VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA

Förmån av privat sjukvård kan bli skattepliktig i juli

Av Susanne Pålsson, 2018-02-21
Ska du söka privat sjukvård och låta ditt aktiebolag stå för utgiften är det är hög tid att boka tid hos en vårdgivare, eftersom förmån av privat vård blir skattepliktig 30 juni 2018.

Med nya regler gäller skatteplikten från 30 juni 2018

Efter den 30 juni 2018 kan nämligen förmån av privat vård bli skattepliktig efter ett nytt förslag. Detsamma gäller om du vill erbjuda dina anställda att löneväxla genom att avstå kontant bruttolön mot exempelvis ögonlaser, knäoperationer eller IVF-behandlingar.

Enligt dagens regler kan en arbetsgivare skattefritt bekosta privat hälso- och sjukvård för anställda. Detta gäller även sjukvårdsförsäkringar som finansierar privat vård. Å andra sidan får företaget inte göra avdrag för utgifterna. Skattefriheten gäller för både anställda och delägare i fåmansföretag som är verksamma i sitt bolag. I enskild firma får näringsidkaren inte avdrag för sina utgifter för privat vård.

- Intresset för privat vård har varit stort de senare åren, mycket på grund av den ekonomiska fördelen med löneväxling. Genom att byta skattepliktig lön mot skattefri privat sjukvård blir den anställdes kostnad lägre än om han eller hon själv hade stått för utgiften. Ju högre marginalskatt desto större ”vinst” för den anställde, säger Susanne Pålsson, skattejurist på LRF Konsult.

Om regeringens föreslagna regler genomförs blir alltså förmån av privat sjukvård, som är icke offentligt finansierad vård, skattepliktig. Det gäller även utgifter för premier för sjukvårdsförsäkringar som ger rätt till privat vård. Det innebär att arbetsgivare får betala arbetsgivaravgifter på värdet av förmånerna.

- Å andra sidan slopas avdragsförbudet för utgifter för privat vård. Det betyder att företagets utgifter för den privata vården respektive försäkringarna får dras av i arbetsgivarens verksamhet. För en enskild näringsidkare kommer utgifterna – på samma sätt som idag – inte att få dras av. Förmån av privat vård i samband med tjänstgöring utomlands kommer även fortsättningsvis att vara skattefri, berättar Susanne Pålsson.

Den 20 mars kommer regeringen med ett skarpt lagförslag till riksdagen som väntas ta beslut under våren. Om de nya reglerna går igenom kommer skatteplikten att gälla från den 30 juni 2018.

Ta reda på hur mycket du kan spara — kontakta din rådgivare

Vill du veta mer om de föreslagna reglerna och hur mycket du kan spara på att låta ditt företag stå för exempelvis en ögonlaseroperation? Ta kontakt med din rådgivare på LRF Konsult så kan vi hjälpa dig.

Kategorier: Skatt
Susanne Pålsson

Fler blogginlägg


Stort intresse för den ekologiska produktionen i Finland

av Emil Falk - 16 mars 2018

Digital Bonde, EU, Ekonomi, Lantbruk, Lantbruk och ekonomi, Lantbrukare, Bonden i EU
Finland liknar på många sätt Sverige som jordbruksland. En skillnad är att marknaden för inhemska varor är urstark. De finländska konsumenterna har stort förtroende för landets lantbrukare och köper...

Hög affärsmässighet hos unga tyska lantbrukare

av Carl Dyrendahl - 9 mars 2018

EU, Ekonomi, Lantbruk, Bonden i EU
Tyskland med 4,2 miljoner mjölkkor är störst inom EU på mjölk. Strukturrationaliseringen går fort.