båtplats inom gångavstånd gör skärgårdskänslan påtaglig. Med båt tar du dig ut till öppet hav på tio minuter.
Eu-bidrag, andelar i Häradshammars allmänning, uthyrning av bostäder och stallplatser m.m. ger möjlighet till goda inkomster.
Hela miljön andas livskvalitet.
Nyfiken?
Varmt välkommen på visning!

Bilder

Visa alla bilder

Flygfilm

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnaden

Mangårdsbyggnaden är ett mycket vackert hus med fint läge och utsikt över fält och åkrar. Huset byggdes 1910 av timmer/trä. Mycket av det gamla finns kvar. Flertalet rum har kakelugnar kvar. Stora rum med bra takhöjd. Yttertaket har betongpannor och fasaden är av trä. Fönster finns både 3-glas, 2-glas samt 1+1-glas. Grundläggning är torpargrund i huggen sten med källardel som hyser bergvärmeanläggning och förrådsmöjligheter. Gemensamt vatten och avlopp för hela gården.

Planlösning entréplan:

Ingång till HALL via vacker veranda under tak. Stor välkomnande hall med sidoljus vid entrédörren ger en luftig och ljus känsla. Ljusa väggar samt bröstpanel på väggen. Laminatgolv. Dubbeldörrar leder rakt in till salen. Till vänster finns sovrum 1 och ingång till badrum. Till höger ligger kontoret. Trappa till övervåning och plats för avhängning av ytterkläder. BADRUMMET har renoverats på senare tid med helkaklad vägg och plastmatta på golvet. WC, tvättställ och duschhörna samt handdukstork. Sovrum 1 har ljusa väggar och laminatgolv samt kakelugn. Ute i hallen igen och till höger finner vi KONTORET som även har vidare ingång till köket. Kontoret har ljusa väggar och laminatgolv. KÖK med ljusgrå skåpsinredning och köksö. Plastmatta på golvet och ljusa väggar. Utrusning: Spis, fläkt, diskmaskin samt fyllhöjds kylskåp. Skafferi och trappa till KÄLLARDEL med bergvärmepump IVT Greenline samt tillhörande ackumulatortank (Anläggningen har genomgått en större service hösten -18). Separat KÖKSINGÅNG med 2 st. förråd, 1 fullhöjds frysskåp. 3 st garderober med överskåp samt tvättmaskin och rostfri ho. Från köket kommer vi ut till SALEN med underbar utsikt över fälten. Dubbeldörrar ut mot entréhallen. Ekparkettgolv och ljusa väggar samt kakelugn. MATSALEN har kakelugn och det gamla taket med målad fris och stuckatur i mitten. Laminatgolv och ljus tapet.

Planlösning övre plan:

Trappa till stor möblerbar hall med trägolv och ljusa väggar. 4 st garderober med överskåp samt ingång till kattvind. Lucka till vind. Till vänster finns SOVRUM 1 som har laminatgolv och ljus tapet. Här finner vi även en kakelugn förstås. 2 st. garderober samt ingång till kattvind. Till höger via genomgångshall med dörr till kattvind når vi SOVRUM 2 som har vitmålat trägolv och ljusa väggar med bård. 1 st. garderob. SOVRUM 3 har vitmålat trägolv och ljusa väggar samt ingång till mindre kattvind. SOVRUM 4/ALLRUM kan vara lite vad man vill. Härlig utsikt över åkrar och trädgården nedanför. Ljusa väggar och trägolv samt en kakelugn.

Frälsgården

Frälsgården är troligtvis den första mangårdsbyggnaden till Stora Syltvik. Den är uthyrd t.o.m den 1/8 2019. Byggdes troligen i början av 1800talet enligt uppgift. Innehållande 6 rum och kök.

Mellangården

Mellangården är idag uthyrd enligt hyreskontrakt med en kallhyra om 3 000kr/mån. Utöver detta ingår stallhyra inkl. box och hösilage med 400kr/mån mellan 1/5 - 30/9 samt 800kr/mån 1/10 - 30/4. Mellangården har tidigare tjänat som arbetarbostad på Stora Syltvik och är uppförd kring år 1850. Taxerad boarea är 78 kvm resp. 52 kvm biarea.

