– Jag tror att vi kan lära oss av det "finska" mervärdet, säger Emil Falk, lantbruksrådgivare på LRF Konsult.
Stark framtidstro hos unga finska lantbrukare
I Sverige finns det omkring 60 000 lantbruksföretag, i Finland 50 000. Gårdarnas medelareal är drygt 40 hektar i bägge länderna. Men på en punkt skiljer sig grannländerna åt; den finländska självförsörjningsgraden är närmare hundra procent. Emil Falk, lantbruksrådgivare på LRF Konsult, reste nyligen i landet inför rapporten "Bonden i tio EU-länder" och hans intryck är att det finns en framtidstro, framför allt bland yngre lantbrukare.
Stort förtroende för Finlands inhemska lantbruk
De finländska konsumenterna har stort förtroende för landets lantbrukare och köper helst finskt. Det betyder att det mesta som produceras i Finland också konsumeras där. Självförsörjningsgraden för griskött, spannmål och mjölk är runt hundra procent, när det gäller nötkött lite lägre, 82 procent.
Intresset för ekologiska produkter växer fort i Finland
Att konsumenterna litar på den konventionella produktionen är antagligen också förklaringen till att ekoprodukter har haft lite svårare på den finska marknaden. Även om Finland ligger efter Sverige så är intresset snabbt växande. Sedan 2005 har den ekologiskt odlade arealen ökat med 68 procent. Emil Falk menar att svenska lantbrukare har en del att lära i Finland om hur man bygger mervärde, men konstaterar samtidigt att det inte bara handlar om hur bönderna agerar.
- Ansvaret för det svenska mervärdet kan inte enbart läggas på lantbrukarna. Vi måste få med oss handlare och konsumenter på samma vis som de fått i Finland.
Stora investeringar görs — generationsväxling ett problem
Trots oron och osäkerheten kring hur stödpolitiken kommer att vara i framtiden, investeras mycket pengar, både i stallar, halmpannor, spannmålstorkar och spannmålssilos.
Strukturrationaliseringen driver utvecklingen och runt 1700 lantbrukare försvinner varje år. De som är kvar blir större och investerar för att få en mer rationell drift.
Generationsväxlingen är dock ett problem.
¬ Bilden är att många yngre saknar intresse för att ta över lantbruksföretag, säger Emil Falk.