VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA

Affärsplan – Skriv en plan för företaget

En affärsplan kan beskrivas som en ritning eller en karta till hur du på ett snabbt och konsekvent sätt ska nå framgång med ditt företag. Att inte ha någon affärsplan alls är som att bygga ett hus utan ritning. Du blir säkert klar, men det tar längre tid och bygget blir med största sannolikhet ostadigt.

För många känns det konstigt eller helt onödigt att skriva ner något som är nästan självklart och många företagare har sin affärsplan i huvudet. Ibland behöver man dock en skriven affärsplan, exempelvis för att övertyga bankens tjänstemän på olika nivåer om att den planerade satsningen är klok och lönsam. Affärsplanen kan också vara kittet för att hålla ihop delägarnas viljor och mål, och förutsättningen för företagets överlevnad om det händer företagsledaren något.

När har jag nytta av en affärsplan?

Affärsplanen bör finnas med genom företagets alla faser, från starten, till utvecklingen av det lönsamma företaget eller vid en krissituation och till en eventuell avveckling eller försäljning. Se affärsplanen som ett sätt att utveckla din affärsidé steg för steg och att samla all information om ditt företag på ett och samma ställe. Du kan återanvända informationen som du skriver i affärsplanen i en mängd olika sammanhang, allt från marknadsföring av hela företaget eller en produkt/tjänst, till årsredovisningen eller som underlag för en annons efter ny kompetens.

Du bör också tänka på vem du ska skriva din affärsplan för. En bank vill se siffror och att din budget håller för att de skall låna ut pengar, medan Länsstyrelsen och/eller andra offentliga aktörer vid stödansökningar vill säkerställa inriktningen för din verksamhet. En blivande kompanjon vill veta mer om dig och din vision och den tänkta investeraren vill veta om du verkligen klarar av uppgiften; att dra in pengar i företaget som de ska investera i.  

 

Mall: Skriv en skriver en affärsplan - steg för steg  Ladda ner en mall som hjälper dig att skriva din affärsplan. Hämta mallen

Vilken hjälp kan jag få med min affärsplan?

Med erbjudandet Affärsplan startpaket  hjälper vi dig att komma igång. Du får personlig rådgivning, dokumentation samt uppföljning av ditt företags affärsplan. 

Vill du ha hjälp för att komma igång. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta till din närmaste rådgivare. 

Portrait

Kontakta oss!

LRF Konsult Kundcenter, Stockholm Tfn: 0771-27 27 27
Jag är kund idag:

Jag godkänner att LRF Konsult lagrar och hanterar mina personuppgifter samt kontaktar mig med relevanta erbjudanden enligt LRF Konsults dataskyddspolicy.