Vill du anställa eller har du nyss anställt din första medarbetare? Ta del av Växa-stödet

Vill du anställa eller har du nyss anställt din första medarbetare? Då kan du som enskilda näringsidkare och vissa aktiebolag och handelsbolag söka Växa-stödet. Stödet ger en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften. Vi på LRF Konsult hjälper dig.

Det är ett stort steg att anställa sin första person och kostnaden gör att många tvekar. Regeringen har därför infört ett Växa-stöd för enskilda näringsidkare som vill anställa sin första medarbetare. Sedan 1 januari i år gäller stödet även vissa aktiebolag och handelsbolag.

De här kan få Växa-stödet

  • Enskilda näringsidkare som inte har betalat ut avgiftspliktig ersättning sedan den 1 januari 2016
  • Aktiebolag som sedan den 1 januari 2017 inte har betalat ut lön eller annan avgiftspliktig ersättning till någon annan än högst en delägare, företagsledare (som kan vara delägare) eller närstående till sådan person
  • Handelsbolag med högst två delägare som sedan den 1 januari 2017 inte har betalat ut avgiftspliktig ersättning.

Om du bedriver din verksamhet som ett enkelt bolag kan du inte få Växa-stödet.

Vilka villkor gäller?

För att uppfylla kraven för stödet ska anställningen pågå i minst tre månader och arbetstiden ska vara på minst 20 timmar per vecka. Nedsättningen gäller för löner upp till 25 000 kronor per månad. Stödet kan medges under högst tolv månader och bara för den först anställde, det vill säga du kan inte få stöd för fyra personer som arbetar tre månader vardera under ett år.

Om ditt företag får växa-stöd, får samma lön eller ersättning inte samtidigt ingå i underlaget för det särskilda avdraget enligt reglerna om regionalt stöd.

Växa-stödet omfattar bara lönesummor upp till 300 000 kronor (25 000 kronor x 12 månader).

Så här söker du växa-stödet

  1. Du behöver vara registrerad som arbetsgivare. Vi på LRF Konsult hjälper dig med din anmälan om det inte redan är gjort.
  2. Ansöka om Växa-stödet genom att fylla i lönesumman för din medarbete i arbetsgivardeklarationens ruta för Växa-stöd.
  3. På arbetsgivardeklarationen ska du under övriga upplysningar ange om du fått andra stöd så som tex jordbrukarstöd. Har du inte fått några stöd ska du också ange det.

LRF Konsult hjälper dig

Kontakta ditt närmsta LRF Konsult kontor och boka tid med en rådgivare så hjälper vi dig med att räkna på vad det kostar att anställa, göra din anmälan som arbetsgivare till Skatteverket och hjälper dig sedan att få rätt uppgifter i arbetsgivardeklarationen.