Lantbruk

Lantligt boende 20 ha, Hedekas

Utgångspris

1 850 000 kr

Försäljningssätt

Bud senast tor 27 jun, kl 12:00

Visning

  • sön 16 jun, kl 13:00

    Läs villkor

    Anmälan krävs. Skog och mark undersöks på egen hand, dock skall hänsyn visas till grannar, djur, ev pågående jakt och liknande.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
20,6 ha
Övrigmark
1,6 ha
Skogsmark
10,5 ha
Berg/hällmark
0,7 ha
Inägomark
7,1 ha
Väg och kraftledning
0,7 ha
Virkesförråd
874 m3sk
Boyta
255 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

MUNKEDAL HÄSSLEBRÄCKA 1:22

Adress

Hässlebräcka 21 45596 Hedekas

Om fastigheten

Trivsam lantbruksfastighet om ca 20 ha varav 10 ha produktiv skogsmark och 7 ha jordbruksmark. Gårdscentrum med bostadshus, lägenhetslänga, ladugård med stall och paddock. Tillväxtskog med ett uppskattat virkesförråd om ca 870 m³sk och bonitet på drygt 11 m³sk/ha/år. Jakt- och fiskerätt. Centralt läge i Hedekas med gångavstånd till skola, matbutik, bad i Lersjön mm.

Gå på virtuell visning med LRF Konsults Gårdskarta. Du som är intresserad av denna fastigheten kan, inte bara ta del av bilder, beskrivningar och bilagor, utan även promenera runt på fastigheten och inspektera sina potentiella ägor, från soffan eller på plats på fastigheten. Med hjälp av GPS får du hela tiden information om vart du är. Dessutom kan du klicka på kartbilden och få information från skogsbruksplanen om virkesvolym etc. Råkar du kliva över till grannfastigheten upptäcker du det snabbt och kan gå tillbaka igen. I Gårdskartan finns Googles kartor och satellitbilder som bakgrundskartor till kartvyn som visar fastighetens utbredning och indelning i olika avdelningar. Man väljer lätt om man vill se fastigheten med kartbild eller satellit, med ägoslagsfärgerna tända eller genomskinliga.

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

I anslutning till allmän väg ligger Hässlebräcka 21, en trivsam hästgård med ett högt läge med fin utsikt över ett öppet landskap. Bostadshuset uppfördes 1919 i 1 ½ plan. Huset står på torpargrund, har vitmålad stående träpanel och har yttertak av plåt. Fönster av typen 2- & 3- glas och 2-glas kopplade i fönsterbågar. Bostaden värms upp av ett vattenburet system kopplat till en jordvärmepanna placerad i tvättstugan. Vatten tas från enskild grävd brunn (vattenprov är beställt) med behov av renovering. Avloppet leds till en trekammarbrunn. Den taxerade ytan är 125 m² boyta.

Nuvarande ägare köpte fastigheten 2004 och bostaden har, utöver löpande underhåll genomgått tre större renoveringar/ombyggnationer sedan dess:
2008 - Utbyggnad, renovering av badrum, tvättstuga och hall.
2017 - Renovering av balkong samt sidovindar byggdes om till boutrymme på övervåningen.
2018 - Byggnation av altan samt ny fasadpanel på två sidor av huset

Entréplan: Via ett inglasat uterum når man entrén med tillhörande hall med mörkt klinkergolv. Till höger når man en klädkammare/kontor med samma klinkergolv. Vidare når man ett väl tilltaget och helkaklat badrum utrustat med vattenburen golvvärme, wc, jacuzzi och dusch. Badrummet leder även vidare till tvättstugan/pannrummet med gott om utrymme för förvaring. Via tvättstugan når man också utgången till altan och trädgård i syd. Entréplan har också ett mysigt kök med matplats och ljusinsläpp från flera håll, ett vardagsrum och ett sovrum med gott om förvaring.

Övervåning: Från entrén tar man trappen upp på övervåningen. Här finns en möblerbar hall inredd till TV-rum. Här finns också utgången till balkongen med utsikt över gårdsplanen, paddocken och beteshagarna. På övervåningen finns också två sovrum samt ett förrådsutrymme där fastighetsägarna påbörjat en ombyggnation till gäst-WC.

Säljarna har låtit göra en överlåtelsebesiktning av bostadshuset. Protokoll delas ut på visningen.

Lägenhetslänga

Två lägenheter i en huslänga klädd med rödmålad träpanel och yttertak av plåt. Längan uppfördes under 90-talet som övernattningslägenheter då de tidigare ägarna anordnade ridläger om somrarna. En lägenhet med 5 rum och kök om ca 100 m² har varit uthyrd under en längre tid men är ledig från 1 juli 2019. En mindre lägenhet med 2 rum och kök om ca 30 m² har används som gäststuga/förvaring. Båda lägenheterna har låg standard. Den taxerade ytan för hela byggnaden är 130 m² boyta. Lägenheterna värms upp av direktverkande el m oljefyllda radiatorer samt luft/luftvärmepump. Vattenbrunn och avloppsanläggning delas med mangårdsbyggnaden.

Ladugård

Äldre träkonstruktion med delvis murade väggar, annars fasad av rödmålad stående träpanel. Yttertak av plåt. Byggnadsyta om 220 m² enligt taxeringsuppgifter. Byggnaden rymmer stall med 5 boxplatser (varav 2 fölboxar), rymlig sadelkammare, diverse förrådsutrymmen, maskinhall (grusat golv) och ett rymligt ränne.

Övriga byggnader

I utkanten av gräsmattan, med utsikt över dalen i syd står ett gammalt, sött torp med stort behov av underhåll.

På andra sidan allmän väg, uppe i skogskanten står en förfallen byggnad i rivningsskick.

Paddock

I direkt anslutning till stallet och gårdscentrum finns en inhägnad, grusad paddock med ungefärliga mått om 30 x 60 m.

Skogsuppgifter

Skogsinventering utförd i maj 2019 av Anders Skogsberg, LRF Konsult. Enligt inventeringen omfattar fastigheten drygt 10 ha produktiv skogsmark med en uppskattad virkesvolym om 870 m³sk. Volymen är jämnt fördelad på barr och löv. Den produktiva arealen består till mer än 70% av tillväxtskog i huggningsklasserna R2 och G1. God tillväxt med en beräknad bonitet på 11,6 m³sk/ha/år. För mer information om skogen, se bifogad skogsbeskrivning alt ring Anders Skogsberg på 0521-57 24 23.

Inägomark

Enligt taxeringsuppgifterna omfattar fastigheten 9 ha jordburksmark varav 8 ha åkermark och 1 ha betesmark. Enligt skogsbeskrivningen är 7 ha av fastigheten jordbruksmark. Skillnaden förklaras med att en del mark inte slagits av vilket har gjort att sly växt upp. Detta gör att marken klassats om från jordbruksmark till skog av hagmarkskaraktär i skogsbeskrivningen. Fastighetsägarna har inte sökt EU-stöd för markerna och stödrätter finns inte.

Jakt

Egen småviltsjakt. Älgjakt i större jaktvårdsområde.

Fiske

Fiskerätt i Hajumsälven.

Dikningsföretag

Fastigheten ingår i dikningsföretaget Hässlebräcka, Sandåker mfl fastigheter i Krokstads socken från 1938 och dess andel är 24,5%. Kostnader för åtgärder fördelas ut efter andelstal.

Planer

Hela fastigheten omfattas av ytvattenskydd för dricksvatten i Kärnsjön.

Fiberförening

Fastigheten är ansluten till Sanne Fiber Ekonomisk Förening. Nuvarande fastighetsägare har ett kanalpaket med två boxar samt surf 100/100 för en kostnad av 1 100 kr/kvartal.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs för både privatperson och juridisk person som söks hos Länsstyrelsen och kostar 3700 kr för privatperson.

Förvärvstillstånd krävs dock ej för privatperson som varit mantalsskriven det senaste året eller längre inom glesbygd i aktuell kommun.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 1 500 000 kr

Dokument & bilagor

Kartor över fastigheten

Skogsinformation

Övrigt

Kontakta oss

Liknande fastigheter