Nederländerna är litet och tättbefolkat med en stor produktion av trädgårds- och lantbruksprodukter. Men också en stor handelsnation med Rotterdam som ett nav för gods till och från Europa. En dryg fjärdedel av landets livsmedelsexport är i praktiken reexport.
Innovativa lantbruksföretag ger framgång — men växhusnäringen har problem
I rapporten "Bonden i tio EU-länder" konstaterar Johan Helmvik att landet varit framgångsrikt, mycket tack vare att lantbruksföretagen varit innovativa och att man verkar ha politiskt stöd för utveckling av lantbruket. Ändå brottas den stora växthusnäringen med problem. Energikostnaderna stiger, miljökraven ökar och markpriserna gör att investeringskostnaderna skjuter i höjden när man behöver utvidga.
Som en konsekvens av de höga etableringskostnaderna är växthusodlingarna koncentrerade till antal större familjeföretag med stark ekonomi bakom sig, skriver Johan Helmvik i sin rapport.
Grisnäringen — koncept istället för större besättningar
Att landet är tätbefolkat skapar också problem för grisnäringen som har svårt att expandera när grannarna säger nej till mer gödsel. En vision för grisnäringen har tagits fram som innebär satsning på koncept istället för större besättningar. Enligt visionen är ett rimligt grisantal mellan åtta och nio miljoner, mot dagens tolv miljoner grisar.
Johan Helmvik konstaterar att vi inte bör ta efter deras grisproduktion som han beskriver som industriell.
– De jobbar mot en världsmarknad där vi inte finns. Vi måste hitta egna vägar där både ekologiskt och kvalitet kan lyftas fram.
Mjölknäringen ser ökad betesdrift och system med "betescoacher"
På mjölksidan syns en tydlig anpassning till marknaden där de stora butikskedjornas efterfrågan på "betesmjölk" förändrat villkoren för bönderna. Många gårdar har återgått till betesdrift och idag går drygt 80 procent av de holländska korna på bete minst 120 dagar om året. För att hjälpa bönderna har regeringen tillsammans med Rabobank och mjölkindustrin tagit initiativ till ett system med "betescoacher".