Lantbruk

Sjönära boende i sjöläge norr Mellerud

Högsta bud

3 700 000 kr

Utgångspris: 4 500 000 kr

Visa bud

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
21,8 ha
Skogsmark
13,5 ha
Skogsimpediment
0,1 ha
Åkermark
4,0 ha
Betesmark
2,6 ha
Övrigmark
1,6 ha
Virkesförråd
2 900 m3sk
Boyta
120 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

MELLERUD RYR 1:26, 1:57, 1:117, 1:137

Adress

Ekliden 464 71 Köpmannebro

Om fastigheten

Charmig liten gård om ca 22 ha belägen i Dalsland på den idylliska Ryrhalvön i Köpmannebro strax norr om Mellerud. Här finns många möjligheter och utvecklingspotential. Bostadshuset i 1 1/2 plan med fyra rum och kök. Stor härlig tomt med altan och utsikt över Svanefjorden. På gårdstomten finns även en gäststuga ihop byggd med carport. Gäststugan är i en plan med sovloft, badrum och kök och stor altan mot Svanefjorden. Ladugården var förr fylld med får och höns, här finns även verkstad och loge. I försäljningen följer även en avstyckad enkel stuga med sommarvatten, utedass, mulltoa och utedusch. Även denna stuga ligger i ett fantastiskt läge med utsikt norrut mot Östebosjön och har under sommarmånaderna varit uthyrd. Nära sjökanten vid Östebosjön finns en bastubyggnad och grillplats för fina sommarkvällar.

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadsbyggnad

Äldre bostadshus med sjöutsikt uppfört år 1874. Byggnaden är byggd i 1½ plan på murad/stensatt torpargrund. Källare under en del av huset. Timrad stomme, bjälklag, fasad av trä och yttertak av betongpannor. 2- och 3 glas fönster. Bostaden värms upp av två luftvärmepumpar från 2016 (kök och vardagsrum), direktverkande el samt vedspis i köket och kamin i vardagsrummet. Vatten tas från enskild brunn, djupborrad med nedsänkt pump. Avloppet leds till en godkänd trekammarbrunn (från 2012) med infiltrationsbädd. Brandskyddskontroll utförd senast 2018-08-23.

Huset genomgick en stor renovering 1965 och 1970 senare byggdes huset ut med hall, badrum, bastu och tvättstuga.

Entréplan med hall, badrum med wc, dusch och bastu, kök med matplats och utgång till altan, tvådelat vardagsrum, finingång med egen hall, rum.

Övervåning med hall, ett stort sovrum, två sovrum med snedtak, gillestuga med bar och garderober samt vindslucka.

Källare under tillbyggnaden med vattenbrunn, hydrofor och varmvatten beredare. Ca 1,5 m i takhöjd.

Gäststuga/förråd/carport

Äldre träbyggnad på stensatt grund under plåttak belägen intill bostadshuset. Inrymmer carport, vedbod, förråd, redskapsbod samt en gäststuga/lägenhet inredd ca 1992 med kök, wc/dusch, vardagsrum med vedkamin, sovloft och utgång till stor altan.

Bastu vid sjön

Äldre träbyggnad uppförd på murad grund under yttertak av plåt. Saknar aggregat. Vedkaminen med rökgång är inte besiktad.

Ladugård

Äldre träkonstruktion uppförd på stenlagd grund under yttertak av plåt. Ladugården har en byggnadsyta om 263 m² enligt taxeringsuppgifterna. Byggnaden rymmer loge, lada, ränne samt verkstad/snickarbod. Överbyggd gödselstad samt vagnsskjul. El med jordfelsbrytare.

Övriga byggnader

På fastigheten finns en stensatt jordkällare under plåttak, smedja samt en tvättstuga.

Stuga på ofri grund

Stuga på ofri grund finns på norra änden av Ryr 1:57. Stugägarna arrenderar tomten för 8000 kr per år.

Stugan (Ryr 1:137)

Nybildad fastighet om 610 kvm med en stuga uppförd 1965. Träkonstruktion på plintar under yttertak av plåt. Inrymmer Allrum, pentry, två sovrum, wc med torrdass. Sommarvatten via slang. El finns. Altan samt gäststuga med ett rum med plats för två enkelsängar.

Skogsuppgifter

Enligt en nyligen upprättad skogsbruksplan omfattar fastigheten 13,5ha produktiv skogsmark. Virkesförrådet uppskattas till ca 2 855 m³sk varav ca 2 300 m³sk bedöms vara i avverkningsbara huggningsklasser. Skogen är barrdominerad med 60% gran, 19% tall och 20% löv. Fastighetens medelbonitet är beräknad till 8,9 m³sk per ha. För mer information om skogen, se bilagd skogsbruksplan.

Jordbruksmark

Enligt uppgifter från fastighetstaxeringen omfattar fastigheten 8 ha jordbruksmark fördelat på 4 ha åkermark och 4 ha betesmark men areal enligt skogsbruksplanen är 6,6 ha inägomark. EU-stödberättigad areal understiger 4 ha. Ca 6 ha är muntligen upplåten till Johan Larsson som även söker EU-bidrag med egna stödrätter. EU stödsansökan för 2019 kan överföras till en köpare men bidraget får delas med Johan beroende på när tillträdesdag infaller. Johan fortsätter gärna bruka marken men marken kan vara tillgänglig för en köparen under 2019.

EU-stöd finns att söka för en köpare med ett grundstöd mellan 1700-1800 kr/ha och med möjlighet för diverse tillägg i olika nivåer för aktivt betande djur och ekologiskt brukande. En köpare som vill söka EU-stöd måste inneha eller inköpa egna EU-stödrätter samt söka bidrag ihop med tex en granne så att den EU-stödberättigade marken överstiger 4 ha.

Fiske

Fiskerätt i Östebosjön och Svanfjorden.

Jakt

Egen småviltsjakt. Ingår ej i något älglag.

Fiberförening

Anslutningsavgift till Skålleruds Fiberförening är betald om 25 000 kr. Fastigheten är inte ansluten än men grävningsarbeten har utförts fram till husvägg. Ytterligare kostnader kan ej uteslutas i samband med installationen. Fiberföreningen räknar med att installationen skall vara klar under maj månad 2019. Trippelplay abonnemang från Telia kommer att erbjudas. Servitut för fiberkabel kommer att skrivas in i fastighetsregistret senare.

Vägar

Fastigheten har del i en vägsamfällighet (asfalterad väg) till en kostnad om 800 kr/år.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs för både privatperson och juridisk person som söks hos Länsstyrelsen och kostar 3700 kr för privatperson.

Förvärvstillstånd krävs dock ej för privatperson som varit mantalsskriven det senaste året eller längre inom glesbygd i aktuell kommun.

Naturområden

Fastigheten berörs av Natura-2000 område och Naturreservat, se bifogad karta.

På reservatsmarken kan man ha sina djur betande i vissa perioder och utföra arbete som röja mm mot ersättning från Västkuststiftelsen.

Friskrivning dolda fel

Säljaren kommer i köpekontraktet att friskriva sig från dolda fel i fastigheten. Detta medför att köparen extra noga bör genomföra sin besiktning för att försäkra sig om fastighetens skick.

Områdesbeskrivning

Vacker omgivning med många vattendrag i Deltat vid Köpmannebro Vänern.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 200 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter