VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA

Hösten har verkligen varit lärorik och som en berg- och dalbana

Av Anni Frick, 2017-12-19

Jag heter Anni Frick och studerar sista året på lantmästarlinjen för att få en kandidat i företagsekonomi. 6 av 22 av oss som gick höstens internshipprogram var lantmästare. Jag är en inbiten ko- och hästnörd och jag hoppas kunna förändra hästmarknaden till något som i framtiden kan ses som framtidstanke. Vägen är lång men jag är så taggad och hungrig på en förändring inom hästnäringen.

Min praktik har varit på kontoret i Kristianstad, jag har haft turen att dela kontor med min handledare Emil Falk som har hjälpt mig att förstå företagande och den ekonomiska biten med det. Det finns så mycket mer än löpande bokföring och momsen som ska in innan den 12:e varje månad.

Nåväl, denna höst har verkligen varit lärorik och som en berg- och dalbana. Min första fråga var nog; hur beter man sig på kontor? Jag är en student med sann praktikeranda som har jobbat i diverse stall med hästar, kor och grisar. Denna frågan har nog också varit den största utmaningen dvs. att sitta i princip still från 8–17, förutom när man går till frukost, lunch och fika. Min handledare ordnade därför besök hos kunder, undervisning med jurister, värderingbesök med mäklare och visningar med mäklare och samt en del bokföring, bara för att jag skulle komma på vad jag tyckte va kul. Vilken möjlighet det har varit! Att vara rådgivare på LRF Konsult är väldigt varierande och man är ofta ute och träffa kunder, går på utbildningar eller engagerar sig i olika projekt och uppdrag.

Allt detta prat om svensk mat men jag hoppas det lönar sig långsiktigt. En stor de av rådgivningen på LRF Konsult handlar om ekonomi. Under hösten har jag fått reda på att idag lägger den svenska befolkningen 12% av sin lön på mat. På 80-talet hade en medelsvensson köpt mat för 20% av lönen. Ovanpå allt detta vill jag passa på att skriva än en gång: Ät svensk mat i alla former, kött, bönor, pasta, potatis, sallad och inte minst drycken, vi har uppenbarligen råd med det. Det skrivs och pratas om hur dyr den svenska maten är. En tankeställare: Hur dyr är vår mat egentligen i förhållande till produktionskostnaden?

Mentalitet är ett annat ord jag fått lära mig. När jag suttit på kontoret i Kristianstad har handledaren och jag haft bra diskussioner om företagande och vilka förutsättningar som krävs för att driva ett lönsamt företag. Det finns de som inte har lika bra förutsättningar för att driva företag. Sedan finns det de som har bra förutsättningar men ändå inte lyckas skapa lönsamhet. Vad är då skillnaden på dessa? Vad har de för driv? Vilka personliga mål har de? Vad har de för mål med förtaget? Som rådgivare måste du ställa dessa frågor och glöm inte bort att det är viktigt hur du ställer dem. Du som rådgivare måste ligga steget före din kund, vara proaktiv och sätta dig in i din kunds utmaningar för att ge den bästa rådgivningen. LRF Konsult har alla möjligheter att anställa medarbetare som även vill arbeta med produktionsrådgivning, men också sätta sig in i ekonomin utifrån kundens målbild.

När vi hade redovisning i Stockholm om vårt förvärvsprojekt hade vi en bra föreläsare som berättade om hur man kan driva småföretag. Fem bra punkter, enkla att förstå men en lång väg att komma dit.

  1. Sälj mer
  2. Sälj till högre pris
  3. Köp in produkter till lägre pris
  4. Öka produktiviteten
  5. Minska fasta kostnader

Som praktikant kan jag kanske inte allt än men hungrig på att lära mig allt och lite till om företagande är jag iaf!

God Jul till alla bokföringsnissar!

Anni Frick

Anni har genomfört sin internship på vårt kontor i Kristianstad.

Fler blogginlägg


En tillbaka blick på en intensiv men magisk höst

av Maria Crona - 22 december 2017

Digitalisering, Ekonomi, Kundmöte, Redovisning

Snipp snapp slut, så var internshipet slut…

av Sara Hansson - 11 december 2017

Digitalisering, Ekonomi, Kundmöte, Redovisning, Rådgivning

"Jag är otroligt nöjd med hur hösten utvecklat sig"

av Christian Östh - 5 december 2017

Digitalisering, Ekonomi

"Det bästa med internshipet är att jag har kunnat kombinera det med skolan"

av Amanda Ohlsson - 30 november 2017

Digitalisering, Ekonomi, Redovisning, Rådgivning