Lantbruk

Lantligt boende i Höga Kusten

Högstbjudande

1 750 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
34,8 ha
Skogsmark
24,6 ha
Berg/hällmark
0,6 ha
Inägomark
7,6 ha
Väg och kraftledning
0,3 ha
Övrigmark
1,7 ha
Boyta
210 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

KRAMFORS NORA-ÄRSTA 2:1 & 3:2

Adress

Ärsta 301 87298 Noraström

Om fastigheten

I Nora, Höga Kusten ligger denna trevliga gård med lugnt lantligt läge om 35 ha. Pendlingsavstånd till Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik,. Här bor ni högt och soligt med natursköna omgivningar. Fastigheten är väl sammanhållen där brukningscentrum är omgärdad av den egna skogs- och åkermarken. Samlat gårdscentrum med bra byggnader som bostadshus med ljust och rymligt lantkök, modern bergvärmeanläggning samt stort inglasat uterum . Bagarstuga/gårdshus för generationsboende eller uthyrning, garage, maskinhall, stort lager, äldre ladugård/ loge. Stor tomt med gott om fruktträd, bärbuskar, rosenbuskar perenner mm. Lättillgänglig skog om 24,6 ha med god tillväxt och få åtgärder behöver göras de närmaste 10 åren. Betes och åkermarken är ca 7,6 ha och väl samlad vid brukningscentrum.

Fastigheten bjuder på ett lugnt och lantligt boende med skog och natur in på knuten och ger många möjligheter för den som vill bedriva näringsverksamhet på gården.

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Rymligt bostadshus uppförd i 2 plan på torpargrund med huggenstensockel. Stomme av timmer, fasad av stående brädfodring och plåttak av tegelprofil samt två och treglasfönster i huset. Trevligt inglasat uterum är påbyggt på huset. Djupborrat vatten gemensamt med två grannar samt eget enskilt avlopp, flera brunnar som är ihopkopplade. Uppvärmningen sker med vattenburet värmesystem, bergvärme installerad 2005 med Autoterm värmepump, möjlighet finns även att komplement elda i vedspis i köket vid eventuella strömavbrott. Boarea 210 kvm och biarea 41 kvm enligt fastighetstaxering.

Bostadshuset är rymligt, välplanerat med bra förvaringsmöjligheter, stor tvättstuga, pannrum mm, totalrenoverat i slutet av 70-talet sedan har kontinuerlig renovering skett. Vid renoveringen har man bevarat gamla trägolv, spegeldörrar och kakelugnar som gör att huset får en härlig charm.

Planlösning bottenvåning:
Man kommer in i rymlig hall centralt beläget i huset, från hallen kommer man sedan till flera rum i huset, uppgång till övervåningen sker även från hallen. Tar man till vänster i hallen kommer man in till ett ljust och rymligt lantkök som renoverats 1990, profilerade vitmålade snickerier, spis, diskmaskin, kyl och frysskåp. I köket finns även fungerande vedspis (smalspis), för komplement eller eldning vid strömavbrott. Från köket kan man gå ut till trädgården och det rymliga uterummet som är inglasat och med skiffergolv. Går man vidare från köket kommer man till kammaren som idag används som tv-rum och två vardagsrum med valv i mellan rummen. Alla tre rummen har fina gamla trägolv och trätak. I ena vardagsrummet finns en kakelugn som prydnad, kakelugnen går inte att elda i. Till höger från hallen finns en mindre toalett som inryms under trappan till övervåningen samt stor tvättstuga med grovingång och innanför tvättstugan finns pannrum. I pannrummet finns bergvärmepumpen och äldre vedpanna som idag är bortkopplad och ur funktion.

Planlösning övervåning:
På övervåningen kommer man först till ett rymligt hall med utgång till balkong och bra med förvaringsmöjligheter genom flera garderober.. Rakt fram från hallen finns en toalett med dusch och tv-rum med öppenspis. Fyra rymliga sovrum finns även på övervåningen vara av ett sovrum har en kakelugn som prydnad, kakelugnen går inte att elda i.

Bagarstuga

Mindre bagarstuga/bostadshus lämpligt för uthyrning eller generationsboende. Bostadshus uppförd i 1 1/2 plan på torpargrund med stomme av timmer, fasad av stående brädfodring och plåttak av tegelprofil. Gemensamt vatten och avlopp med stora bostadshuset. Uppvärmningen sker med direktverkande el.

Planlösning bottenvåning:
Man kommer in i hallen som har uppgång till övervåningen och öppen planlösning med köket. Rum med fungerande bakugn finns till höger från hallen. Köket har vitmålade snickerier spis, kyl och frysskåp, vedspis i gjutjärn, trägolv och trätak ger en rustik känsla i köket.

Planlösning övervåning:
Övervåningen består av ett stort allrum med trägolv, ryggåstak med synliga takbjälkar och en mindre toalett med dusch.

Byggnaden helrenoverades 2001 och är ljus och trevlig invändigt med synligt trä och ljusa färger på väggarna. Ägaren har använd byggnaden mycket sparsamt så den är i mycket bra skick och lämpar sig mycket väl för uthyrning eller generationsboende, då den även ligger lite avsidigt från bostadshuset.

Gårdsverkstad

Gårdsverkstad uppförd 1984 i betong element och tak av plåt. Utgörs av garage för två bilar med ny installerade garageportar varav ena portent är elektriskt manövrerad och en verkstads del med stor vikport och ca 4 m i takhöjd.El finns i byggnaden. Byggnadsarea 120 enligt fastighetstaxering.

Lagerhus

Lager uppförd 1983 i betong element och tak av plåt. Utgörs av stor lager del om ca 190 kvm invändigt mått och ca 4,75 m i takhöjd samt en avdelning som har används som tvättrum för grönsaker om ca 80 kvm invändigt mått med takhöjd om ca 2,7 m. El finns i byggnaden. Byggnadsarea 280 enligt fastighetstaxering.

Maskinhall

Maskinhall uppförd 1993 på plintar med en stomme av järnbalkar och trä. brädfodring samt plåttak. Ena långsidan har skjutportar efter hela sidan. Byggnadsarea ca 110 kvm.

Ladugård/loge

Äldre ladugård/loge med stomme av trä/tegel och tak av plåt. Utgörs av äldre ladugårds del, förrådsutrymmen och hölada. Övervåning består av loge med trägolv. Byggnadens area är 380 kvm² enligt taxeringsuppgifter.

Tomt

Stor tomt med gott om utrymme och flera fruktträd och bärbuskar som äppelträd, körsbärsträd, svart och rödvinbärsbuskar och krusbär. Det finns även många olika sorters rosor och pioner på tomten.

Allmänt

I Nora församling Höga Kusten ligger denna trevliga gård i öppen och soligt söderläge med utsikt över land och vatten. . Gårdscentrum med rymligt bostadshus som har installerad bergvärme som uppvärmning, bagarstuga som är total renoverad och inredd för uthyrning eller generationsboende, Fastigheten består av ett skifte varav ca 24,6 hektar är skogsmark med ett virkesförråd om ca 2 100 m3sk, ca 7,6 hektar är betes/åkermark i anslutning till gårdscentrum. fastigheten har stora möjligheter för den som vill bedriva näringsverksamhet hemma på gården.

I Nora församling, Höga Kusten ligger denna trevliga gård med lugnt, lantligt läge.Pendlingsavstånd till Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik . Här bor ni högt och soligt med natursköna omgivningar. Samlat gårdscentrum med bra byggnader som bostadshus med ljust och rymligt lantkök, stor inglasat uterum och modernt och bekvämt bergvärmesystem. Bagarstuga/gårdshus för generationsboende eller uthyrning, garage, maskinhall, stort lager och äldre ladugård/loge. Stor tomt med möjlighet att odla för självhushållning. På tomten finns gott om fruktträd och bärbuskar, rosenbuskar och perenner. Fastigheten är väl sammanhållen där brukningscentrum är omgärdad av den egna skogs- och åkermarken om totalt ca 35 ha varav ca 24,6 ha skog och 7,6 ha betes/åkermark.

Tillväxten på fastigheten är mycket god och den största delen av skogen är yngre skog, slutavverkningsbar skog finns dock på fastigheten. Det totala virkesförrådet är ca 2 100 m3sk, varav ca 1 250 m3sk är S1 och S2 skog. Få åtgärder behöver göras de närmaste 10 åren.

Fastigheten bjuder på ett lugnt och lantligt boende med skog och natur in på knuten och ger många möjligheter för den som vill bedriva någon form av näringsverksamhet på gården.

Vägbeskrivning

Fastigheten är belägen i Kramfors kommun, Nora skogs församling.

