Lantbruk

Skogsgård 89 ha Dals-Långed

Utgångspris

4 950 000 kr

Försäljningssätt

Bud senast ons 19 jun, kl 12:00

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
89,4 ha
Övrigmark
2,1 ha
Skogsmark
79,7 ha
Skogsimpediment
5,3 ha
Åkermark
2,3 ha
Virkesförråd
5 657 m3sk
Boyta
162 kvm
Antal rum
4 st

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

BENGTSFORS FLATERUD 1:20, 1:21, 1:22

Adress

Flaterud 32 66695 Dals Långed

Om fastigheten

Dalslandsgård utöver det vanliga med fantastiskt läge och milsvid utsikt över Vänern till Kinnekulle. Klassiskt gårdshus och äldre ekonomibyggnader ger gården en unik karaktär. Fastigheterna omfattar ca 80 ha produktiv skogsmark med ett kubikförråd om ca 5 600 m³sk och ca 2 ha åkermark. Egen småviltsjakt och älgjakt i lag.

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Äldre byggnad från år 1863 i 2 plan på stensatt grund, timmerstomme, tvåglasfönster under skiffertak. Vattenburet värmesystem via en kökspanna och en vedspis från 80-talet samt en luft/luft värmepump i köket. Vatten från en borrad brunn, vattenprov från 2017, avlopp till en trekammarbrunn utan infiltrationsbädd. Inrymmer i entréplan en hall, wc/dusch, tvättrum, bastu, kök, två rum samt en hall med vattenburen golvvärme samt utgång till en inglasad veranda från -05. På övre plan finns en hall och en stor sal med en kakelugnsliknande braskamin från 90-talet som är i bruk, sovrum, wc/dusch, utrymme för expansionskärl och elcentral samt uppgång till vinden.

Huset är tillbyggt på 80-talet, elcentral bytt, vvberedare -16, kök från 80-tal med vedspis, spis mindre än 10 år, diskmaskin -16. Kakelugnen i nedre vardagsrumet är inte eldningsbar då rökkanalen blev igensatt när braskaminen installerades. Däremot finns en sk fattigmans kakelugn som är i bruk. Läs mer om huset skick i frågelista ifylld av säljaren, vattenanalys, besiktningsprotokoll sotaren samt överlåtelsebesiktning från 15/4 -19 gjord av Anticimex.

Gäststuga

Äldre vinterbonad stuga med timrad stomme på stensatt grund under plåttak. Inrymmer farstu, kök, rum och utgång till en veranda med morgonsol. I köket finns vedspis samt en öppen spis i rummet som dock ej är i bruk. Nyligen har stugan genomgott en takrenovering och även el indraget.

Intill gäststugan finns ett uthus inrymmande utedass och två övernattningsrum. Här finns även en gammal smedja samt en jordkällare och ett grishus/lekstuga.

Ladugård

Äldre timrad byggnad troligt vis med anor från 1700-tal, byggd på stensatt grund under tegeltak. Tillbyggt -00 i östra änden med ett garage med gjutet golv (7x7 m) och skjutdörr. Annars äldre inredning med lada och loge i gamla delen.

Vedbodar

Äldre träbyggnad på stensatt grund under lertegeltak.

Snickarbod/slaktbod

Äldre träbyggnad på stensatt grund under tegeltak, inrymmer snickarbod, redskapsbod, och fd slaktbod, elskåp från 2004.

Magasin

Äldre timrad byggnad under skiffertak på stensatt grund. Skiffertaket omlagt 2009. Rymmer två plan med ett utedass (4 platser) i södra delen. Rymmer idag typ ett museum med gamla redskap och verktyg.

Lillstuga

Belägen intill bostadshuset, byggd i trä på stensatt grund under yttertak av tjärpapp. Inrymmer en farstu, kök med vedspis som ej är i bruk, sovrum, skafferi garderob, kakelugnen är i bruk och besiktad. Elinstallation från senare tid. Övre plan rymmer två rum samt kattvindar, ved kamin ej i bruk.

Garage

Det finns två garage på fastigheten som tillhör fastigheten, ett vid avfarten från allmän väg på vänster sida. Garaget på höger sida är en grannes (Flaterud 1:29) och ligger på ofri grund. Ytterligare ett garage finns till vänster vid uppfarten till gårdscentra som tillhör fastigheten.

Jordbruksmark

Marken har tom 2018 slagits av en granne en gång per år som även sökt EU-stöd. Inga EU-stödrätter följer köpet. Marken är för liten för eget EU-stöd då minimigränsen är 4 ha.

Fiberförening

Fiber vrån Tisselskogs Fiber, köparen skall överta medlemskapet.

Vägar

Infartsvägen sladdas av en granne och med underhållskostnad vid behov. Samma gäller för Nordsskogsvägen som är skogsbilvägen till de långsmala skifterna. Del i vägsamfällighet Asketveten-Skårdalen med statligt bidrag, kostnad för fastigheten 3 650 kr (2018).

Naturområden

Strax väster om gårdscentrat i slänten ner mot allmän väg finns ett biotopskydd/högt naturvärde om ca 5 ha bestående av lövskog, se även bilagd karta.

Jakt/fiske

Jakträtten på småvilt tillfaller köparen på tillträdesdagen. Älgjakt i gemensamt älglag, tilldelning 2018 var 2 vuxna och 1 kalv. Gemensam slaktbod där fastigheten har del.

Skogsuppgifter

Skogsmarken med god bonitet fördelad på tre skiften och där med stor andel röjningsskog och ca 32 % under 20 års ålder. Mer information se bilagd skogsbruksplan.

Övrigt

- Flaterud 1:29 har en garagebyggnad på ofri grund belägen på fastigheten.
- Larm via Länsförsäkringar för 199 kr/mån, kan övertas av köparen.
- Nyttjanderätt för fastigheten finns för en brygga vid Råvarp.

Områdesbeskrivning

Badmöjligheter i Flaterudstjärnet.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 2 386 250 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter