Lantbruk

Stor gård i Edsbyn – Gården Fanta

Högstbjudande

6 900 000 kr

Försäljningssätt

Intresseanmälan senast fre 26 jul

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
138,8 ha
Skogsmark
112,0 ha
Myr/kärr/mosse
8,8 ha
Inägomark
14,7 ha
Väg och kraftledning
0,8 ha
Övrigmark
1,0 ha
Vatten
1,5 ha
Virkesförråd
12 152 m3sk
Boyta
320 kvm

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

OVANÅKER ÄMNEBO 24:1

Adress

Fanta 1342 82830 Edsbyn

Om fastigheten

Möjlighet för dig som söker större gård att bedriva aktivt skogsbruk, jordbruk eller djurhållning.

Gården Fanta – med en vackert belägen mangårdsbyggnaden från 1876 i Ämnebo med mycket plats i och med natursköna vyer i lantligt läge bara några få km in till Edsbyns centrum.

Gårdscentrum bestående av rymlig bostadsbyggnad och flertalet ekonomibyggnader, bland annat ladugårdsbyggnad och maskinhall.

Till gården hör även ca 139 hektar mark, varav ca 112 hektar är produktiv skogsmark med ett uppskattat virkesförråd om ungefär 12 150 m³sk och ca 15,0 hektar är åkermark.

Fastigheten har jakträtt i tre viltvårdsområden om totalt cirka 46 500 hektar.

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Bostadsbyggnad som byggdes år 1876 i två plan + källare och kallvind. Stomme är i liggande timmer, fasaden består av stående träpanel under tak belagt med plåt. Huset har torpargrund med en naturstenssockel. Två-glas fönster.

Inbjudande inglasad förstukvist med vackert utsmyckande fönster. Öppen farstukvist över entrén och balkong i söderläge. Stora och rymliga ytor med en byggnadsytan på ca 161 kvm per plan. Taxerad boytan enligt fastighetsregistret 115 kvm.

​Uppvärmning: Vattenburen jordvärme.
Kommunalt vatten och avlopp.
Fiber: Indraget i huset. (Helsingenet)

​NEDRE PLANET INRYMMER

Hall
​Stor och rymlig möblerbar entréhall med trägolv med breda golvplankor, ljust tak och ljusa väggar. Här finns gott om plats för avhängning, trapp till övervåningen och genomgång vidare in till köket och de andra rummen på nedervåningen.

Badrum
Badrum i plastmatta. Utrustat med WC, tvättställ, duschkabin.

​Kök
Rymligt och ljust kök med tillhörande skafferi. Köket har skåpluckor i furu, vitt kakel, breda golvplankor, ljust tak och ljusa väggar. Köket är utrustat med kyl, frys, spis, fläkt, ugn och diskmaskin.

​Tv-rum
Vardagsrum med plats för både sitt och mediamöbler. Rummet har en ljus heltäckningsmatta, ljust tak och ljusa väggar.

Kontor
I anslutning till tv och vardagsrummet ligger ett mindre rum som idag används som kontor. Även detta rum har en ljus heltäckningsmatta, ljust tak och ljusa väggar.

​Vardagsrum
Stort och rymligt vardagsrum med stora ytor med gott om plats, öppen spis. Rummet har ett trägolv med breda golvplankor, vitmålat trätak och ljusa väggar.

​Storstugan
Stor och rymlig sal med stora ytor med gott om plats, öppen spis. Rummet har ett trägolv med breda golvplankor, vackert handmålat tak och tapeter.

Sovrum
Sovrum med plats för säng och möbler. Rummet har ett trägolv med breda golvplankor, ljust tak och tapet på väggarna.

ÖVRE PLANET INRYMMER

Allrum
Stor möblerad hall. Rummet har ett trägolv med breda golvplankor, vitmålat trätak och ljusa väggar.

WC
​WC i plastmatta som är utrustat med WC och tvättställ.

Badrum
Stort badrum för relax. Utrustat med WC, tvättställ, dusch, badkar och bastu.

Vardagsrum
Stort och rymligt vardagsrum med stora ytor med gott om plats för både sitt och mediamöbler. Rummet har ett trägolv med breda golvplankor, trätak och ljusa väggar. Finns även en klädkammare för förvaring extra.

Sovrum 1
Sovrum med plats för säng och möbler. Rummet har ett trägolv med breda golvplankor, ljust tak och tapet på väggarna. Innanför finns även en klädkammare för förvaring extra.

Sovrum 2
Stort sovrum med plats för säng och möbler. Rummet har ett trägolv med breda golvplankor, ljust tak och ljusa väggar.

​Kök
Äldre och rymligt kök. Köket har skåpluckor i furu, vitt kakel, breda golvplankor, vitmålat trätak och ljusa handmålade väggar. Köket är utrustat med spis, fläkt och ugn.

​KÄLLARPLAN INRYMMER

Garage
Äldre garage med plats för en bil.

Tvättstuga​
Tvättstuga med både tvättmaskin och torktumlare, samt frysbox.

Pannrum​
Pannrum där värmepumpen är placerad samt äldre panna.

Fantagården

Ladugårdsbyggnad

Ladugårdsbyggnad byggd i omgångar fram till 1980-talet på gjuten platta med träpanel och plåttak. Innehållande ladugård med 43 koplatser samt ungdjursplatser, mjölkrum, sommarmjölkning 8 platser, traktorgarage samt skulle ovan ladugårdsdelen. Även tillhörande gödselplatta och två gödselbrunnar.

Maskinhall

Maskinhall påbyggd på ladugårdsbyggnad. Byggd på gjuten platta med träpanel och plåttak. Hög takhöjd och skjutportat. Byggnadsyta ca 120 m².

Spannmålstork

Spannmålstork från år 1978 hopbyggd med ladugårdsbyggnad. Byggd på platta med träpanel och plåttak. Innehållande tork, lagrings och foderfickor samt kross, Använd senast 2017. Tillhörande pannrum med oljepanna. Byggnadsyta ca 100 m².

Gårdsverkstad/Carport

Ekonomibyggnad delvis timrad, med träpanel och plåttak. Innehållande garage, carport, gårdsverkstad och snickarbod. Verkstadsdelen är isolerad med byggyta på ca 20 m². Total byggnadsyta ca 90 m².

Traktorgarage

Traktorgarage byggd på gjuten platta med träpanel och plåttak. Byggnadsyta ca 60 m².

Gammalladugård

Äldre timrad ladugårdsbyggnad med tegeltak. Byggnadsyta ca 140 m².

Övriga byggnader

Övriga byggnader på fastigheten finns även ett härbre och några äldre lador.

Almmänt

Lantbruksfastighet fördelad på fem skiften samtliga belägna i Ovanåkers kommun. Skifte 1, Klockarviksvägen bestående av skogsmark är beläget i Ryggesbo ca 20 km väster om Edsbyn. Skifte 2, Björnatjärnabäcken bestående av skogsmark är beläget söder om Hälltjärnsberget, ca 20 km nordväst om Edsbyn. Skifte 3 och 4, Fastaskifterna med bostads och ekonomibyggnader samt åkermarken är beläget i Ämnebo ca 1 km öster om Edsbyn. Skifte 5, Acktjärnaberget bestående av skogsmark sträcker sig över nämnda berg beläget ca 2 km söder om Edsbyn.

På gårdscentrum finns bostadsbyggnad, uthus, ladugårdsbyggnad, spannmålstork, maskinhall, gårdsverkstad/carport, traktorgarage samt några mindre byggnader. Stor tomt med många byggnader där bostadsbyggnaden är belägen centralt på tomten med god utsikt över åkermarken.

Fastighetens areal uppgår till ca 139 hektar, varav 112 hektar är produktiv skogsmark och 15 hektar är åkermark. Jakt i tre viltvårdområden.

Historia

Mangårdsbyggnaden uppfördes år 1876 av skogvaktare Christoffer Lindberg, född i Voxna socken 1817 och avliden 1881. Christoffer var soldat vid Hälsinge regemente och gifte sig 1840 med Anna Jonsdotter. Christoffer blev senare uppköpare av timmer för Voxna bruk och skogvaktare hos dess ägare greve Walther Halwyll.

Christoffer fick som skogvaktare ta ut virke i löneersättning och byggde med virket tre Hälsingegårdar i Edsbyn; Fanta gård i Emnebo, Joners gård i Edsbyn och Anderses gård i Emnebo. Samtliga tre gårdar målades i blå oljefärg vilket vid den tiden ansågs skrytsamt av allmogen eftersom det var den dyraste målarfärgen.

Christoffers hustru, Anna Jonsdotter, var dotter till Jonas Ersson Fant, soldat nr 99 vid Hälsinge regemente, bosatt i Böle, Ovanåker. Namnet Fanta kommer från denne soldat Fant via hans dotter Anna Jonsdotter till Emnebo där det ursprungliga, utbrutna sub-soldathemmanet Fanta låg vid nuvarande Svedbergs, nära Fälta gård vid Begavägen, Ovanåker.

Efter att laga skiftet var fullt genomfört i Ovanåker socken flyttades sedan den rödmålade "Fantagården" från år 1746 vid sub-soldathemmanet till den plats där den ligger idag vid det nya hemmanet Ämnebo 14 (idag Ämnebo 24:1).

I samband med flytten utökades Fantagården med en köksdel med bagarugn där det kunde bakas Ovanåkersbröd samt en tillhörande vindsdel. Fantagården har därför timmervägg och separata vindsvåningar mellan köket och övriga byggnaden.

Fanta benämns "Fant" i släkt- och kyrkoböcker, men det sedvanliga var att soldathemman fick ändelsen -a på slutet varför Fanta blev det slutliga namnet på hemmanet.

Inägomark

Inägomarken omfattar totalt 14,7 ha enligt skogsbruksplanen. Inägomarken är belägen både i anslutning till gården. Marken är tillgänglig för köparen på tillträdesdagen.​ EU-stödrätter finns på egen åkermark.

Skogsuppgifter

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad år 2017 av Nils Lindberg, Holmen Skog. Planen har sedan uppdaterats med kända åtgärder och justerats med tillväxt till och med 2018 i maj 2019 av Nils Lindberg, Holmen Skog.

Enligt skogsbruksplanen omfattar den produktiva skogsmarken 112,0 hektar med ett uppskattat virkesförråd om ungefär 12 150 m³sk. Volymen skog som har uppnått lägsta ålder för föryngringsavverkning (G2, S1 och S2-skog) bedöms till ca 1700 m³sk. Medelvolymen per hektar är 109 m³sk och medelboniteten uppgår till 5,8 m³sk per hektar. Virkesförrådet domineras av tall (48 %) samt att åldersfördelningen på fastigheten är förskjutet mot yngre och medelålders växande skogar.

Se vidare i den bifogade skogsbruksplanen.

Skogsvård

Enligt skogsbruksplanen finns det behov av röjning och gallring för fastighetens framtida kvalitets- och volymtillväxt. Skogsvård att utföra inom kommande planperioden är markberedning ca 2 hektar, plantering ca 2 hektar och ca 12 hektar röjning.

Skogsvårdslagen

Köparen är medveten om att fastigheten, enligt skogsbruksplanen, är i behov av lagstadgade skogsvårdsåtgärder gällande:

Återväxtåtgärder i form av markberedning om 1,8 ha och plantering om 1,8 ha.

Det åligger köparen att överta ansvaret för samtliga lagstadgade åtgärder som finns på fastigheten per kontraktsdagen/tillträdesdagen.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Forn- och kulturlämningar

Det finns inga registrerade forn- och kulturlämningar på fastigheten (Källa: Skogsstyrelsen & Riksantikvarieämbetet).

Naturvärden

Inga nyckelbiotoper finns registrerade på fastighetens. Det finns två sumpskogar registrerade, berörande avdelningar är 7 och 8 på skifte 2 (Källa Skogsstyrelsen).

Vägar

Fastigheten har del i vägar, Ovanåker Ämnebo GA:1, som förvaltas av Ämnebo vägsamfällighet.

Fastigheten har del i vägar, Ovanåker Norra Edsbyn GA:4, som förvaltas av Edsbyns västra samfällighetsförening.

Fastigheten har del i vägar, Ovanåker Klon GA: 1, som förvaltas av Klockarviksvägens samfällighetsförening.

Jakt

Fastigheten ingår i tre viltvårdsområden, Ovanåkers södra vilket omfattar ca 9 000 hektar, Ovanåkers Västra vilket omfattar ca 14 800 hektar och Ovanåkers Östra vilket omfattar ca 22 800 hektar. Småviltsjakten bedrivs självständigt över hela viltvårdsområdet. Älgjakten organiseras i älgjaktlag. Jakträtten är tillgänglig för köparen på tillträdesdagen.

Skjutbana

På skifte 5, Acktjärnaberget finns en skjutbana som används sparsamt.

Samfällighet

Samfälligheten ändamål är gemensam mark och fastigheten Ovanåker Ämnebo 24:1 är en av 2 delägare i samfälligheten Ovanåker Ämnebo S:4 enligt fastighetsutdraget.

Planer, bestämmelser mm

Vattenskyddsområde Östanå 2:2. Aktbeteckning: 21-gxvi:43. Datum: 1983-10-10.

Energideklaration

Energideklaration utförd. Kontakta mäklare för mera information.

Besiktning

Ingen besiktning är utförd. Kontakta mäklare för mera information.

Visning

Kontakta ansvarig mäklare för visning av byggnader. Skogsskiftena besiktigas på egen hand.

Besiktning och undersökningsplikt

Utgångspunkten att köparen måste undersöka fastigheten brukar kallas köparens undersökningsplikt. Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten skall undersökas i alla dess delar och funktioner.

Finns det en skogsbruksplan är det mycket viktigt att känna till att skogsbruksplanens uppgifter endast är ungefärliga. Ibland kan uppgifter t.o.m. skilja sig avsevärt från verkligheten, trots att skogsbruksplanen upprättats enligt gängse metoder. Det åligger köparen att innan köpet själv eller via sakkunnig kontrollera uppgifterna i skogsbruksplanen mot verkligheten.

Finns det byggnader på fastigheten uppmanas köparen att själv eller via sakkunnig undersöka byggnaderna noggrant, och om möjlighet finns, bör köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten- och avloppsanläggningar, sprickbildningar i fasad och murgrund samt skorstensstock.

Vidare är det viktigt att undersöka fastighetsgränser, skador på växande skog, tillgång till skogsvägar, dränering av åkermark, maskinell utrustning i ekonomibyggnader, planförhållanden mm.

Fastighetsindelningen i Lantmäteriets kartor är dagsaktuella, men fastighetsgränserna har uppkommit under en lång tidsepok och är framställda med särskilda metoder. De gränser som syns i kartan kan därför ha stora variationer i lägesnoggrannhet, från centimeternivå till ett medelfel om tiotals meter. Därför kan uppgifter om arealen variera från olika källor. Fastighetsmäklaren är skyldig att att redovisa de arealkällor som denne har tillgång till och köparen uppmanas att undersöka fastighetens gränser.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 2 524 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter