VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA

Har du rätt företagsform?

Ska du starta företag ensam eller är ni flera som startar företaget tillsammans? Tar du stora risker med ditt företag eller inte? Näringsverksamhet kan bedrivas i olika företagsformer som exempelvis enskild firma eller aktiebolag. Alla företagsformer har olika skattemässiga fördelar – så vilken företagsform passar dig? LRF Konsults skattejurist reder ut begreppen.

Susanne Pålsson, SkattejuristSka du starta företag på egen hand är enskild firma oftast både det enklaste och billigaste sättet. Särskilt om man inte vet hur pass lönsam verksamheten kommer att bli.

- Att starta enskild firma kräver i princip endast att man gör en ansökan om F-skatt och momsregistering hos Skatteverket (”Företagsregistrering” eller skatte- och avgiftsanmälan). Någon kapitalinsats krävs inte. Årsredovisning behöver inte upprättas, endast årsbokslut som av de minsta kan upprättas i förenklad form, säger Susanne Pålsson Skattejurist hos LRF Konsult.

Enskild firma eller Aktiebolag?

För dig som inte har någon tjänsteinkomst och räknar med att få en näringsinkomst på högst ca 468 700  kronor under 2018 är i normalfallet enskild firma skattemässigt fördelaktigare än att driva verksamheten i ett aktiebolag.

- Anledningen till detta är att egenavgifterna i enskild firma är lägre än arbetsgivaravgifterna som ett aktiebolag får betala på utbetalda löner. Enskild firma är normalt också den bästa företagsformen om man har fastigheter som tillgångar i verksamheten, säger Susanne Pålsson.

Då ska du välja Aktiebolag!

- Medför verksamheten stora ekonomiska risker, expanderar eller är lönsam och ger ett överskott även efter egna uttag som lön, är aktiebolag oftast mer passade. Detsamma gäller om antalet anställda ökar eller om man vill få in en utomstående delägare och finansiär. I vissa fall kan det även vara lättare att marknadsföra sig och få ny kunder om verksamheten drivs i aktiebolag än som enskild firma, fortsätter Susanne Pålsson.

Vilken företagsform som är optimal måste avgöras i varje enskilt fall. Läs mer skillnaderna mellan olika företagsformer här - eller kontakta ditt närmaste kontor för att få hjälp och rådgivning om vad som ger dig de bästa förutsättningarna.

Kontakta oss!

Portrait

Kontakta oss!

LRF Konsult Kundcenter, Stockholm Tfn: 0771-27 27 27
Jag är kund idag:

Jag godkänner att LRF Konsult lagrar och hanterar mina personuppgifter samt kontaktar mig med relevanta erbjudanden enligt LRF Konsults dataskyddspolicy.