Lantbruk

Komplett gård i Åre!

Utgångspris

13 000 000 kr

Budgivning pågår

Försäljningssätt

Bud senast ons 16 okt

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
719,6 ha
Skogsmark
235,5 ha
Övrigmark
317,4 ha
Skogsimpediment
161,4 ha
Åkermark
4,9 ha
Väg och kraftledning
0,4 ha
Virkesförråd
23 881 m3sk
Boyta
175 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Tångböle 1:31, 1:26, 1:83

Adress

Tångböle 951 837 71 Duved

Om fastigheten

Fastigheten Tångböle 1:26 är något utöver det vanliga! Belägen mitt i den jämtländska fjällvärlden med en areal om 720 hektar finns här en trevlig gård med tre nyligen renoverade bostadshus, Storstugan, Mellanstugan och Lillstugan. En alldeles egen udde, med Gevsjön på norra sidan och Indalsälven på södra sidan. På den här fastigheten finns dessutom skog, fjäll och vatten vilket ger stora möjligheter till jakt, fiske och rekreation! Gården bjuder på en fantastisk utsikt över Gevsjön, Mullfjället och Åreskutan i öster, egna ängar och skog. Duved och Åre och nås på bara 15-25 minuter med bil.

Fastigheten har en totalareal om ca 720 hektar och utgörs av ett sammanhängande skifte om 235 ha produktiv skogsmark med ett virkesförråd som rymmer både rejäla avverkningar och vackra fjällskogar. Inom fastigheten finns flera vatten i form av Indalsälven, Gevsjön och Finntjärn där en fiskestuga ligger precis vid stranden. Norr därom inte långt till kalfjäll och möjlighet till småviltsjakt.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Planritningar

Flygfilm

Fakta

Byggnader

Stora huset

Gården Tångböle 1:26 hette ursprungligen Backen och dåtidens mangårdsbyggnad fanns där Lillstugan står idag, på en liten backe, med vacker utsikt.

Stora huset är uppfört år 1938 i 1 ½ plan med en total boyta om ca 100 kvm. Hel källare under huset. Stomme av trä och fasad av lockpanel under plåttak i gott skick.

Entré via farstu in i ljus hall med klinker och golvvärme. I inre hall finner vi ingång till wc med kakel, klinker och golvvärme. En trappa i ek leder till övervåningen, likaså går en trappa till källarvåningen. Bottenvåningen har öppen planlösning helrenoverad med nytt kök 2017, matplats och vardagsrum, ljust snyggt laminatgolv, ljusa rum med fondvägg i stockpanel och synliga takbjälkar. Från vardagsrummet finns utgång till altan i söderläge med slående utsikt över fjäll och ängar.

På övervåningen, med genomgående golv av ektilja, finns en möblerbar hall, badrum nytt från 2018 med helkaklade väggar och med våtrumsmatta samt två större sovrum varav det ena med klädkammare/förråd i anslutning.

I källaren finns fyra rum plus en matkällare. Pannrum med värmepump o varmvatten-beredare, tvättstuga med hydrofor samt två ytterligare rum. Källaren renoverades invändigt under våren 2019.

Under de senaste åren har byggnaden varit föremål för en omfattande renovering och modernisering i smakfull stil.
Jordvärme installerades hösten 2018, grunden dränerades med platon matta 2016 och fönstren på bottenvåningen är utbytta. Häng-och stuprännor utbytta sommaren 2019. Ommålat under de fem senaste åren.

Gården har ett välsmakande vatten från egen brunn, godkänd provtagning av vattenkvaliteten gjordes 2017. Eget avlopp till godkänd trekammarbrunn med infiltration. Stora huset och Lillstugan har avlopp till gemensam brunn. Mellanstugan har egen avloppsbrunn. Dessa slamtöms vartannat år av kommunen. Storstugan och Lillstugan har gemensam elmätare och Mellanstugan har egen.

Mellanstugan

Mellanstugan är belägen på en egen fastighet, Tångböle 1:31 och är ett enplanshus om ca 70 kvm. Huset är ursprungligen att timmerhus som flyttades till sin nuvarande plats och byggdes sedermera om under 1970-talet. Halva grunden utgörs av torpargrund och halva av utgrävd källare. Fasad av liggande panel och plåttak. Byggnaden värms med luftvärmepump, elvärme och öppen-spis.

Entré via en liten veranda med nytt tak. Nytt kök i björk med nya vitvaror från 2015, som aldrig använts. Laminatgolv från 2015.

I vardagsrummet ligger ett golv i björktilja, en öppen-spis med insats samt utgång till altan i söderläge.

Det finns två stora sovrum med garderober. Björkgolv i båda sovrummen. Badrum med kakel, klinker och golvvärme. Badrummet helrenoverades 2014 - 2015.

Lillstugan

Lillstugan är uppförd 1990 på torpargrund och stomme av trä med fasad av locklistpanel under plåttak. Stugan uppfördes som gäststuga och uthyrning till fiskare. Boytan är om ca 50 kvm och huset rymmer hall, storstuga med öppen planlösning mellan kök och sällskapsdel, två sovrum varav ett större och ett litet mindre med plats för till exempel en barnsäng eller förråd. Helkaklat badrum med golvvärme och dusch.

Lillstugan värms med direktverkande el.

Stugorna på udden

Till fastigheten hör en egen udde ca 400 m lång vid Indalsälvens mynning i Gevsjön. Udden utgörs av skog och betesmarker som sluttar ner mot vattnet. Längs med vägen som löper genom udden finns två stugor som tillhör fastigheten samt ytterligare en stuga på ofri grund som ägs av utomstående.

Stuga 1, Tångbölenäset 1:83

Den första stugan på udden är belägen på en egen fastighet, 1:83. Ett fritidshus uppfört 1962 om 24 kvm samt en gäststuga. Fritidshuset rymmer liten hall, kök med vedspis, kokplattor och micro, storstuga med fyra väggfasta sängplatser samt en öppen spis. Huset har en härlig altan i söderläge med en oslagbar utsikt över Indalsälven, Åreskutan, Bunnerfjällen m.m. Ett tak som ger regn och solskydd.

Gäststugan som byggdes 1995 rymmer ett rum med två väggfasta sängplatser, trinettkök med kokplattor och en diskho med avlopp för diskvattnet. Det finns även plats för ett matbord och stolar. Liten altan i söderläge vid entrén.

El finns i fritidshuset och i gäststugan men ej vatten och avlopp. Utedass med latrinkärl som lämnas och byts på återvinningscentralen. Nere vid sjön finns ett båthus med tillhörande båt.

Stuga 2
Den andra stugan som ligger längre ut på udden om ca 30 kvm har en entré mot väster, och är belägen ca 10 m från Gevsjöns strand och ca 25 m från Indalsälvens mynning, har ett äldre kök med vedspis, och en rymlig matplats. Sovalkov med en våningssäng. El indragen och utedass.

Sjöstuga på skogsskiftet

På skogsskiftet finns en enkel sjöstuga vid Finntjärns strand. Här finns möjligheter till övernattning till exempel vid jakt och fiske. Stugan är värmeisolerad och värms med vedspis.

Härbre

På gården finns ett fint härbre i gott skick, som förr i tiden tjänade som matförråd, därav de rejäla krokarna i taket. Byggnaden är uppförd på plintgrund med fasad av locklistpanel under plåttak. Övervåningen har brukats som sommar-/ vinterförvaring av kläder, mattor eller liknande.

Ladugård

Ladugård med hel gäll uppförd på delvis gjuten grund och väggar av delvis rappad sten, delvis trä med locklistpanel. På övervåningen finns en snickarverkstad flertalet snickerimaskiner som kan förvärvas av köparen eller borttagas. Bottenvåningen har stengolv och rymmer en stalldel, en ladugårdsdel i o-renoverat skick, med gammal inredning. I angränsande del finns en fin bakstuga. Bakstugans skorsten är inte besiktigad.

Övriga ekonomibyggnader

Stor stensatt matkällare med två rum i fint skick.

Jämtlandstypisk timmerlada i gott skick, men med visst behov av restaurering.

Ett skjul i timmer som förr användes som stall med vidhängande vedbod.

Vid infarten uppe vid vägen finns ett garage på ofri grund. Garaget rymmer en bil och har grusgolv samt el.

Skogsuppgifter

För fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad 2017 och sedan uppräknad till 2019. Enligt skogsbruksplanen omfattar skogsmarken 235,5 ha med ett totalt virkesförråd om 23 881 m³sk varav majoriteten utgörs av skog i huggningsklass S1. Medelboniteten uppskattas till 2,8, vilket för närvarande ger en årlig tillväxt om 620 m³sk. Under planperioden föreslås ett totalt uttag om 4 943 m³sk, varav 3 313 m³sk föryngringsavverkning och 1 630 m³sk gallring.

Skogsvård

Enligt skogsbruksplanen belastas fastigheten ej av några lagstadgade skogsvårdsåtgärder. Det finns dock behov av röjning på 24,7 ha.

Det åligger köparen att överta ansvaret för samtliga lagstadgade åtgärder som finns på fastigheten per kontraktsdagen.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50 % regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler. Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Fjällnära skogar

Delar av fastigheten utgörs av fjällnära skogar, vilket innebär att föryngringsavverkning måste anmälas till, och godkännas av Skogsstyrelsen. Vidare får den sammanhängande hyggesstorleken inte överskrida 20 hektar.

Inägomark

Enligt skogsbruksplanen finns 4,9 hektar inägomark på fastigheten. Åkermarken kring gårdscentrum brukas och sköts av en granne enligt muntligt avtal.

Gårdskarta

Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på www.lrfkonsult.se/fastigheter/ . Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig och genom att klicka på olika områden få upp aktuell information om t.ex. skogens ålder och virkesvolym. Gårdskartan går också bra att använda för att hitta till fastigheten, zooma ut så ser du din aktuella position i förhållande till fastigheten.

Jakt

Fastigheten ingår i Västra Fjällens storlicensområde och har egen tilldelning av älg. 2018 var tilldelningen en vuxen älg samt fri tillgång på kalv under samråd med storlicensområdet. Småviltsjakt på egen mark efter skogsfågel, tjäder, orre m.m. samt ripjakt framförallt norr om Finntjärn i fjällnära terräng. Nuvarande ägare har arrenderat ut älgjakten till ett jaktlag på årsbasis.

Fiske

Fastigheten har andel i fiskesamfälligheten Åre Tångböle FS:13, vilket ger fiskerätt i det samfällda fisket i Gevsjöns västra halva, Kvarnströmmen, Finntjärn, Tångböleströmmen (del av Indalsälven) Finnån, och Sjömyrbäcken.
I Gevsjön finns enbart röding och öring. Tångböle byalags samfällighetsförening förvaltar det samfällda fisket i fiskesamfälligheten och har även försäljning av fiskekort samt viss båtuthyrning. Under september gäller allmänt fiskeförbud i de vattnen.

Naturvärden

Enligt fastighetsregistret finns en fornlämning på fastigheten.
Åreälven är Natura 2000-område.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs för privatperson ej bosatt inom Åre kommun.

Förvärvstillstånd krävs alltid för juridisk person.

Tillståndspliktigt förvärv söks hos Länsstyrelsen i Jämtlands län.
Ansökningsavgift för privatperson 3 700 kr och för juridisk person 5 700 kr.

Övriga upplysningar gällande förvärvstillstånd: Förvärvstillstånd ansökes av köparen i samband upprättande av köpekontrakt mellan parterna (köpare och säljare). Ansvarig fastighetsmäklare tillhandahåller ansökningshandlingar och medverkar till att ansökan lämnas in till Länsstyrelsen.

Försäljningssätt

Försäljning av fastigheten sker via skriftlig budgivning. Säljaren förbehåller sig rätten att fritt anta inkommet skriftligt bud eller att hålla en efterföljande förhandling/auktion mellan budgivarna. Fri prövningsrätt förbehålles säljaren.

Skriftligt bud ska vara LRF Konsult tillhanda senast 16 oktober 2019. Antingen via post till LRF Konsult, Tina Olsson, Rådhusgatan 46, 831 34 Östersund eller mail till tina.olsson@lrfkonsult.se.

Visning

För tid och bokning av visning vänligen kontakta någon av handläggarna.

Skog och mark kan undersökas på egen hand, dock ska hänsyn visas till grannar, djur, ev pågående jakt och liknande.

Betalningsvillkor

10 % av köpeskillingen erlägges kontant som handpenning vid kontraktstecknandet och resterande senast vid tillträdet. Budgivaren skall inom 14 dagar efter avslutad budgivning vara beredd att teckna köpekontrakt, varför besiktning av objektet/fastigheten och kontroll av finansieringsmöjligheter m.m. bör vara klart innan bud lämnas.

Tillträde

För köpare som behöver förvärvstillstånd skall tillträde ske inom 14 dagar från beviljandet om inget annat avtalas. I övriga fall 30 dagar efter kontraktsdagen om inget annat avtalas. I båda fallen gäller som förutsättning för tillträde att köpeskillingen erlagts i sin helhet.

Övrigt

Fastigheten har andel i frikraft. År 2018 utbetalades 4 700 kr till Tångböle 1:26.
Västra Jämtlands snöskoterklubb ansvarar för skoterleder som bland annat passerar fastigheten. På grund av det erhåller fastigheten ett årskort för fri skoteråkning på lederna. Utanför lederna råder skoterförbud.
I överenskommelse med fiskevårdsföreningen ingår snöröjning på vägar av betydelse för fastigheten, till exempel väg ner till sjön, men också tillfarten till fastigheten 1:26. I samband med årsmöte fastställs ersättningen för denna kostnad.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 288 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter