Lantbruk

Sundmans Fjällgård

Högstbjudande

4 500 000 kr

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
0,4 ha
Hyreshusmark lokaler
0,4 ha

Fastighetsbeteckning och adress

Fastighetsbeteckning

ÅRE NYLAND 1:31

Adress

Änge 684 83794 Järpen

Om fastigheten

Sundmans Fjällgård är en före detta skola för samer i belägen i Årefjällen mellan Undersåker och Järpen. Idag bedrivs pensionat med självhushåll och lägerverksamhet i det 900 kvm stora huset. Gården har godkänt restaurangkök, matsal och sällskapsrum med öppen spis. Det finns 14 st dubbelrum, de flesta med egen dusch och toalett och i källarvåningen finns en relaxavdelning med bastu. Fjällgården är strategiskt belägen i vackra Undersåkersdalen med utsikt över Indalsälven och med närhet till allt Åredalen har att erbjuda i form av skidåkning och naturupplevelser. Det är knappt 2 mil till Åre från gården och ca 7 km till tågstationen i Undersåker där det går direkttåg till Stockholm.

Hitta hit

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Fjällgården

Fjällgården är om ca 900 kvm och är uppförd på källargrund och stomme av tegel med rappad fasad under tak av betongpannor. Byggnaden värms med pelletspanna med kapacitet om ca 6,5 ton. Det finns en elkassett som back-up. Ny varmberedare från 2015 med två ackumulatortankar.
Pelarförsedd entré till bottenvåningen som rymmer reception, kapprum, fullt utrustat och lättarbetar restaurangkök med bland annat storköksspis med ugn, 2 st varmluftsugnar, stekbord, kokeri, 5 st kylskåp, 2 frysar och stormaskin i separat diskrum.
Mysig matsal med plats för ca 30 – 50 personer, två sällskapsrum i fil med plats för flera sittgrupper och öppen spis.
På entréplanet finns tre sovrum och tre badrum varav ett är handikappanpassat.

Rummen är nyligen renoverade i ljusa färger och med sköna sängar och mörkläggningsgardiner för en riktigt god natts sömn. Det finns toalett på rummen och vissa rum har egen dusch. Det finns 14 rum och 60 bäddar. Storleken på rummen varierar från enkelrum till möjlighet för fem personer att bo i samma rum.
Se bifogad rumsfördelning.

I källarplanet finns en stor bastu att koppla av i efter en lång dag i skidbacken eller en vandring på fjället. Här finns också tvättstuga samt rum för biljard och pingis. Wifi finns i sällskapsrummen.

På tomten finns en parkering samt en stor gräsmatta.

Fjällgården är om ca 900 kvm och är uppförd på källargrund och stomme av tegel med rappad fasad under tak av betongpannor. Byggnaden värms med pelletspanna med kapacitet om ca 6,5 ton. Det finns en elkassett som back-up. Ny varmberedare från 2015 med två ackumulatortankar.

Pelarförsedd entré till bottenvåningen som rymmer reception, kapprum, fullt utrustat och lättarbetar restaurangkök med bland annat storköksspis med ugn, 2 st varmluftsugnar, stekbord, kokeri, 5 st kylskåp, 2 frysar och stormaskin i separat diskrum.

Mysig matsal med plats för ca 30 – 50 personer, två sällskapsrum i fil med plats för flera sittgrupper och öppen spis. På entréplanet finns tre sovrum och tre badrum varav ett är handikappanpassat.

Rummen är nyligen renoverade i ljusa färger och med sköna sängar och mörkläggningsgardiner för en riktigt god natts sömn. Det finns toalett på rummen och vissa rum har egen dusch. Det finns 14 sovrum med totalt 60 bäddar. Storleken på rummen varierar från enkelrum till möjlighet för fem personer att bo i samma rum.
Se bifogad rumsfördelning.

I källarplanet finns en stor bastu att koppla av i efter en lång dag i skidbacken eller en vandring på fjället. Här finns också tvättstuga samt rum för biljard och pingis. Wifi finns i sällskapsrummen. På tomten finns en parkering samt en stor gräsmatta.

Historik

Sundmans fjällgård, fd Änge Sameskola har som namnet antyder varit skola för samer mellan 1885 till 1988. Huset uppfördes i mitten av 1800-talet och var först vägkrog innan gården köptes av ett sällskap missionsvänner från Stockholm och skolan grundades. Till en början användes huset till både skollokal, internat samt bostad åt lärare och personal. Den ursprungliga byggnaden bestod av bara en våning. Det fanns två sovrum för barnen, ett för pojkarna och ett för flickorna. Sovrummen fungerade även som skolsal och på dagen stängdes de små träsängarna med lock och blev till sittplatser. Det fanns inget el eller vatten indraget utan det var barnens arbete att hämta vatten från Slagsån 800 meter bort. Man hade djur och försökte vara självförsörjande så långt det gick.
1930 renoverades gården, en våning byggdes till, el och vatten drogs in och det byggdes även ett nytt skolhus samt en lärarbostad. Efter renoveringen återinvigdes skolan av kronprins Gustav Adolf och hans fru.
Efter som åren gick blev det allt fler samer i Änge och 1908 byggdes Fjällgården strax ovanför skolan. Den blev samernas sjukstuga och ålderdomshem. 1986 hölls ett storslaget 100-årsfirande och i samband med detta renoverades Fjällgården, bl.a. installerades egna toaletter i samtliga sovrum.
1988 stängdes sameskolan och barnen fick flytta till skolorna i sina hembyar.

Verksamheten

Familjen Sundman som nu äger fastigheten har under 20 år bedrivit verksamheten. Idag bedrivs pensionat med självhushåll i fjällgården och verksamheten bygger till största del på att sällskap hyr hela gården. Det erbjuds även möjlighet att beställa helpension.

Nuvarande ägare har arbetat upp en stabil kundkrets av bland annat församlingar som åker på läger med sin ungdomsverksamhet under skolloven, konfirmationsläger under sommaren, skolresor, företag som har sina kick-offer, familjer som håller släktträffar, födelsedagar och bröllop.

Under evenemang så som Storsjöcupen och Västgård Game Fair är trycket på Fjällgården högt. Det händer mycket i Åre och Östersund den kommande tiden med bl.a. Alpina VM i februari och VM i skidskytte i mars. Intresset för Åredalen är stort under hela året.

Rum med självhushåll hyrs också ut till företag som har personal stationerad i Åredalen under kortare och längre perioder.

Privatbostad

Möjlighet finns att även förvärva ägarens privata bostad belägen ett stenkast från fjällgården. Fastigheten består av två större mycket charmiga timmerhus i toppskick. Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Försäljningssätt

Försäljning av fastigheten sker via öppen budgivning till ett utgångspris om 4 500 000 kronor. Fri prövningsrätt förbehålles Säljaren. Skriftligt bud ska vara LRF Konsult Östersund tillhanda senast 2019-02-15.
Mail: tina.olsson@lrfkonsult.se
Adress: LRF Konsult, Tina Olsson, Rådhusgatan 46, 831 34 Östersund

Energideklaration

Energideklaration är ej utförd. Säljaren kommer i köpekontraktet ta med en klausul som avtalar bort rätten att upprätta en energideklaration på säljarens bekostnad.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 825 000 kr

Dokument & bilagor

Kartor över fastigheten

Övrigt

Kontakta oss

Liknande fastigheter