Lantbruk

Värö Trädgård

Högstbjudande

4 750 000 kr

Försäljningssätt

Bud

Anmäl intresse

Snabbfakta

Totalareal
7,7 ha
Åkermark
2,0 ha
Inägomark
1,1 ha
Skogsmark
1,8 ha
Småhusmark
1,0 ha
Väg och kraftledning
1,1 ha
Övrigmark
0,7 ha
Boyta
118 kvm
Antal rum
5 st

Fastighetsbeteckning

Fastighetsbeteckning

Varberg Källstorp 4:9, 4:5

Om fastigheten

I det skogbeklädda landskapet ca 6 mil söder om Göteborg ligger dessa fastigheter.
Här erbjuds både boende och företagande.

På fastigheterna bedrivs företaget Värö Trädgård med 5 st produktionsväxthus och flera hektar odlingsytor.Kontorsbyggnad med lager, lastkaj och kylrum samt ca 17000 m² hårdgjorda ytor vilket lämpar sig väl även till annat företagande. Fastigheterna omfattar totalt 7,65 ha varav 3 ha är åkermark/inägomark som redan används eller kan användas till odlingsytor.

Objektet består av de två fastigheterna Källstorp 4:5 och 4:9. På Källstorp 4:5 finns bostadshuset med trevliga sällskapsytor och mark som kan lämpa sig både för mindre djurhållning eller odling. Ett stenkast över gårdsplan finns ett enplanshus som kan lämpa sig väl till gäststuga eller för generationsboende.

För den drivna finns här utrymme för att både utveckla och utöka verksamheten.

Hitta hit

Bilder

Visa alla bilder

Fakta

Byggnader

Bostadshus

Mycket välvårdad 1 ½- plans villa med källare, uppförd under 1930-talet. Huset är ombyggt i stora delar 1962. Tegelstenshus med betongpannor och murad skorsten. Inglasat uterum med trallgolv. Parkettgolv i större delen huset.

Uppvärmning med bergvärme installerad 2006. Fönster bestående av 3-glasfönster isoler.

Enskilt vatten och avlopp. Vatten från grävd brunn med god kvalité och mängd, har täckt behovet för tre hushåll

Komplementbyggnader

Gäststuga med garagelänga.
Vitt tegelhus. Platta på mark, dubbeldörr till garage, liten veranda till gäststugan. Planlösning: Kök med normal standard, linoleummatta och fondvägg av plåt. Badrum med kakel och klinker, dusch med glasväggar, tvättmaskin, handdukstork och WC. 2 större sovrum med klinkergolv och målad fondvägg. 2 mindre sovrum/krypin med trägolv.

Växthus
Byggnadsmått om 12 * 50 m enligt mätning på karta.

Lada
Äldre hönshus som används till förvaring av bland annat virke.

Lagerbyggnad

Isolerad lagerbyggnad om 375 m². Lagret innehåller ett kylrum och ett pumprum samt loft för förvaring. Lastkaj under tak på södra kortsidan.
Tillbyggt kontor om 60 m² och personalutrymme om 80 m² samt uteplats.
Total yta om 515 m².

Växthus

På fastigheten finns 5 stycken växthus med sammanlagd yta om 2 000 m². Produktionen ligger numera på ca 600 000 perenner och 80 000 violer per år, allt krukodlat.

Växthus 1, 792 m², Scanco hus byggt år 1987 men renoverat under år 2000. Väggar med polykarbonat, 10 mm skivor.

Växthus 2 och 3, á 270 m² vardera, byggda 1995 och 2003. Väggar med plastfolie.

Växthus 4 och 5, á 335 m² vardera, Roverohus byggda 2004 och 2005. Väggar med plastfolie varav ena växthuset har öppningsbara sidor.

Fastigheter

Försäljningsobjektet består av två registerfastigheter, Källstorp 4:5 och Källstorp 4:9.

Källstorp 4:5 består av bostadshus, gäststuga med garagelänga, lada och ett större växthus. Enligt taxeringen är all mark tillhörande fastigheten tomt, vilket ger fastigheten en tomt på ca 4,5 ha. Enligt mätning på karta består fastigheten totalt av 3,45 ha varav 1 ha är inägomark, 0,9 ha trädbevuxen mark, 0,55 ha väg och 1 ha tomt med byggnader och odlingsytor.

Källstorp 4:9 består av lagerlokal med kontorsutrymme och 5 st produktionsväxthus. Enligt taxeringen är 2 ha åkermark. Enligt mätning på karta består fastigheten totalt av 4,2 ha varav 0,9 ha trädbevuxen mark, 0,6 ha väg, 0,5 ha bebyggd mark och 2 ha åker/odlingsytor. Här finns även två djupborrade brunnar med mycket god vattentillgång.

Åkermark

Enligt taxeringsinformationen:
Källstorp 4:9 har 2 ha åkermark med 30% högre avkastning och kvalitet, ligger ej i brukningscentrum. Tillfredställande dränerad eller självdränerad, ej klass 1.

Brunnar

Källstorp 4:5
Borrdatum: 2006-01-13
Totaldjup: 160 m
Djup till berg: 10 m
Vattenmängd l/h: 800
Grundvattennivå (m u mark): 3
Användning: Energibrunn, värme och/eller kyla

Källstorp 4:9
Borrdatum 1994-08
Totaldjup: 100 m
Djup till berg: 0 m
Vattenmängd l/h: 1 900
Användning: Annan användning

Källstorp 4:9
Borrdatum 2009-06-16
Totaldjup: 43 m
Djup till berg: 10 m
Vattenmängd l/h: 10 000
Användning: Bevattning

Forn- och kulturlämningar

Inga forn- eller kulturlämningar fanns registrerade på fastigheterna vid kontrolltillfället. Källa: Fornsök, www.fmis.raa.se

Inteckningar

Källstorp 4:5
4 st inteckningar om totalt: 94 500 kr

Källstorp 4:9
3 st inteckningar om totalt 2 100 000 kr

Historik

Värö Trädgård grundades 1976 av de nuvarande ägarna Monica och Ronny Börjesson. Det hela började med produktion av Viola cornuta. Ca 80 000 plantor per år odlades på friland och krukades in vid försäljning. Odlingen av perenner började först 1989 och omfattar idag ca 800 sorter. Ägarna strävar hela tiden efter att förnya sortimentet och finna ny intressanta sorter. Produktionen ligger numera på ca 600 000 perenner och 80 000 violer per år, allt krukodlat.

Ägarnas ambition är att arbeta miljövänligt när så är möjligt. Som exempel kan nämnas att vi sedan tio år tillbaka använder biologiska bekämpningsmedel som nematoder och Vectobac. Interna transporter sker i stor utsträckning med elbilar.

Värö Trädgård täcker en yta på tre hektar och har ett varierande antal anställda beroende på säsong.

Hemsida

www.varotradgard.se

Besiktning och undersökningsplikt

Köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Köparen ges möjlighet att på egen hand eller genom konsult före köpet undersöka fastigheten och därigenom skaffa sig kännedom om det skick vari den befinner sig.
Köparen bör före köpet ha tagit del av en objektbeskrivning rörande fastighetens egenskaper.

Friskrivningsklausul
Köparen av fastigheten är medveten om att det i köpekontraktet kommer att tas in en klausul där säljaren friskriver sig från ansvar för fel eller brister i fastigheten.

Områdesbeskrivning

Fastigheterna ligger i Värö socken med tätorterna Väröbacka och Bua.

Väröbacka är närmaste tätorten från fastigheterna, ca 4 km västerut. Här finns mataffär, bensinstation, bilverkstad och restauranger. På orten finns grundskola samt förskolor. Vackra Stråvalla strand med sina fina sandstränder finns endast 8 km västerut.

Bua är också en halvö och här börjar skärgården som sedan fortsätter norrut. På orten finns grundskola, två förskolor, läkar- och distriktssköterskemottagning, mödravårdscentral och barnavårdscentral, folktandvård samt apotek. På Krokstads udde, vid inloppet till Båtfjorden och Bua hamn, finns Bua fyr. Fyren är sju meter hög och byggdes 1928. Förutom fiskehamnen finns också en småbåtshamn med sjöbodar, samt gästhamn. Här finns även en sjöräddningsstation som utrustad med 16-meters räddningskryssaren R/k Odd Fellow.

Varberg, belägen ca 24 km söder om fastigheterna, är centralort i Varbergs kommun. Varberg är en turist- och handelsstad med hamn- och färjeförbindelse med Grenå i Danmark. Orten ligger vackert vid Kattegatt ungefär mittemellan Göteborg och Halmstad.

Staden är en av Sveriges mest besökta sommarstäder och är en av de viktigaste spa- och kurorterna i Sverige. Här finns bland annat Comwell Varbergs Kurort vid Apelviken och Varbergs stadshotell med Asia spa i centrum. Dessutom finns det berömda Kallbadhuset och ett varmbadhus invigt 1925.

För den som vill bada ute i det fria har Varberg flera härliga stränder att välja mellan, barnvänliga så väl som för nakenbad. Här i Varberg sägs rivieran sluta. De mjuka sandstränderna övergår i vackra klippor.

I Varberg kan man uppleva historiens vingslag mitt i staden med ett besök till Varbergs fästing och Hallands kulturhistoriska museum.

För den shoppingsugne har staden flera gallerior och det centrala som torget erbjuder så väl små unika butiker som internationella kedjor. På torget hålls det varje onsdag och lördag året runt en livlig torghandel. Här kan du shoppa i en annorlunda miljö vid Brukstorget vid Södra Lassabacka där de gamla fabrikslokalerna har byggts om till mysiga butiker.

Varberg har ett rikt musikliv och ett brett utbud av underhållning, från dansband till rockmusik. På flera av restaurangerna i staden arrangeras det ett flertal konserter varje sommar. Rockfesten är en musikfest som anordnas i Varberg under juli månad.

Åkulla Bokskogar ligger öster om Varberg och omfattar 50 km². Ett naturskönt område med goda fiskemöjligheter och unika sevärdheter som Bexells talande stenar och Bockstens mosse. På vintern finns det skidspår i bokskogarna täckta med konstsnö.

Kommunikationer

Järnvägar
Två järnvägslinjer passerar Varbergs station: Västkustbanan längs västkusten på ungefär samma sträckning som E6/E20, och Viskadalsbanan i Viskans dalgång mot Borås, parallellt med riksväg 41. Västkustbanan trafikeras med länstrafikens (Skånetrafiken, Hallandstrafiken & Västtrafik) X31 under varumärket Öresundstågen samt med SJ AB:s egna tåg. Se: www.oresundstag.se/

Bussar
Bussarna i Varberg körs av Nobina på uppdrag av Hallandstrafiken. Det finns sju tätortslinjer och 20 landsbygdsbussar som förbinder Varberg med närliggande orter. För tidtabeller, linjekartor och annan information, se Hallandstrafikens hemsida www.hallandstrafiken.se/

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 2 100 000 kr

Dokument & bilagor

Kontakta oss

Liknande fastigheter