Köpekontrakt för häst

Köpeavtal - när du ska sälja häst

Få hjälp av kunniga hästjurister

Att sälja sin häst kan ibland vara svårt, inte minst känslomässigt, innan man känner att det är rätt köpare som tar hand om den som du vårdat och utvecklat. Men avtalsmässigt kan det även vara krångligt med köpekontrakt. Att upprätta rätt köpeavtal vid hästförsäljning är otroligt viktigt.

Problematiken ligger i att olika lagar gäller beroende på vem som är köpare. Extra komplicerat är det för företagare som säljer sin häst till konsument, där konsumentköplagen gäller med 6 månaders ångerrätt. LRF Konsult erbjuder hjälp med hästjuridik och speciellt utformade hästavtal, där du kan känna dig helt trygg i din hästförsäljning.

Att tänka på vid ägarbyte och köpeavtal

Sälja häst till privatperson

När du säljer häst direkt till en privatperson som inte är momspliktig gäller konsumentköplagen (KKL). Lagen gör ingen skillnad om det är en cykel eller levande häst, vilket gör det mycket svårt att värja sig mot dolda fel som köparen hävdar och det är du som säljare som står för bevisbördan. Sex månader är en lång tid där du som säljare står för risken hur köparen sköter hästen.

Sälja häst till jämbördig part

När du säljer häst till en jämbördig part, dvs privatperson till privatperson eller företag till företag gäller avtalsfrihet. Det innebär ett enklare förfarande än när en företagare säljer till en privatperson.

Överlåtelseavtal vid försäljning av häst

Våra hästjurister hjälper dig med upprättande av avtal om överlåtelse av häst. Köpekontraktet formas utefter den specifika typ av häst som ska överlåtas och de egenskaper och förutsättningar som den aktuella köparen kommer att förutsätta att hästen har. Förutom skrivning av köpeavtal så ingår även juridisk konsultation i paketet.

Kontakta våra hästjurister

Om du har frågeställningar om köplagen vid hästförsäljning, behöver hjälp med avtal eller har andra övriga frågor inom hästjuridik så tveka inte att kontakta oss. Fyll bara i formuläret nedan, så kontaktar en av våra hästjurister dig inom kort.

Kontakta oss!