Kör E4:an från Härnösand 31 km, tag av vid avfart 248, kör mot Nora kyrka efter ca 800 m tag vänster och fortsätt mot Nora kyrka. Efter 700 m tag till vänster mot Nordingrå Kyrka. Fortsätt vägen ca 3,3 km och tag avtagsväg mot Ärsta efter 4 00 m finns byggnaderna på vänster sida om vägen.
Se även skogskarta och översiktskarta.

Skogsuppgifter

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad augusti 2018 av Bengt Olov Westman 070 289 55 50. Enligt skogsbruksplan omfattar skogsmarken 24,6 ha med ett virkesförråd om ca 2 100 m3sk.

Skogsvård

Köparen är medveten om att fastigheten är i behov av skogsvårdsåtgärde som behövs för att främja fastighetens framtida kvalitets- och volymtillväxt.

Enligt skogsbruksplanen finns:
Skogsvårdsåtgärder så som röjning om 0,3 ha under planperioden.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50% regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler.

Fastighetsgränser

Köparen är medveten om att fastighetens gränser kan vara bristfälligt upp markerade. Säljaren svarar ej för ytterligare upp markering av dessa.

Naturvärden

Det finns inga kända naturvärden på fastigheten. Källa skogsbruksplan och www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Forn- och kulturlämningar

På fastigheten finns det forn/kultur lämningar, flera högar och brott/täkt. Källa www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Jakt

Jakträtt på älg och småvilt hör till fastigheten. För närvarande bedrivs älgjakten genom Bölen/Ärsta jaktlag med ca 12 jägare i jaktlaget och man jagar på ca 1 900 ha. Beslut från jaktlaget måste alltid tas för att ny ägare av fastigheten skall få vara med i jaktlaget.

Småvilt jagas på egen fastighet eller enligt överenskommelse över större område.

Taxeringsvärde

Fastigheterna Nora-Ärsta 2:1 & Nora-Ärsta 3:2 är samtaxerade. Taxeringsvärde 2017. Totalt 1 814 000 kr fördelat på skogsmark 867 000 kr, impediment 1 000 kr, åkermark 81 000 kr, ekonomibyggnad 503 000 kr, tomt 38 000 kr och bostadshus 324 000 kr. Typkod 120, Lantbruksenhet, bebyggd.

Areal

Areal enligt fastighetsutdrag Nora-Ärsta 2:1, 327 028 kvm, Nora-Ärsta 3:2, 14 000 kvm.
Areal enligt skogsbruksplan för båda fastigheterna 34,8 ha.

Åkermark

Betes/åkermarken är enligt skogsbruksplanen på 7,6 ha. Marken är upplåten med skriftligt arrendekontrakt som löper på ett år, arrendekontraktet är inte uppsagt av säljaren.

Vägar

Fastigheten har andel i Tjärned GA:1, Tjärned-Ärsta vägsamfällighet, vägslingan förbi huset och ut på allmänna vägen. Årlig kostnad ca 4-5 000 kr/år, beroende på underhåll och snöröjning.

Visning

Visning av byggnaderna på brukningscentrum sker den 20/5 kl 14:00-16:30. Anmälan skall ske till fastighetsmäklaren. Visning annan tid efter överenskommelse med fastighetsmäklaren.

Intressenter får på egen hand besikta skogen på fastigheten. Vederbörlig hänsyn skall därvid tas till grannfastigheter, eventuell jakt och skog.

Information

Se kommunens hemsida www.kramfors.se och www.hogakusten.se.

Service

Mataffär, bensinstation och förskola i Torrom ca 4 km. Mataffär och flera andra affärer, bensinmack, och restauranger mm i Ullånger ca 20 km, Till Kramfors, ca 25 km till Örnsköldsvik ca 70 km, Sollefteå ca 70 km och ca 35 km till Härnösand.

Lagfart

Kostnad för lagfart är 1,5% av köpeskillingen + 825 kr.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson men för juridiskperson.

Tillträde

Tillträde tidigast 30 dagar efter köpekontraktet undertecknande eller enligt överenskommelse med säljaren.

Friskrivning

Den som slutligen köper fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brist som beror på ålder, byggnadssätt, underhåll eller användning.

Frågelista

Säljaren har svarat på en frågelista gällande fastigheten, den går att beställa via fastighetsmäklaren på 0611-289 35 eller patrik.ulander@lrfkonsult.se.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 562 800 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter