Lantbruk

Skogsgård Torsö

Högstbjudande

4 200 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
53,0 ha
Skogsmark
27,9 ha
Skog med restriktion
14,8 ha
Skogsimpediment
2,8 ha
Åkermark
6,5 ha
Småhusmark lantbruk
1,0 ha
Virkesförråd
3 653 m3sk
Boyta
116 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Mariestad Boda 1:3

Adress

Fjällagården 3 542 91 Torsö

Om fastigheten

På Torsös västra sida ligger denna gemytliga gård om 53 ha. Fjällagården 3 har ett charmigt och trivsamt boende med ekonomibyggnader och 6,5 ha inägomark som gör den lämplig för mindre djurhållning. Skogen utgörs av 28 ha med ett virkesförråd om 3 653 m³sk som fördelar sig i huvudsak över två skiften där ett av skiftena gränsar till Vänern.

Till fastigheten hör också del av öarna Nakareholmen och Barnholmen med en areal om ca 14,8 ha. Här pågår bildande av naturreservat vilket innebär att som fastighetsägare har man äganderätten till marken samt jakt- och fiskerätten men ingen nyttjanderätt till skogen.

Fastigheten är enastående för dig som tilltalas av närhet till vatten och möjlighet till båt och fiske. Det småbrutna landskapet skapar även förutsättningar för god jakt främst på rådjur och hare.

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Bostadshus uppfört 1874 på torpargrund och mindre källare. Huset har timrad stomme och fasad av stående träpanel. Fönstren är av typen kopplade 2-glas och på taket ligger pannor av betongtegel.
Uppvärmning sker via jordvärmeanläggning. Husets eldstäder används också för eldning men är ej provtryckta. Enskilt vatten från borrad brunn och enskilt avlopp till trekammarbrunn med efterföljande infiltrationsbädd från 1993.
Fiber finns installerat via Torsö Skärgårdsfiber ek.för, andelarna i föreningen ingår i överlåtelsen.​​

Boarean uppgår till ca 116 m² och biarean till ca 24 m² enligt taxeringsinformationen. ​​

Renoveringar
Nuvarande ägare förvärvade fastigheten 1993 då man påbörjade ombyggnad och renovering av huset. Bl.a isolerades vinden, det lades nytt tak på södersidan, elen byttes ut på hela fastigheten, nytt kök, badrum etc. 2000 lades nytt tak på norrsidan, ny fasad och tilläggsisolering. 2003 installerades solpanel. 2010 sattes nya fönster in och ny skorsten. 2011 isolering av golv på nedre plan. 2012 installation av jordvärme och vedspis i köket samtidigt togs solpanelen ur bruk. 2016 nya ytskikt i kök samt badrum och tvättstuga. 2018 ny plåt och räcke på balkong. ​​

Planlösning​
Ingång till hall med möjlighet till klädförvaring. Från hallen nås köket som är utrustat med spis, spisfläkt, kyl/frys, vedspis och skafferi. Från köket nås det rymliga
vardagsrummet som har en öppen spis och vidare till kontoret med trapp till övre plan. Från kontoret nås den kombinerade groventrén och tvättstugan utrustad med tvättmaskin och torktumlare. Härifrån når man badrummet som har wc, handfat och dusch samt ytskikt av våtrumsmatta.
Övre plan har en liten hall med utgång till balkong. Två sovrum och ett badrum med wc, handfat och badkar samt ytskikt av våtrumsmatta.

Många av husets rum har fina slipade trägolv och på övre plan finns synliga bjälkar i tak. Två härliga uteplatser en i söder- och en i västerläge.

Under del av huset finns en mindre källare med värmepump och hydrofor.

Driftskostnader​
Total driftskostnad: 27 408 SEK/år
Elförbrukning: 12 420 kWh/år​
I detta ingår följande kostnader:
Uppvärmning och el: 18 000 SEK/år​
Avlopp: 1 628 SEK/år
Renhållning: 2 430 SEK/år
Försäkring bostad: 3 500 SEK/år
Sotning: 1 500 SEK/år
​Vägavgift: 350 SEK/år​

Tillkommer​
Fastighetsskatt: 5 017 SEK/år​

Angivna driftskostnader är uppskattade av säljaren med 2 personer i hushållet.

Överlåtelsebesiktning
OBM-gruppen har utfört en överlåtelsebesiktning 2019-05-07. Kontakta ansvarig fastighetsmäklare för protokoll och mer information.

Ladugård

Äldre ladugård uppförd i trä under tak av lertegel. Del av byggnaden är isolerad, har gjutet golv och nyttjas till garage. Resterande del av byggnaden har jord- och trägolv. Vidbyggt ladugården finns en träbyggnad under tak av plåt som nyttjas till lösdrift för får.

Vagnskjul

Vagnskjul med ovanliggande loft uppfört i trä med grusatgolv och tak av eternit.

Magasin

Äldre magasinsbyggnad uppförd i trä under tak av lertegel. Byggnaden inrymmer snickarbod och förråd.

Hönshus

Byggnad uppförd i trä under tak av lertegel med vidbyggd hönsgård.

Gäststuga

Liten isolerad timmerstuga under tak av lertegel som används till gästrum.

Inägomark

6,5 ha inägomark varav ca 5 ha utgörs av stödberättigad åkermark på delvis täckdikade lerjordar. Resterande 1,5 ha utgörs av betesmark. ​

Arrende & stödrätter

Ca 5 ha åkermark​ är utarrenderad till 2023-12-31 och är därefter tillgänglig för köparen. Den årliga arrendeavgiften uppgår till 5 000 SEK/år exklusive moms. ​Arrendatorn innehar fastighetens tilldelade EU-stödrätter, men skall återlämna dessa till jordägaren vid arrendets upphörande.

Skogsuppgifter

Den produktiva skogsarealen uppgår till 27,9 ha med ett bedömt virkesförråd om 3 653 m³sk vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd om 131 m³sk/ha. Medelboniteten har bedömts till 6,1 och den löpande tillväxten under planperioden är beräknad till 132 m³sk/år. Trädslagsfördelningen har angetts till 62% tall, 24% gran och 14% löv. ​

Under planperioden ligger avverkningsförslaget på ca 2 100 m³sk i huvudsak föryngringsavverkning.
Uppgifterna är hämtade från bifogad skogsbruksplan upprättad i januari 2019 av Södra.

​Observera att avdelning 35 i planen som avser den kommande reservatsbildningen ​inte är medtagen i planens sammanställning.

Jakt

Jakträtten övergår till köparen på tillträdesdagen.​ Vilttillgången är god med förekomst av de, för området vanligaste jaktbara vilten. Fastigheten ingår i Torsö älgskötselområde och älgjakten bedrivs tillsammans med Västersidans jaktlag.

Fiske

Möjlighet till fiske i Vänern med bl.a abborre, gädda, sik och gös. ​​

Båtplats

Fastigheten disponerar en båtplats​ vid Sandsskär i närheten av Sandvikens badplats. Några skriftliga avtal finns ej.

Bildande av naturreservat

Delar av öarna Nakareholmen och Barnholmen tillhör fastigheten, ca 14,8 ha. Marken är av Länsstyrelsen inlöst inför bildande av naturreservat och ersättning har utgått till säljaren. Som fastighetsägare har man äganderätten till marken och jakt- och fiskerätten men ingen nyttjanderätt till skogen.

Vandringsled

Delar av fastigheten berörs av en vandringsled som går mellan Laxhall och Sandbäcken.

Arealer

Arealuppgifterna i tabellen är hämtade från skogsbruksplan och mätning på fastighetskarta. Arealuppgift enligt fastighetsregistret uppgår till 55,4 ha. Arealuppgifter enligt taxeringen uppgår till 57 ha fördelat på 33 ha skog, 7 ha skogsimpediment, 5 ha åkermark och 12 ha övrig mark.

Städning

​Bostadshuset överlämnas flyttstädat, ekonomibyggnader och mark överlämnas grovstädade.​​ I köpet ingår diverse lösöre, för mer information kontakta ansvarig fastighetsmäklare. ​

Visning

Visning av fastighetens byggnader sker efter överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare. Besiktning av mark sker på egen hand, alternativt enligt överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare. Vederbörlig hänsyn tas till omkringboende, växande gröda samt skog.

Gårdskarta

Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på www.lrfkonsult.se/fastigheter. Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig. Gårdskartan går också bra att använda för att hitta till fastigheten, zooma ut så ser du din aktuella position i förhållande till fastigheten.

Förvärvstillstånd

För köpets giltighet krävs att köparen erhåller förvärvstillstånd enligt jordförvärvslagen.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 606 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter