Lantbruk

Storegården i Norra Vånga 39 ha

Utgångspris

5 600 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Visning

  • ons 29 maj, kl 16:00

    Läs villkor

    Välkommen med anmälan till visningen!

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
39,5 ha
Skogsmark
12,2 ha
Åkermark
23,7 ha
Småhusmark lantbruk
2,9 ha
Väg och kraftledning
0,7 ha
Virkesförråd
916 m3sk
Boyta
298 kvm
Antal rum
11 st

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

Vara Vånga 14:2

Adress

Storegården 1 535 93 Kvänum

Om fastigheten

Känn historiens vingslag på Storegården i Vånga by, belägen mellan Vara och Skara.
Gården har anor från 1600-talet och var tidigare säte för ett tingshus och gästgiveri. Från tiden då gården var en tingsplats finns fängelset bevarat och enligt sägnen är lagman Lumber begravd på ägorna vid ”Lumbergs hög”.
Boplatsen ligger högt i byn och har en fantastisk vy över det böljande åkerlandskapet. Den klassiska mangårdsbyggnaden från 1870-talet erbjuder många rum och generösa sällskapsytor. I den stora och lummiga trädgården kan man njuta bland fruktträd, bärbuskar och härliga uteplatser.
På gården finns också det gamla gästgiveriet som idag utgör en bostad av enklare karaktär, där mycket av det äldre är bevarat.
Storegården omfattas av totalt c:a 39 ha som fördelar sig över 23 ha åkermark, 12 ha skogsmark samt övrig mark. Åkermarken utgörs av en ägofigur och är belägen i anslutning till gårdscentrum. Skogsmarken återfinns i ett skifte c:a 2 km sydost om gården och är mycket lättillgängligt med direkt anslutning till väg.
Välkommen!

Hitta hit

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Klassisk mangårdsbyggnad med ursprung från 1870-talet*. Huset är uppfört på källare och torpargrund med stomme i liggande timmer. Fasaden har stående träpanel och på taket ligger pannor av lertegel. Fönstren är kopplade 2-glas samt två st. isolerglasfönster på övre plan.
Uppvärmning sker med vattenburen värme via jordvärme, värmepump Thermia. De mindre rummen på övre plan värms med el (konvektorelement).
Det finns även en vedpanna Perifal med ackumulatortankar från 1990. Den är inte eldad i eller sotad sedan jordvärmen installerades 2008. Braskaminen och Keddyinsatsen har endast använts sporadiskt och är inte sotade de senaste åren och skall provtryckas före användning.

Vattnet är enskilt och kommer från borrad brunn som är 110 m djup. Avloppet är kommunalt.
Fiber finns installerat via Vånga Edsvära Fiber ek. för. Andelarna i föreningen ingår i överlåtelsen. Läs mer på föreningens hemsida www.vefef.se
Larm från Verisure och centraldammsugare är installerat.

Boendet disponeras på en golvyta om c:a 298 m² samt källaren om c:a 100 m².
Enligt taxeringsinformationen uppgår boarean till 180 m² och biarean till ca 160 m².

​*Enligt boken Gods och Gårdar.​

Renoveringar
Nuvarande ägare har ägt och bott i huset sedan 1990 och har låtit utföra följande renoveringar:
1990 Påbörjades renoveringar i huset invändigt.
Nya ytskikt.
Ny eldragning med jordfelsbrytare i huset.
Avloppsrör är utbytta till största delen, anslutning till kommunalt avlopp.
Köket renoverades.
Nya radiatorer och Keddy-insats i öppna spisen.
Vedpanna Perifal med ackumulatortankar m.m. installerades.
Huset tilläggsisolerades.
Verandan renoverades.

1991 Inredning av övre plan och byggnation av dusch/wc.
1995 Installation av braskamin på övre plan.
1997 Byte av fönster i huset.
Under 2000-talet blåste man in fiberisolering i bjälklaget i vardagsrummet.
2008 Installation av jordvärmepumpen.
2013 Målades huset om utvändigt.
2017 Nytt rökrör drogs till den öppna spisen med Keddyinsats i salen.
2018 Renovering av dusch/wc på entréplan, nya ytskikt av plastmatta på golv och väggar, ny golvbrunn. Nytt kyl/frysskåp och ny torktumlare.
2019 Ny toalettstol och kran i badrummet på entréplan.

Planlösning
En trappa av kalksten leder upp till den underbara verandan med snickarglädje. Genom vackra pardörrar kommer man vidare till den rymliga huvudentrén med kapprum och trappa till övre plan. Till vänster nås ett all-/sovrum och rakt fram genom pardörrar nås den stora salen som har trägolv och en öppen spis med keddyinsats. Mellan allrummet och salen finns ytterligare ett rum. Till höger i entrén leder en hall vidare till badrummet som är inrett med dusch, wc, badrumsmöbel med handfat samt golv och väggar med våtrumsmatta. Därefter finns ett all/tv-rum.
Vidare nås köket som har kökssnickerier från Kvänums kök och är utrustat med spis, spisfläkt, diskmaskin, kyl/frysskåp och skafferi.
Från matplatsen i köket har man en fantastisk vy över det böljande åkerlandskapet. Intill köket finns en köksfarstu med ingång till trappa som leder ner till källaren.

Övre plan utgörs av ett stort, härligt allrum med synliga bjälkar och en braskamin. Från allrummet nås badrummet som är inrett med wc, tvättställ, dusch,
handdukstork samt golv och väggar med våtrumsmatta. Vid den västra gaveln finns ett sovrum och två förrådsrum. Den östra gaveln rymmer ett sovrum samt
två mindre gästrum. Samtliga rum på övre plan har det gamla trägolvet bevarat.

Källaren inrymmer passage, matkällare, pannrum, tvättstuga med tvättbänk, tvättmaskin, torktumlare samt en äldre tvättmaskin för mattor mm. Därefter förråds-rum och garage som nås inifrån. Därutöver finns ytterligare ett garage som nås utifrån.

Driftskostnader
Total driftskostnad: 55 966 SEK/år.

I detta ingår följande kostnader:
Uppvärmning, varmvatten, 23 600 kWh: 30 700 SEK/år.
Hushållsel, 5 500 kWh: 7 200 SEK/år.
Nätavgift, 35 amperes säkring: 5 800 SEK/år. ​
Avlopp: 2 560 SEK/år.
Renhållning, 140 l kärl: 1 290 SEK/år.
Försäkring Bostadshus: 3 836 SEK/år.
Vångaby belysningsförening: 300 SEK/år.​
Fastighetsskatt: 4 280 SEK/år.​
Angivna driftskostnader är uppskattade av säljaren med 2 personer i hushållet.

Överlåtelsebesiktning​
Anticimex har utfört en överlåtelsebesiktning 6 maj 2019. Kontakta ansvarig fastighetsmäklare för protokoll och mer information.​

Bostad - Röda huset

Vacker bostadsbyggnad där den ursprungliga delen av huset troligen är från 1700-talet och är därefter tillbyggt i omgångar. Här bedrevs tidigare gästgiveri.
I dag tjänar det som bostad av enklare karaktär med mycket av den äldre charmen bevarad såsom trägolv, höga golvsocklar, pärlspont och spegeldörrar mm.
Bostaden är i behov av renovering.
Huset är uppfört på torpargrund med timrad stomme och fasad av stående träpanel. Fönstren är kopplade 2-glas och på taket ligger pannor av lertegel. Uppvärmning sker via direktel. Det finns en vedspis i köket samt en kamin i vardagsrummet, dessa är inte sotade de senaste åren och skall provtryckas före användning.

Vattnet är gemensamt med mangårdsbyggnaden och kommer från den borrade brunnen.
Avlopp med sluten tank om 3 m³.
Boarean uppgår till ca 120 m² enligt taxeringsinformationen.

Renoveringar
1990-talet. Byte av fönster och ytterdörr.
2000-talet. Taket lades om med två-kupigt lertegel (begagnade pannor). Ny takstege. Sluten avloppstank installerades. Ny wc-stol. Fiberisolering är blåst under bjälklagen i salen och sovrummen innanför salen.

Planlösning
Ingång via huvudentrén. Till höger nås den gamla, vackra salen, där det finns en kamin. Innanför salen ligger två sovrum med timrade väggar, i det ena rummet finns kakelugnen kvar men är ej eldningsbar. Salen och sovrummen har de gamla golvtiljorna bevarade.
Tillbaka i huvudentrén finns ingång till badrummet som är utrustat med wc, tvättställ, duschkabin och varmvattenberedare. Till vänster om entrén ligger ett all/genomgångsrum som leder vidare till köket.
I köket finns spis, diskmaskin, kylskåp, skafferi samt en vedspis och vedeldad bakugn. Skicket på bakugnen är okänt då nuvarande ägare ej brukat den.
Innanför köket finns ett mindre sovrum. Köket ansluter också till köksfarstun.

Driftskostnader
Total driftskostnad: 18 500 SEK/år
I detta ingår följande kostnader:
Uppvärmning, hushållsel, 8 500 kWh: 11 000 SEK/år.
Avlopp, två tömningar per år: 2 756 SEK/år.
Renhållning, 140 l kärl: 1 290 SEK/år.
Försäkring: 1 704 SEK/år.
​Angivna driftskostnader är uppskattade av säljaren med 2 personer i hushållet.

Energideklaration är ej utförd.

Ladugård

Äldre ladugård uppförd i trä med tak av plåt. Byggnaden inrymmer äldre stalldel med ovanliggande skulle. Vidbyggd finns två lador med flera portar. En mindre del av ladugården används idag som hönshus och resterande till maskinförvaring och förråd. Vidbyggt ladugården finns en vedbod och ett välbevarat utedass.
Plåttaket lades om i början av 2000-talet och större delen av byggnaden är rödfärgad 2018-2019.

Vagnslider - Magasin

Längs uppfarten till gården ligger ett vagnslider med fyra portar och grusat golv. I den ena gaveln inryms ett magasin. Byggnaden är uppförd i trä med tak av plåt.
Plåttaket lades om i början av 2000-talet och byggnaden rödfärgades 2018.

Magasin

Vid mangårdsbyggnadens nordvästra gavel ligger ett mindre magasin. Byggnaden är uppförd på stenfot med stomme i trä och lertegel på taket.

Fängelsehus

Fängelset som är åtta alnar långt och tre alnar brett uppfördes mellan år 1751 och 1760 med metertjocka väggar av putsad gråsten och skifferbelagt tälttak. Här fick bl.a. bovar söderifrån övernatta på väg till länsfängelset i Mariestad.

Övriga byggnader

I trädgården finns en jordkällare och en gammal smedja som ligger i anslutning till en liten damm.​

Dammar

På gården finns tre grävda dammar. I två av dammarna har det inplanterats signalkräftor. Kräftfiske har ej skett de senaste fyra åren varför tillgången är osäker.

Åkermark

23,11 ha åkermark i en ägofigur, fördelat på fyra skiften. Jordarten är varierande från sand till lerjord. Marken är odränerad förutom en mindre areal vid en av dammarna.
Årets växtodling består av höstråg. Åkermarken överlåts höstplöjd.

Stödrätter

I överlåtelsen ingår stödrätter motsvarande den angivna stödberättigade arealen vilka kommer att överföras till köparen i god tid inför 2020-års SAM-ansökan.

Arrende

Åkermarken är utarrenderad t.o.m. 2020-03-13 och är därefter tillgänglig för köparen.

Skogsuppgifter

Skogsmarken återfinns i ett skifte c:a 2 km sydost om gården och är mycket lättillgängligt med direkt anslutning till väg.
Den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 12,2 ha med ett bedömt virkesförråd om 916 m³sk, det ger ett genomsnittligt virkesförråd om 75 m³sk/ha. Medelboniteten har bedömts till 5,4 m³sk/ha och år och den löpande tillväxten under planperioden är beräknad till 53 m³sk/år. Virkesförrådet domineras av löv, 73% följt av gran, 25% och resterande 2% av ädellöv.
Avverkningsförslaget under planperioden ligger på ca 235 m³sk varav 215 m³sk utgörs av ett gallringsuttag och 20 m³sk utgörs av föryngringsavverkning. Uppgifterna är hämtade från bifogad skogsbruksplan upprättad i april 2019 av skogskonsult Sten Nilsson.

Skogsuppskattningen är upprättad med gängse metoder och kan därför vara behäftad med osäkerhet i angivna uppgifter. Det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna.

Skogsvård

Ett bestånd om 6 ha återfinns i huggningsklassen K2, beståndet är i behov av röjning följt av hjälpplantering för att säkerställa en tillfredsställande föryngring.

Jakt

Jakten är upplåten t.o.m. 2019-09-30 och är därefter tillgänglig för köparen. Fastigheten är oregistrerad för älgjakt och kronhjortsjakt.
Jakttorn ingår ej i överlåtelsen.

Övrig mark

Övrig mark utgörs av tomtmark, dammar och vägar mm.

Arealuppgifter

Arealuppgifterna i tabellen är hämtade från skogsbruksplanen.
Arealuppgift enligt fastighetsregistret uppgår till 37,167 ha.
Arealerna enligt fastighetstaxeringen uppgår till 37 ha fördelat på 12 ha skogsmark, 24 ha åkermark och 1 ha betesmark.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Visning

Visning av fastighetens byggnader sker efter överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare.
Besiktning av mark sker på egen hand, alternativt enligt överenskommelse med ansvarig fastighetsmäklare. Vederbörlig hänsyn tas till omkringboende, växande gröda samt skog.

Gårdskarta

Den här fastigheten har en interaktiv Gårdskarta på www.lrfkonsult.se/fastigheter/ . Klicka upp Gårdskartan i din mobila enhet så kan du bland annat få information om var på fastigheten du befinner dig och genom att klicka på olika områden få upp aktuell information om t.ex. skogens ålder och virkesvolym.
Gårdskartan går också bra att använda för att hitta till fastigheten, zooma ut så ser du din aktuella position i förhållande till fastigheten.

Städning

Mangårdsbyggnaden överlämnas flyttstädad. Flygelbyggnaden och ekonomibyggnaderna överlämnas grovstädade.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 1 186 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter