Hästen i centrum

Det var ett gäng av hästentusiaster som trotsade vädret och kom hem till Fam. Westergren denna torsdagskväll.

Det bjöds på information gällande Spetsnätverket Häst hos LRF Konsult, tips till företagare, våra digitala verktyg såsom Ekonomionline samt fika.

 

Efter det fick vi följa Susannes resa från barnsben fram till det företag hon idag driver tillsammans med sin man Tord. Vi fick lära oss olika saker under kvällen och en av dem var att livet kan ändras på ett ögonblick med efterföljder som gör att man som företagare får skruva lite på kompassen och hitta andra lösningar. Detta blev verklighet när Susanne på unghäst VM föll så illa att det innebar en omvandling då kroppen inte längre var hel. Deras väg har varit kantad av en strong avel, framgångsrika bedrifter på tävlingsbanorna och en mycket mäktig vilja att komma framåt. Susanne förmedlade en stark strävan till att nå sitt mål: Göra gården fulländad och driva det företagsamt. Jag kan inte annat än hålla med dem andra i lokalen att hon har lyckats. En annan sak som kom till vår lärdom är att Tord inte bara är en mycket komplett ryttare utan en hantverkare av hög klass. Frasen "Själv är bäste dräng" ekar på gården i Ängshult.

 

Om Susanne bjöd på historia så fick vi backa bandet ända till 30- talet när Roland Nordqvist intog golvet för en intervju av Tess. Här fick vi följa denna avelsprofil ända från första kontakten med hästen som nyfödd, till att köra timmer på Omberg och sköta åkrarna med endast fålarna som redskap. Det blev historiska vingslag. Vi tog oss sedan framåt i tiden där vi guidades igenom framgången inom aveln såsom Elitstoet Naritza, de godkända hingstarna Asterix och Felix samt Casanova som vunnit Breeders, SM och deltagit på OS. Allt startade en dag med ett litet fölsto som Roland tyckte såg alldeles ynklig ut där hon stod ensam i en box och som han då bad att få köpa. Vägen har kantats av totalt ca 80 föl över alla år som skänkt minnen både i Sverige och utomlands. Alla samlade för kvällen fick höra många härliga anekdoter från en tid av tävlingar med Bröderna Pettersson, Ralph Lohoffs framgångar, Rolands korta men intensiva tävlingskarriär, aveln och framför allt solskenshistorian om hästen Trubadur. Hästen som skulle avlivas, köptes av Roland och sen vann framgångar ända upp till vinst i SM,  NM med Henrik Pettersson. Vi är alla enade om att Roland är en riktig hästkarl med stor känsla för dessa fyrbenta varelser och man förstår att samtliga pokaler, diplom, priser såsom Årets östgötska uppfödare har hittat rätt.

 

Vi vill tacka Roland och Susanne för deras berättelser, ni som kom och Adolfnäs Handelsträdgård som skänkte vackra buketter till huvudpersonerna samt till utlottning.

    

Kontakta oss