Lantbruk

Lantligt boende

Högstbjudande

1 650 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • tis 6 aug, kl 15:00 - 17:00

    Läs villkor

    Anmälan skall ske till fastighetsmäklaren.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
69,6 ha
Skogsmark
52,1 ha
Myr/kärr/mosse
1,3 ha
Berg/hällmark
8,6 ha
Inägomark
5,3 ha
Väg och kraftledning
0,9 ha
Övrigmark
1,4 ha
Virkesförråd
5 160 m3sk
Boyta
140 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

KRAMFORS LUGNVIK 3:85, Lugnvik 3:76 & Lommered 1:12

Adress

Byvägen 51 87275 Lugnvik

Om fastigheten

I Lugnvik, Kramfors kommun ligger denna trevliga gård med lugnt, lantligt läge och med mark mot Ödstjärn. Här bor ni lugnt och soligt med natursköna omgivningar. Pendlingsavstånd till Kramfors, Härnösand och Sollefteå. Samlat gårdscentrum med byggnader som rymligt bostadshus med modern bergvärmeanläggning, garage/verkstad, förråd/maskinhall, äldre gårdshus och ladugård/loge. Stor tomt med möjlighet att odla för självhushållning eller mindre djurhållning. Skog om 52 ha samt betes- och åkermarken om ca 5 ha i närheten av brukningscentrum.

Fastigheten bjuder på ett lugnt och lantligt boende med skog och natur in på knuten och ger många möjligheter för rekreation som jakt, fiske mm. Ödstjärn som fastigheten gränsar till har du en egen brygga och stort trädäck, där du kan fiska eller bara ta det lugnt och mysa i solen både på dagen och kvällen.

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Bostadshus uppfört i mitten av 1940 talet i 1 1/2 plan med full källarvåning. Stomme av trä, fasad av stående brädfodring utbytt 2016 samt tegeltak och två glasfönster. Huset är påbyggt med glasveranda och mindre altan. Kommunalt vatten och enskilt avlopp. Uppvärmningen sker med vattenburet värmesystem samt bergvärmepump installerad 2017. Boarea 140 kvm samt biarea 80 kvm enligt fastighetstaxering.

Planlösning bottenvåning:
Genom glasverandan kommer man först till hallen. Uppgång till övervåningen samt nedgång till källarvåningen sker från hallen. Tar man till vänster i hallen kommer man till ett ljust vardagsrum med en fungerande äldre kakelugn. Till vänster i hallen ligger även toalett med dusch. Rakt fram från hallen kommer man till köket som är renoverat 2013 med nya köksluckor mm. I köket finns även fungerande vedspis, för komplement eller bara myseldning. Går man vidare från köket kommer man till ett rymligt matrum med öppen spis och sedan vidare till vardagsrummet. Mellan vardagsrummet och matrum är det ett valv.

Planlösning övervåning:
På övervåningen kommer man först till en möblerbar hall, från hallen kommer man till ett av sovrummen som finns på övervåningen. För att komma till övriga sovrum fortsätter man från hallen till en mindre korridor där två sovrum finns och ett mindre rum som kan användas som sovrum eller klädkammare.

Planlösning källarvåning:
I källarvåningen finns förvaringsutrymme, matkällare, tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare och bergvärmepump Thermia Optimum G3 10. Det finns även ett rum som har en utgång till trädgården som lämpligt kan användas som hobbyrum.

Garage

Garage/verkstad med billyft lämpligt om du gillar att skruva med bilar. Byggnaden är uppförd i stomme av resvirke på gjuten platta, plåttak och stående brädfodring. Byggnaden har två garageportar en vikport som viks åt sidan ca 3*3 m och en mindre standard garage vikport som viks uppåt, där står billyften. Byggnaden värms upp med Panasonic luftvärmepump, nyinstallerad 2017 . Byggnadsarea ca 53 kvm.

Förråd

Nybyggt förråd (2016) lämpligt som garage eller vedbod. Byggnaden är uppförd i stomme av resvirke och nedgrävda telefonstolpar, plåttak och stående brädfodring. El är indraget i byggnaden. Byggnaden utgörs av ett öppet utrymme med grusgolv med en öppning på ca 3 m höjd. Byggnadsarea ca 36 kvm.

fd ladugård/loge

Äldre loge uppförd i stomme av timmer och resvirke, stående brädfodring och plåttak. Byggnaden utgörs av olika förrådsutrymmen och en del är omgjord till traktorgarage. Byggnadsarea 300 kvm enligt fastighetstaxeringen.
Byggnaden har underhållsbehov.

Äldre bostadshus

Äldre bostadshus uppfört i 2 plan på torpargrund. Stomme av timmer, fasad av stående brädfodring och plåttak. Byggnaden är i stort renoveringsbehov.

Tomt

Stor tomt med gott om utrymme om man vill ha eget trädgårdsland eller stora gräsmattor. Flera fruktträd och bärbuskar som äppelträd, körsbärsträd, svarta och röda vinbärsbuskar.

Vägbeskrivning

Fastigheten är belägen i Kramfors kommun, Bjärtrå församling.

Kör väg 334 norrut från Lugnvik. Efter ca 1 km finns en mindre avtagsväg till vänster mot Mäland, följ vägen ca 200 m så finns byggnaderna till höger om vägen. Se även skogskarta och översiktskarta.

Allmänt

Denna trevliga gård ligger i öppet och soligt söderläge med mark och utsikt mot Ödstjärn. Gårdscentrum med rymligt bostadshus som har nyinstallerad bergvärme som uppvärmning samt även fungerande vedspis i köket, kakelugn i vardagsrum och öppen spis i matrum, verkstad/garage som värms upp med luftvärmepump, nybyggt förråd/maskinhall, äldre gårdshus samt äldre ladugård/loge. Stor tomt med många bärbuskar och flera körsbärsträd och äppelträd, åker/betesmark intill brukningscentrum samt egen brygga och stort trädäck i Ödstjärn. Fastigheterna består av flera skiften men väl samlade intill varandra och sträcker sig från Ödstjärn i väster till Bålsjön i öster med en areal om ca 70 ha varav ca 52 hektar är skogsmark med ett virkesförråd om ca 5 200 m3sk. Betes/åkermark som ligger i nära anslutning till gårdscentrum är ca 5 ha.

Tillväxten på fastigheten är mycket god och den största delen av skogen är yngre skog som gallring- och röjningsskog. Slutavverkningsbar skog finns dock på fastigheten. Det totala virkesförrådet är ca 5 200 m3sk, varav ca 1 150 m3sk är S1, S2 och S3 skog.

Fastigheten bjuder på ett lugnt och lantligt boende med skog och natur in på knuten. Ödstjärn där du har en egen brygga och stort trädäck ger en mycket trevlig avkoppling.

Skogsuppgifter

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad 2014 av Bengt Olov Westman 070-289 55 50. Enligt skogsbruksplanen omfattar skogsmarken ca 52,71 ha med ett virkesförråd om ca 5 160 m³sk varav ca 1 150 m³sk är S1, S2 och S3 skog.

Skogsbruksplanen är uppräknad med 4 års tillväxt och uppdaterad av åtgärder som är utförda efter 2014. Fält besök är gjort på fastigheten av Bengt Olov Westman våren 2019 för att besikta kända avdelningar där åtgärder har utförts efter att planen upprättades 2014.

Skogsvård

Köparen är medveten om att fastigheten är i behov av skogsvårdsåtgärder som behövs för att främja fastighetens framtida kvalitets- och volymtillväxt.

Enligt skogsbruksplanen finns:
Röjning om 3,9 ha under planperioden på 10 år.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50% regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler.

Fastighetsgränser

Köparen är medveten om att fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Naturvärden

Det finns en registerad nyckelbiotop på fastigheten, område med rikligt med död ved ,rikligt med lågor ,hög och jämn luftfuktighet . Källa www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige samt skogsbruksplan samt Skogsstyrelsens/skogens pärlor.

Forn- och kulturlämningar

Det finns kultur och fornlämningar på fastigheten i form av högar. Källa www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Jakt

Jakträtt på älg och småvilt hör till fastigheten. Fastigheten ingår i Kramfors Östra älgskötselområde. För närvarande bedrivs älgjakten genom Överdals jaktlag om ca 450 ha. Medlemskap i jaktlaget enligt överenskommelse. Jaktledare Stig Mellander 070 633 94 66.

Småvilt jagas på egen fastighet.

Areal

Areal enligt fastighetsutdrag Kramfors Lugnvik 3:76, 2 018 kvm, Kramfors Lugnvik 3:85, 297 552 kvm och Kramfors Lommered 1:12, 416 878 kvm.
Areal enligt skogsbruksplan för alla fastigheter tillsammans 69,6 ha.

Vägar

Fastigheten har relativt god tillgänglighet och berörs av vägen genom byn där brukningscentrum ligger som är allmän väg. Väg genom byn Lommered skogsbilväg som går upp i byn Lommered. Vägarna är enskilda men ingen vägförening är bildad. För närvarande debiteras inga årliga avgifter för vägarna utan man reparerar eventuella skador som uppkommer vid användning av vägarna. Huvudvägen går upp till TV mast och är byggd av televerket på 50-talet, snöröjs på vintern. Stickaren till höger är byggd av SCA.

Åkermark

Betes/åkermarken brukas genom muntlig upplåtelse och är enligt skogsbruksplanen ca 5,3 ha.

Visning

Visning av byggnaderna på brukningscentrum sker den 6/8 kl 15.00-17.00. Anmälan skall ske till fastighetsmäklaren. Visning annan tid efter överenskommelse med fastighetsmäklaren.

Intressenter får på egen hand besikta skog och mark på fastigheten. Vederbörlig hänsyn skall därvid tas till grannfastigheter, eventuell jakt och skog.

Information

Se kommunens hemsida www.kramfors.se.

Service

Mataffär i Lugnvik ca 1 km samt mataffär, pizzeria mm i Klockestrand 7 km samt mataffär, bensinpump övriga affärer i Nyland ca 15 km. Till Kramfors ca 18 km till Sollefteå och Härnösand ca 50 km och till Örnsköldsvik ca 72 km.

Lagfart

Kostnad för lagfart är 1,5% av köpeskillingen + 825 kr.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson men för juridisk person.

Tillträde

Tillträde 30 dagar efter köpekontraktets undertecknande eller enligt överenskommelse med säljaren.

Friskrivning

Den som slutligen köper fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister som beror på ålder, byggnadssätt, underhåll eller användning.

Frågelista

Säljaren har svarat på en frågelista gällande fastigheten, den går att beställa via fastighetsmäklaren på 0611-289 35 eller patrik.ulander@lrfkonsult.se.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 170 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter