VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA

För dig som har aktiebolag - Dags att anmäla verklig huvudman

Du har väl inte missat att det börjar bli dags att anmäla verklig huvudman i bolaget?

En ny lag om registrering av verklig huvudman trädde i kraft den 1 augusti 2017. 

Den person eller de personer som kontrollerar mer än 25 procent av ett företag  anses vara verklig huvudman.  Det kan alltså finnas mer en än en verklig huvudman i ett företag.

Äger du ditt bolag tillsammans med en närstående, ex  make, maka, registrerad partner, eller med dina föräldrar eller barn räknas kontrollerad andel samman.

 

Exempel

 I ett bolag är ägandet fördelat enligt figuren.

 

Stina och Peter är verkliga huvudmän eftersom de äger mer än 25 procent vardera av AB. Eftersom Stina och Lars är sambos anses även Lars som verklig huvudman.  i detta fall har bolaget kommit fram till att alla ägare är verkliga huvudmän.

Var ska detta registreras?

Anmälan görs elektroniskt på Bolagsverket.se och skrivs under med e-legitimation, ex med mobilt bank id. Den nya e-tjänsten kommer att vara tillgänglig from 1 september.

När är sista datum för registrering?

Tiden för nedräkning har redan börjat. Sedan den 2 augusti  har bolag som var registrerade när lagen trädde i kraft sex månader på sig att anmäla verklig huvudman.

Det är gratis fram till den 31 januari 2018. Därefter tillkommer en kostnad för 250 kr.

 

Vill du veta mer?

Kontakta oss på LRF Konsult i Luleå

Portrait

Kontakta mig med dina frågor!

Anna Ängvall Tfn: 0920-23 77 05 Välj ett annat kontor
Jag är kund idag:

Jag godkänner att LRF Konsult lagrar och hanterar mina personuppgifter samt kontaktar mig med relevanta erbjudanden enligt LRF Konsults dataskyddspolicy.

Portrait

Kontakta oss!

LRF Konsult Kundcenter, Stockholm Tfn: 0771-27 27 27
Jag är kund idag:

Jag godkänner att LRF Konsult lagrar och hanterar mina personuppgifter samt kontaktar mig med relevanta erbjudanden enligt LRF Konsults dataskyddspolicy.