Ladugården och vagnslider

Ladugården uppfördes omkr. 1900 och är på ca 600 kvm byggyta. Här finns idag flertalet hästboxar samt skulle och loge. Viss vinterförvaring av båtar och husvagnar samt uthyrning av hästboxar. Ytterligare en möjlighet som finns här på Stora Syltvik. I vinkel till ladugården ligger även ett vagnslider med mått på ca 19m X 8m. Byggt i trä med pålttak.

Lilla Stallet

Lilla Stallet är idag en uppskattad inredningsbutik. Varför inte fortsätta i samma anda? Läs mer på www.lillastallet.se Lokalen är idagsläget uthyrd t.o.m 2022-05-01

Garage

Trippelgarage med tre portar och gjutet golv och valv.

Magasinet

Magasinet ger bra förvaringsutrymmen och möjlighet att använda som t.e.x. festlokal för den årliga kräftskivan eller surströmmingspremiären. Byggt i trä med plåttak. Utvändigt mått ca 11m x 7 m.

Jakt

Jakten står fri för köparen på tillträdesdagen.

Fiske

Fastigheten har del i fiske i Valdemarsviken med 25%. Områdena Syltvik FS:8 1&2 markerade på karta.

Brygga

Gården har egen brygga (som är i behov av renovering) och även del i den sk. lastbryggan.

Hammarkinds Häradsallmänning S:1-S:3

Fastigheten har andel i Hammarkinds Häradsallmänning S:1, S:2 & S.3. Dessa är belägna sydväst om Söderköping. Andelstalet är 3,425 % vilket gav en utdelning på 14 000kr under 2018. För mer info gå gärna in på Häradsmarkens hemsida www.haradsmarken.se/hammarkind/

Stödrätter

Det finns stödrätter för ca 10 ha och de kan övertas av en ny ägare.

Inägomark

Enligt nyligen upprättad ansökan om EU-stöd utgörs inägomarken av 7,7 ha slåtter och betesvall på åkermark och 2,88 ha betesmark/slåtteräng. Ansökan innefattar i nuläget inget stöd för djurhållning utan innefattar gårdsstöd, förgröningsstöd. Detta beräknas ge ca 21 000 kr i stöd för innevarande år.

Arrende/nyttjanderätter

Inägomarken är tillgänglig för köparen på tillträdesdagen.

Naturvärden

Inga registrerade nyckelbiotoper eller höga naturvärden enligt Skogsstyrelsen.

Uthyrning lokal och hus

Det finns idag två hyreskontrakt på fastigheten. Det ena gäller Mellangården, daterat 2015-05-02 och har tre månaders uppsägningstid. Hyra är 3000 kr i kallhyra, samt stallhyra inkl. box och hösilage för 800 kr/mån under perioden 1/10-30/4 och 400 kr/mån under perioden 1/5-30/9. El kontrolleras och avräknas 2 ggr/år i juni och december. El betalas till jordägaren med 1,5 kr /kWh

Lilla Stallet är uthyrt genom hyreskontrakt daterat 2016-06-05 med utgång 2022-05-01. Ingen hyra utgår till jordägaren utan hyresgästerna ansvarar och betalar för upprustning av lokalen. El betalas till jordägaren med 1,70 kr/kWh Uppsägning av kontraktet måste ske senast 9 mån innan kontraktet löper ut.

Frälsgården är uthyrd idagsläget men står fri fr.o.m 2019-08-01

Forn- och kulturlämningar

Det finns inga registrerade forn- eller kulturlämningar på fastigheten

Förvärvstillstånd

Juridisk person behöver förvärvstillstånd liksom privatperson som ej varit mantalsskriven inom glesbygd i Valdemarsviks kommun det senaste året. För fysiska personer är avgiften 3 700 kronor. För juridiska personer är avgiften 5 700 kronor.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa

Visning

Skog och mark kan undersökas på egen hand, dock skall hänsyn visas till grannar, djur, ev pågående jakt och liknande. Visning av hus och byggnader sker på de utsatta visningstiderna eller genom överenskommelse med fastighetsmäklaren.

Områdesbeskrivning

För information om Valdemarsviks kommun och området gå gärna in på www.visitostergotland.se/sv/valdemarsvik/

Vägbeskrivning

Från väg E22 sväng mot Valdemarsvik. I Valdemarsvik följ väg 212 mot Gryt i 11 km. Vid Skylt Syltvik, sväng höger och följ den vägen 4,7 km och ni är framme!

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 1 476 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter