Lantbruk

Svarthults Gård, 644 ha mellan Växjö och Vetlanda

Försäljningssätt

Anbud senast sön 17 Nov, kl 23:00

Visning

  • Kontakta mäklaren för visning.

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
644,0 ha
Tomtområde
644,0 ha

Fastighetsbeteckning

Fastighetsbeteckning

SVARTHULTS GÅRD

Om fastigheten

Välkommen till Svarthults Gård mfl fastigheter, bestående av totalt 644 ha varav 522 ha produktiv välskött skogsmark. Boende i unikt vackert läge med utsikt över Lillesjön och väl kända inägomarker för uppfödning av flera framgångsrika travare av Staro International. Mycket goda fiskevatten och jaktmarker. Svarthults gård är belägen strax utanför Ramkvilla, ca 4 mil norr om Växjö och ca 4 mil söder om Vetlanda. Svarthults gård har haft en tydlig inriktning på skog och stuteri/uppfödning av travhästar. Svarthults gård med hästklinik för två veterinärer, seminstation, tre stallar med totalt 58 boxplatser och ett lösdriftsstall som kan hålla maximalt 100 hästar, samt tillgång till EU-station (SEH12). Verksamheten är i full drift med kunnig häst- och skogspersonal, som kan övertas. Bud kan lämnas på hela fastighetsbeståndet, stuteridelen 52 ha, hästkliniken eller på enskilda registerfastigheter eller delar av dem, se vidare lrfkonsult.se.

Gårdskarta

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Mangårdsbygggnad

Huvudbyggnad med utsikt över sjön Lillesjön. Bostaden är en- och enhalvplan på torpargrund, med trästomme och väggar av stående träpanel under brutet tak med takpanneplåt. Bostaden helrenoverades 1990 och har en byggyta om 160 kvm i bottenplan. I entréplan kommer man in i rejäl hall med kontor till vänster och till höger vardagsrum med öppen spis. Golv av ekparkett i hall och vardagsrum.Toalett med dusch. Kök rakt fram i entrén. Köket är utrustat med Marbodal ekluckor, fullhöjds kylskåp och även frysskåp, diskmaskin och elspis, alla av märket Electrolux. Köket är även utrustat med Huskvarna vedspis. Väl tilltagen matplats. I kök och hall ligger klinkergolv med golvvärme. I anslutning till köket ligger även groventrén med tvättställ. I groventrén, med golvklinker, finns bergvärmepump, hydrofor och centraldammsugare, liksom säkringsskåp för el. I anslutning till tvättstugan finns också en entré. Tvättstuga med Kontura tvättbänk och Cylinda tvättmaskin. Ovanvåning med möblerbar trapphall med golv av ask, fyra sovrum, badrum med jacuzzi och dusch, men även mindre bastu. Trägolv på ovanvåningen och träpanel i tak.

Uppvärmning, bergvärme, med Thermia Diplomat TWS 10 RF (2006). Avlopp genom trekammarbrunn och infiltrering i trädgården. Vatten från stensatt brunn ovan Gula villan, men det finns även en djupborrad brunn alldeles utanför groventrén samt en naturlig källa i betesmarken. Vattenledning från vattenkälla och djupborrad brunn finns anslutna till mangårdsbyggnaden vid behov. Fiber finns indraget.

Gula Villan

Gula Villan, troligen byggd 1912, har ett högt och vackert läge med utsikt över sjön Lillesjön. En-och enhalvplans villa med en byggyta om 125 kvm i bottenplan, timmerstomme, stående träpanel under takpanneplåt och på stenfot, med mindre källarutrymme. Rymlig bostad med takhöjd om 2,5 m. Bostaden har två lägenheter, en i varje våningsplan. Nedervåningen omfattar, förutom köksfarstu samt toalett med dusch (nyrenoverad december 2018), ett större lantkök med vedspis. Två rum i fil, varav det ena med rörspis och det andra med kakelugn (eldningsförbud) och ett sovrum. Ovanvåning med två rum och kök, tvättalkov och badrum med golvvärme. Köket har fullhöjds kylskåp och fullhöjds frysskåp ( Whirlpool), diskmaskin (Cylinda) och spis ( (Whirlpool). I vardagsrummet finns kakelugn. Utgång till balkong med vacker utsikt över Lillesjön. I källaren finns bergvärmepumpen Thermia Duo (2007) och vattenpump med vattenfilter (Filtrena). Vattnet tas från stensatt brunn på betesmarken ca 100 m norr om bostaden, men kan även försörjas från djuborrad vattenbrunn vid mangården. Eget avlopp med brunn på tomt och infiltrering i betesmarken. Fiber är indraget i bostaden.

Grillkåta

Vid sjön ligger denna rymliga grillkåta i trä. Vatten och el finns framdraget till byggnaden.

Lösdriftsstall med lägenhet

Unghäststall, byggt 2004, som lösdriftsstall med måtten 22,5 m x 54,6 m, vilket innebär att det har många användningsmöjligheter tex som ridhus. Lösdriftens storlek medger att man kan hålla upp till 100 hästar beroende på storlek. Stallet har betonggolv, takstolar av limträbalkar, väggelement av betong ca 25 cm breda med 10 cm isolering och träväggar på gavlar. Plåttak med kondensskydd, öppen nock och ljusinsläpp längs i stort sett hela byggnadslängden på var sida nocken. Den stora lösdriftshallen, ca 800 kvm, med gång i mitten och galvaniserade foderkrubbor på båda sidor gången, samt sex vattenkoppar i lösdriftsdelen och tre på utsidan av stallet. I stallets övriga 400 kvm finns två fodersilos 6,5 ton och 5 ton (ägs av Krafft), fem stycken boxar varav den minsta är ca 7,2 kvm och den största 13,9 kvm. Boxarna är byggda i ek och galavaniserat material. I anslutning till boxarna finns spolspilta, selkammare och även en toalett. I stallets bottenplan finns också ett förrådsutrymme där det finns en 9 kWh Elpanna från 2005. Pannan värmer förrådet, toaletten, men även en trerums lägenhet byggd på andra plan i stallets sydvästra hörn. Lägenheten är i gott skick med modernt kök, kaklad toalett med dusch, vardagsrum och sovrum. Köksinredning i körsbärsträ. Siemens induktionshäll, inbyggd ugn och micro. Integrerad sval och 60/40 kyl-/frysskåp, Themex spisfläkt. Wirsbostyrd golvvärme. Från rummen har man en fantastisk fin utsikt över beteshagarna ner mot Lillesjön, vilken även kan avnjutas från balkongen. Trekammarbrunn med infiltrering. Fiber finns indraget.

Stall 1 - 26 boxar/ kontor / veterinärrum

Äldre stallbyggnad med fyra boxar, liten verkstad och selkammare. Byggd i trä/murad med betonggolv och plåttak. På ovanvåningen matrum med trinett samt två kontorsrum. I direkt anslutning ligger en vinkelbyggnad med två större boxar (5,3x3 m), veterinärrum arbetsbänk, kontorsplats, diskbänk, kyl/frysskåp mm. Här finns också ett semineringsspilta med intilliggande fölbox. I vinkelbyggnaden finns också toalett, samt utrymme för arbetsredskap och två fodersilos om 3,5 ton vardera. En trappa upp finns spannmålskross, Sommer Staubmaster. I fortsatt anslutning ligger en stallbyggnad med 20 boxar, 10 på var sida och en mittgång om 2,9 m bredd. Boxstorlek 2,7x3,4 m på alla 20 boxar. Stallbyggnaden är byggd (1990) med väggar av lecablock, plåttak isolerat med frigolit på insidan. Boxarna är byggda av tvåtums ekplank och galvade galler. Vattenkopp, mineralhållare och krubba till varje box. Betonggolv. Fiber finns indraget.

Skrittmaskin

På fastigheten finns en skrittmaskin av märket Horse Walker Loose. Skrittmaskinen, 20 m i diameter, har fyra fack och elektronisk styrning, vilket ger steglös reglering. Möjlighet till förprogrammerad träningsprogram, intervallträning för skritt/trav samt automatiskt varvbyte.

Spån- och foderlada

Byggnad i betong och trä med plåttak med byggyta om ca 12 x10 m. Byggnaden ligger i vinkel med stallbyggnaden och mellan dem finns en gjuten betongplatta om ca 90 kvm. Förutom ströutrymme finns tvåfodersilos, som dock ägs av Kraft.

Stall 2 - 14 boxar

Äldre ladugård ombyggd till häststall med 14 boxar. Boxarnas storlek varierar från 7,4 kvm till 11.4 kvm. Dessutom finns nio ätspiltor, mindre lösdriftsutrymme, strö och foderutrymme, samt semineringsspilta med intilliggande fölbox och förrådsrum. Ätspiltorna ligger i lösdriften som ansluter till inhägnad betongplatta 300 kvm utomhus. Betonggödselplatta om 200 kvm.

Verkstad

Rymlig isolerad verkstad, som byggdes 2017, med betongsockel och plåtväggar (sandwich) och plåttak. Byggnadens yttermått är ca 8 x 15 m. Rejäla portar i var gavel om 3,5 m breda och ca 4,5 meters höjd. Slang finns framdraget för vatten.

Maskinhall 1

Maskinhall från 2018, i trä med plåttak och betonggolv, byggyta om ca 6x15 m och takhöjd 4,8 m.

Maskinhall 2

Maskinhall om 5 x 32 m, från 2010 med öppen front, träväggar, plåttak och grusgolv. Takhöjd ca 4,5 m.

Övriga ekonomibyggnader

Äldre vedbod/förråd i trä med tegeltak i anslutning till gårdscentrum vid Gula villan.

Hästklinik

Byggnad i betong och trä med plåttak om 980 kvm (16m x 61 m). Byggnaden inrymmer reception med kontor och kök, sex hästboxar och arbetsplatser för två veterinärer. Stora och väl avpassade utrymmen för undersökning. Byggnaden är anpassad med utrymme för röntgen med bly i väggar. Även en gång för hältutredningar och en longeringsmanege i norra gaveln av byggnaden. Utrymmen för toaletter, dusch och förråd. Vattenförsörjning genom gårdens vattenbrunnar med egen vattenpump. Uppvärmning genom två borrhål med bergvärmepump Nibe Fighter 1330 (2007) och utjämningskärl. Frånluftsventilation. Dessutom finns kallutrymme på övervåning om drygt 200 kvm.
Hästkliniken är uthyrd till veterinär Håkan Ahlström som driver Ramkvilla Hästklinik, där två veterinärer arbetar idag. Årshyra om 260 000 kr.

Möjlighet finns att lägga anbud på enbart denna del.

Svarthult 2:1, Skärbäck 2:13

Skogsskiftet avseende Svarhult 2:1 och Skärbäck 2:13 omfattar ca 190 ha.

Barkaryd 1:5 och 1:6

Fastigheterna Barkaryd 1:5 och 1:6 med bostadshus, häststall och jordbruksmark (ca 12 ha åker och bete) lämpar sig väl som en egen hästgård. Bostaden håller en lämplig storlek för en familj och stallet är i utmärkt skick. Möjlighet finns att lägga anbud på enbart denna del.

På Barkaryd 1:5, ca 34 ha, ligger bostadshus uppfört i en och enhalvplan med en byggyta i bottenplan om 105 kvm. Bostaden har timmerstomme på torpargrund, stående träpanel under tak av betongtegel. En mindre matkällare under västra gaveln. Entré från mindre veranda in i hall med sovrum till höger med rörspis (ej använd). In till vänster större vardagsrum med rörspis och installerad Keddy-kamin, som brukas. Vidare kommer man in i stort lantkök med elspis, vedspis, kyl/frys och äldre köksinredning. Innanför köket ett sovrum med vedkamin. På baksidan finns även en ingång till köksfarstu och i anslutning till köksfarstun finns toalett med dusch, varmvattenberedare och tvättmaskin. Ovanvåningen är endast inredd som kallvind. Fiber finns indraget.
Nygjord avloppsanläggning ( augusti 2019) med trekammarbrunn i trädgård och infiltrering. Vatten genom servitutsavtal från djupborrad brunn på Barkaryd 1:10.

I anslutning till tomten ligger även en äldre loge och uthus.

Körstall/Karantänsstall - 13 boxar

På Barkaryd 1:6, ca 26 ha, finns rymligt stall om 10 m x 29 m, byggt 2009, på betongplatta, träväggar och plåttak. Stallet har i verksamheten fungerat som karantänstall med 13 boxar varav 10 med måtten 3,5 x 3 meter, och 3 st med måtten 3,3 x 3 meter. Boxarna är byggda i plastplank (för bättre hygien) och galvade galler. Alla boxar har en vattenkopp, krubba och mineralhållare. Mittengången är 2,9 meter bred. Cirkulerande vattensystem. Gödselplatta om drygt 40 kvm.

I stallet finns även två seminspiltor med flyttbar inredning, samt spolspilta. Mitt emot ligger ett isolerat utrymme med klinker och direktverkande el. Här finns även diskbänk med både varmt och kallt vatten. Utrymmet har använts som laboratorium. I stallets västra del står en fodersilo som rymmer 5,5 ton ( ägs av Krafft ). Vatten genom servitut från Barkaryd 1:10. Finns även en äldre grävd brunn på fastigheten.

Ramkvilla-Hulu 1:4

Fastigheten Ramkvilla-Hulu 1:4 omfattar totalt 68 ha, varav knappt 7 ha jordbruksmark. På fastigheten finns även en äldre ladugård och garage. Bud kan läggas på enbart jordbruksmark med byggnader.

Ramkvilla-Kyrkotorp 1:5, Skärbäck 2:33

Ramkvilla-Kyrkotorp 1:5 och Skärbäck 2:33 omfattar ca 36 ha, varav 7 ha åker och bete. På Ramkvilla-Kyrkotorp 1:5 finns två äldre ekonomibyggnader i trä med plåt-/eternittak. Vatten finns i en av byggnaderna. Vattenbrunn finns. Bud kan läggas på enbart jordbruksmark med byggnader.

Knutstorp 1:9, 1:11, 1:12

På Knutstorps fastigheterna, ca 58 ha, varav ca 12 ha jordbruksmark. På fastigheterna finns ett äldre bostadshus med separat garage och två äldre ekonomibyggnader i trä med plåttak. Två vattenbrunnar finns . I bostaden och den ena ladugården finns el och vatten framdraget. Bud kan läggas på enbart jordbruksmark med byggnader.

Klev 1:4

Fastigheten Klev 2:1 består av skog- och jordbruksmark, ca 105 ha. Dessutom en mindre sjöbod i trä med plåttak, praktisk och användbar vid kräftfisket.

Hyltan 1:4

Fastigheten Hyltan 1:4 omfattar endast skog- och jordbruksmark ca 80 ha.Endast en välbevarad jordkällare, som är lämplig för förvaring av skogsplantor.

Skogsuppgifter

Svarhult 2:1 m fl fastigheter har 522 ha mycket produktiva marker med en medelbonitet om 9,1 m³sk/ha och år. Skogen är väldigt välskött och har ett bra vägnät för åtkomst med korta drivningsavstånd. Det totala virkesförrådet är beräknat till ca 60 000 m³sk. 45 % av virkesförrådet är G1-skog, som till stor del gallrats i ett tidigt skede. Den sammantagna skogsmarksarealen beräknas producera ca 3 300 m³sk/år, vilket innebär en total tillväxt över planperioden (2019 – 2029) om ca 33 000 m³sk eller sett som en förräntning av volymen ger det 5,5 % per år. Beroende på innehavets åldersfördelning den nästföljande tioårsperioden kan man räkna med högre tillväxt kommande period. Huvuddelen av skogen utgörs av gran 80 %, 9 % av tall och 11 % av löv. Nuvarande fastighetsägare har bedrivit ett certifierat skogsbruk enligt PEFC och FSC. Skogsbruksplanen uppfyller villkoren för certifiering. På fastigheten Hyltan 1:4 finns ett naturreservat om 7,9 ha. Se vidare bilaga skogsbruksplan.

Verksamhet/drift

Verksamheten omfattar idag brukandet av 151 ha åker- och betesmark, 522 ha skogsmark, köttdjursbesättning och uppfödning av unghästar för trav. Verksamheten genererar ca 500 000 kr i EU-stöd för 2019. Betesmarken är till stor del inhägnad genom svetsade skonsamma metallrör. Vattenkoppar i en del av beteshagarna. Åkermarken har för området normal beskaffenhet och dränering. Jordbruksmarken har brukats av ägaren med konventionell växtodling. Egen ägd jordbruksmark utgörs av 44 ha åkermark och 41 ha betesmark. Gårdsstödrätter ingår i försäljningen. En ny ägare har möjlighet att få överta större delen av arrendemarkerna.

För verksamheten finns sex anställda, tre hästskötare, en gårdskarl/snickare, en skogshuggare och en ekonomi/administrationsansvarig samt egen semin-veterinär under betäcknings-säsongen. Kompetent personal som en ny ägare har möjlighet att överta för att kunna ha driften igång från start. Likaså finns möjlighet att överta maskinparken.

Jakt

Fina marker för jakt på, älg, dovhjort, vildsvin, rådjur och övrigt småvilt. En ny ägare har möjlighet att överta jakträtten den 1/7 2020. Följande information kan ges angående jakten på de olika fastigheterna:
Svarthult 2:1 ingår i Skärbäcks Älgjaktlag som omfattar ca 1 200 ha med en tilldelning om 2 vuxna och 5 kalvar. Egen småviltsjakt.
Barkaryd 1:5,1:6 ingår i Barkaryds Jaktlag som omfattar ca 240 ha med en tilldelning av 1 kalv och en vuxen vart fjärde år. Egen småviltsjakt.
Ramkvilla-Hulu 1:4 ingår i Bosnatorps Älgjaktslag om ca 650 ha, med en tilldelning om 1 vuxen och 2 kalvar. Egen småviltsjakt.
Kyrkotorp 1:5 ingår också i Skärbäcks Älgjaktslag. Egen småviltsjakt.
Hyltan 1:4 ingår i Angseboda/Hyltans Älgjaktslag om ca 900 ha, med en tilldelning av 1 vuxen och 2 kalvar. Egen småviltsjakt.
Knutstorp 1:9,1:11, 1:12 ingår i Gunnarstorp/Knutstorp/Doestorps Älgjaktlag om ca 600 ha med en tilldelning om en vuxen vartannat år och 2 kalvar per år.Egen småviltsjakt.
Klev 2:1 ingår i Hörnebo Älgjaktlag om ca 900 ha, med en tilldelning om 1 vuxen och fri kalvavskjutning. Egen småviltsjakt.

Vatten och fiske

Svarthult mfl fastigheter har tillgång till mycket fiskevatten, dels eget ägt vatten 27 ha och dels samfällt fiske i ett flertal olika sjöar och gölar, varav de främsta är Lillesjön, Skärlen, Örken, Skärsjön, Frissjön och Stensjön. Fiske på gös, abborre, gädda, öring, sik, siklöja, lake etc, samt ett bra kräftfiske. Fiskerätten tillfaller en ny ägare vid tillträdet.

Svarthult 2:1 har enskilt fiske inom fastighetsgränserna i Mösjön och Skärlen. Svarthult 2:1 har också andel i samfällt fiske i Lillesjön och Skärlen inom Ramkvilla-Medeltorps lagaskiftesgräns. Svarthult 2:1 har även andel i smafällt fiske i Mösjön inom Barkaryds lagaskiftesgräns, se bilaga Utredning ...berörande Svarthult 2:1. Fastigheterna Skärbäck 2:13 och 2:33 har andel i samfällt fiske i Lillesjön, fs:4, Örken, fs:5, samt i Norregöl, Kroksgöl, Skärgöl, Kringelsgöl och Klintagöl, se bilaga Utredning ....Skärbäck 2:13 och 2:33. Fastigheterna Barkaryd 1:5 och 1:6 har andel i samfällt fike i Mösjön inom trakten Barkaryds gränser.
Fastigheten Ramkvilla-Hulu 1:4 har andel i samfällda fisket i Lillesjön, Skärlen och Norregöl inom Ramkvilla-Hulus skiftesgränser, se bilaga Utredning... Ramkvilla-Hulu 1:4. Fastigheten Sävsjö Hyltan 1:4 har fisket i Stensjön inom särskilt område, se bilaga Utredning....Hyltan 1:4. Fastigheten Klev 2:1 har fisket inom fastighetens gränser i Skärsjön ( Lillesjön).

Bergtäkt

På fastigheten Svarthult 2:1 finns dryga 8 000 ton sprängsten och mindre del bergkross, för vägunderhåll mm. Samråd har skett med länsstyrelsen och nuvarande ägare har investerat 150 000 kr för sprängningen.

Stuteri/hästgård

Spekulanter ges möjlighet att lägga bud på enbart stuteridelen på Svarthults Gård, som omfattar ca 52 ha, varav ca 30 ha bete, 11 ha åker, 2 ha skog, 8,5 ha vatten med enskilt fiske i Lillesjön, se bilagd karta. Därtill ges möjlighet att köpa till åker- och betesmark samt ekonomibyggnader på; Ramkvilla-Hulu 1:4 om ca 7 ha, Ramkvilla-Kyrkotorp om ca 7 ha, Barkaryd 1:5 och 1:6 om ca 12 ha samt Knutstorp 1:9,1:11, 1:12 om ca 12 ha. Gårdsstödrätter följer för all mark. Den som är intresserad av denna del har också möjlighet att få tillgång till EU-stationen (SEH12). På denna del följer ett virkesförråd om ca 200 m³sk i skogsmark, förutom ett virkesförråd av löv i hagmarken om uppskattningsvis ca 300 m³sk.

Övrigt

KÖPARENS UNDERSÖKNING

​Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att själv undersöka fastigheten och förvissa sig om fastighetens skick. Köparen ges därför möjlighet att, på egen hand eller med sakkunnigs hjälp, före köpet undersöka och besiktiga fastigheten och därmed skaffa sig kännedom om skicket fastigheten är i. Fastighetsmäklaren uppmanar köparen, i enlighet med med bestämmelserna i fastighetsmäklarlagen, att noggrant undersöka fastigheten innan ett köp. Uppgifterna i denna fastighetsbeskrivning har enbart lämnats för att informera och underlätta köparens egen undersökning av fastigheten. Se vidare informationsblad om undersökningsplikt mm.

En köpare ska vara medveten om att en skogsbruksplan endast är en okulär uppskattning av skogens volym, ålder mm och grundar sig inte på någon exakt mätningsmetod. Det är köparens ansvar att kontrollera skogstillståndet och det kommer i köpekontraktet tas in en klausul om att uppgifterna angående skogen är ungefärliga och inte utgör någon garanti.

Det åligger köparen att undersöka plan- och bygglovsbestämmelser liksom ev vindkraftsetableringar i området.​

FRISKRIVNING​
​I köpekontraktet kommer det att finnas med en friskrivningsklausul, där säljaren friskriver sig från fel och brister i fastigheten. En köpare ska vara medveten om att en friskrivning av detta slag är mycket långtgående.​

Vägbeskrivning

Från Växjö kör väg 23/37 mot Åseda ca 2,6 mil, tag därefter av mot Braås in på väg G905. Efter 2,4 km, sväng vänster in på G902 mot Ramkvilla och efter 1,4 mil sväng vänster mot Barkaryd/Hästklinik. Efter 1,7 km är du framme.

Koordinater
SWEREF99, X = 6335250, Y = 496420

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter