Lantbruk

Mårtens Gård i Edsbyn

Högstbjudande

2 900 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • sön 26 maj, kl 13:00 - 14:30

    Läs villkor

    Anmälan krävs. Välkommen.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
22,1 ha
Skogsmark
4,7 ha
Inägomark
15,0 ha
Väg och kraftledning
1,1 ha
Övrigmark
1,3 ha
Virkesförråd
861 m3sk
Boyta
430 kvm
Antal rum
13 st

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

OVANÅKER ÄMNEBO 4:5

Adress

Ämnebo 1418 82894 Edsbyn

Om fastigheten

Nu finns en fantastisk möjlighet att förvärva gården Mårtens, för dig som önskar ett liv på landet med mycket plats.

Vackert belägen hälsingegård från 1894 i Ämnebo med natursköna vyer och med bara några få km in till Edsbyns centrum. Unikt tillfälle för dig som söker något utöver det vanliga.

Gemytligt gårdscentrum bestånde av två bostadsbyggnader, en stor och välhållen mangårdsbyggnad på 300 kvm med vackra detaljer, tillhörande flygelbyggnad på 130 kvm och ett flertal ekonomibyggnader.

Till gården hör även 22,1 hektar mark, varav ca 15,0 hektar är inägomark och 4,7 hektar skogsmark.

Fastigheten har jakträtt i två viltvårdsområden om totalt cirka 23 800 hektar.

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Bostadsbyggnad som byggdes år 1894 i två plan + källare med en taxerad boarea om ca 300 kvm. Stomme är i liggande timmer, fasaden består av stående bred träpanel med springläkt under tak belagt med svarta glaserade betongpannor från 2001. Huset har torpargrund med naturstenssockel. Inbjudande inglasad förstukvist med vackert utsmyckande fönster. Balkong i läge mot öster.

​Uppvärmning: Vattenburen jordvärme.
Kommunalt vatten och avlopp.
Fiber: Indraget i huset. (Helsingenet)

​NEDRE PLANET INRYMMER

Hall
​Stor och rymlig möblerbar och välkomnade entréhall med trägolv, trätak och ljusa tapeter. Här finns gott om plats för avhängning, trapp till övervåningen och genomgång vidare in till köket och de andra rummen på nedervåningen.

​Kök
Rymligt och ljust kök med praktisk köksö för extra bänkyta. Renoverat år 2012. Köket har vita skåpluckor och ett svart kakel, parkettgolv, vita tak skivor och ljusa väggar med fint ljusinsläpp. Köket är utrustat med kyl, vinkyl, spis, fläkt, ugn och diskmaskin.

Matsal
I direkt anslutning till köket ligger ett rymlig matrum. Trägolv med breda golvplankor, vitmålat trätak och ljusa tapeter. Här finns även en vacker prydnadskamin.

Bibliotek
I mitten av huset ligger ett rum som används som bibliotek. Trägolv med breda golvplankor, trätak och ljusa tapeter. Här finns även en braskamin.

​Vardagsrum
Stort och rymligt vardagsrum med stora ytor med gott om plats. Rummet har ett trägolv med breda golvplankor, trätak och vackert handmålade ljusa tapeter.

Kontor
I anslutning till vardagsrummet ligger ett rum som idag används som kontor. Golv av korkmatta, trätak och grå tapeter. Kassaskåpet följer gården.

WC
​WC i klinker som är utrustat med WC och tvättställ.

ÖVRE PLANET INRYMMER

Allrum
Stor möblerad hall som används som vardagsrum. Rummet har trägolv, vitmålat trätak och ljusa tapeter och panel samt stora ytor för gemenskap.

​Badrum
Badrum i kakel och klinker med golvvärme. Utrustat med WC, tvättställ, dusch.

WC
WC i klinker som är utrustat med WC och tvättställ.

Sovrum 1
Sovrum med plats för säng och möbler. Rummet har en ljus heltäckningsmatta, ljust tak och med ljusa tapeter. Innanför finns även en klädkammare för förvaring extra.

Sovrum 2
Stort sovrum med plats för dubbelsäng och möbler. Rummet har en ljus heltäckningsmatta, vitmålat trätak och med ljusa tapeter. Innanför finns även en klädkammare för förvaring extra.

Sovrum 3
​Stort sovrum med plats för dubbelsäng och möbler. Rummet har trägolv, trätak och ljusa tapeter. Här finns även en trapp upp till vinden.

Sovrum 4
​Stort sovrum med plats för dubbelsäng och möbler. Rummet har en ljus heltäckningsmatta, ljust tak och med ljusa tapeter. Innanför finns även en klädkammare för förvaring extra. Här finns även utgång till huset balkong.

​KÄLLARPLAN INRYMMER

Gillestuga​
Ett stort allrum med biljardbord.

Tvättstuga​
Rymlig tvättstuga med både tvättmaskin och torktumlare samt gott om plats för förvaring. Även frysbox.

WC
​WC i klinker som är utrustat med WC och tvättställ.

​Jordkällare
En större valvad vinkällarekällare och en minre jordkällare.

Pannrum​
Rymligt rum där värmepumpen är placerad.

Flygelbyggnad

Bostadsbyggnad som även den byggdes år 1894 i två plan + källare med en taxerad boarea om ca 130 kvm. Stomme är i liggande timmer, fasaden består av stående träpanel under tak belagt med svarta glaserade betongpannor från 2001 . Välkomnande förstukvist och en liten balkong i nordlig riktning. Byggnaden renoverades invändigt 1976 och håller därmed äldre standard.

Uppvärmning: Vattenburen jordvärme.
Kommunalt vatten och avlopp.
Fiber: Indraget i huset. (Helsingenet)

​NEDRE PLANET INRYMMER

Rymlig hall med plats för avhängning och trapp till övervåningen. Stort kök med utrymme för matplats samt två rymliga rum.

ÖVRE PLANET INRYMMER

Möblerad hall, Badrum utrustat med WC, tvättställ, dusch och badkar samt tre sovrum med gott om plats för säng och möbler.

KÄLLARPLAN INRYMMER

En gillestuga med öppen spis, tvättstuga med tvättmaskin och värmepump, toalett utrustat med WC och tvättställ, samt förrådsutrymmen.

Ladugårdsbyggnad

Ladugården är byggd år 1912. Gedigen och välhållen träbyggnad med byggnadsarea om ca 480 kvm. Tak belagt med tegelpannor. Ovanpå ladugårdslängan finns en stor höskulle.

Vagnlider

Vagnslidret ligger på baksidan av ladugårdsbyggnaden.

Vedbod

Äldre enklare träbyggnad under tak belagt med tegel.

Mangelbod

Äldre enklare träbyggnad under tak belagt med tegel.

Övriga byggnader gården

På fastigheten finns även en äldre timmerlada och äldre garagebyggnad

Fäbovallen

På den tillhörande fäbodvallen som är belägen i Älmesbo finns en timmerstuga i sämre skick, ett härbre och en timmerlada.

Allmänt

Lantbruksfastighet fördelad på två skiften, hemskiftet med bostadsbyggnader, ekonomibyggnader och tillhörande åker och skogsmark är beläget i Ämnebo ca 2 km öster om Edsbyn. Fäbodskiftet är beläget i Nedre Älmesbo ca 10 km väster om Edsbyn och består av fäbodstuga med tillhörande åker och skogsmark.

Fastighetens areal uppgår till ca 22 hektar, varav 15 hektar är inägomark och 4,7 hektar produktiv skogsmark. Jakt i två viltvårdområden.

Inägomark

Inägomarken omfattar totalt 15,0 ha enligt skogsbruksplanen. Inägomarken är belägen både i anslutning till bostaden och fäbodvallen. Marken är tillgänglig för köparen på tillträdesdagen.​

Skogsuppgifter

På fastigheten finns en skogsbruksplan ursprungligen upprättad 2011 av Mellanskog. Planen har sedan tillväxtberäknats och uppdaterats i maj 2019 av Nils Persson, LRF Konsult.

Enligt skogsbruksplanen omfattar den produktiva skogsmarken 4,7 hektar med ett uppskattat virkesförråd om ungefär 850 m³sk. Medelvolymen per hektar är 183 m³sk och medelboniteten uppgår till 5,6 m³sk per hektar.

Se vidare i den bifogade skogsbruksplanen.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Jakt

Fastigheten ingår i Ovanåkers Västra viltvårdsområde vilket omfattar en areal om cirka 14 800 hektar och Ovanåkers Södra viltvårdsområde vilket omfattar en areal om cirka 9 000 hektar. Småviltsjakten bedrivs självständigt över hela viltvårdsområdet. Älgjakten organiseras i älgjaktlag. Jakträtten är tillgänglig för köparen på tillträdesdagen.

Forn- och kulturlämningar

Det finns inga registrerade forn- och kulturlämningar på fastigheten (Källa: Skogsstyrelsen & Riksantikvarieämbetet).

Vägar

Fastigheten har del i väg, Ovanåker Norra Edsbyn GA: 4, som förvaltas av Edsbyns västra samfällighetsförening .

Naturvärden

Inga nyckelbiotoper eller höga naturvärden finns registrerade på fastighetens skogsmark (Källa: Skogsstyrelsen).

Planer, bestämmelser mm

Del av fastigheten ligger inom Sässmanområdet, som är ett Natura 2000 område.

Taxeringsvärde

Taxeringsvärde mark: 371 000 SEK
Taxeringsvärde byggnader: 1 178 000 SEK
Totalt taxeringsvärde är: 1 549 000 SEK
Taxeringsvärdet är: Fastställt
Taxeringsår: 2017

Driftskostnader

Driftkostnaderna är beräknade enligt nuvarande ägares
förbrukning. Total driftskostnad ca: 54 700 SEK/år.
I detta ingår följande kostnader:
El: 27 000 SEK/år
Vatten och avlopp: 10 817 SEK/år
Renhållning: 2 504 SEK/år
Sotning: 391 SEK/år
Väg: 973 SEK/år
Försäkring lantbruk +villa/hem: 13 037 SEK/år
Årlig elförbrukning: 22 511 kWh/år
Antal personer i hushållet: 2 st.
Tillkommer fastighetsavgift om fn 9 038 SEK/år

Besiktning och undersökningsplikt

Utgångspunkten att köparen måste undersöka fastigheten brukar kallas köparens undersökningsplikt. Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten skall undersökas i alla dess delar och funktioner.

Finns det en skogsbruksplan är det mycket viktigt att känna till att skogsbruksplanens uppgifter endast är ungefärliga. Ibland kan uppgifter t.o.m. skilja sig avsevärt från verkligheten, trots att skogsbruksplanen upprättats enligt gängse metoder. Det åligger köparen att innan köpet själv eller via sakkunnig kontrollera uppgifterna i skogsbruksplanen mot verkligheten.

Finns det byggnader på fastigheten uppmanas köparen att själv eller via sakkunnig undersöka byggnaderna noggrant, och om möjlighet finns, bör köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten- och avloppsanläggningar, sprickbildningar i fasad och murgrund samt skorstensstock.

Vidare är det viktigt att undersöka fastighetsgränser, skador på växande skog, tillgång till skogsvägar, dränering av åkermark, maskinell utrustning i ekonomibyggnader, planförhållanden mm.

Fastighetsindelningen i Lantmäteriets kartor är dagsaktuella, men fastighetsgränserna har uppkommit under en lång tidsepok och är framställda med särskilda metoder. De gränser som syns i kartan kan därför ha stora variationer i lägesnoggrannhet, från centimeternivå till ett medelfel om tiotals meter. Därför kan uppgifter om arealen variera från olika källor. Fastighetsmäklaren är skyldig att att redovisa de arealkällor som denne har tillgång till och köparen uppmanas att undersöka fastighetens gränser.

Energideklaration

Energideklaration utförd. Kontakta mäklare för mera information.

Besiktning

Besiktning utförd av Anticimex. Se länk nedan för besiktningsprotokoll.

Visning

Kontakta ansvarig mäklare för visning.

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter