VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA

Dags för SAM-ansökan 2018 - 12 april är sista dag att söka!

För 2018 års ansökan finns det inga nya stöd, men för vissa stöd finns det däremot en del nyheter. Linda Paulsson, SAM-rådgivare på LRF Konsult, ger dig de viktigaste tipsen som hjälper dig att lyckas med din ansökan och undvika missar.

Förgröningsstöd

Vad gäller förgröningsstödet så är det i år delvis nya omräkningsfaktorer som är en nyhet. Nytt för i år är också att du kan använda mellangröda som ekologisk fokusareal och det finns i år ett förbud mot växtskyddsmedel på stora delar av de ekologiska fokusarealerna, säger Linda Paulsson.

Glöm inte att ange rätt PPN i din SAM ansökan

Den som sökt stöd för nötkreatur ska komma ihåg att rapportera till centrala djurdatabasen, CDB, inom sju dagar om ett djur till exempel går till slakt. Man får inget stöd för det djur som rapporteras in för sent under aktuell beräkningsperiod. Detta gäller alla djurbaserade stöd. Beräkningsperioden är 1 augusti till 31 juli. Obs, glöm inte att ange rätt produktionsplatsnummer i SAM Internet.

Tvärvillkorsrådgivning

LRF Konsult kan även erbjuda flera tilläggstjänster för att klara en eventuell tvärvillkorskontroll, säger Linda Paulsson, tex. Kvävebehovsberäkning som är ett krav i känsliga områden. Vi kan även erbjuda en fullständig tvärvillkorsrådgivning som dessutom är subventionerad med 70 % från Jordbruksverket.

Fem bra tips att ha i minnet!

  • Skaffa e-legitimation för att komma åt Mina sidor i SAM Internet på jordbruksverket.se
  • Missa inte stöd till unga lantbrukare om du är under 40 år och nystartad företagare
  • Sälj dina överflödiga stödrätter så att de inte går förlorade. Använd gärna LRF Konsults stödrättsbörs.
  • Skicka in ansökan senast den 12 april 2018
  • Kontakta LRF Konsult för att få hjälp med din ansökan och för att optimera dina stöd. Vi ger dig även en ekonomisk bedömning som kan vara ett bra underlag för din budget eller vid kontakt med banken.