Förmån av privat sjukvård kan bli skattepliktig

Ska du söka privat sjukvård och låta ditt aktiebolag stå för utgiften är det är hög tid att boka tid hos en vårdgivare, eftersom förmån av privat vård kan bli skattepliktig den 30 juni 2018.

Efter den 30 juni 2018 kan nämligen förmån av privat vård bli skattepliktig efter ett nytt förslag. Detsamma gäller om du vill erbjuda dina anställda att löneväxla genom att avstå kontant bruttolön mot exempelvis ögonlaser, knäoperationer eller IVF-behandlingar.

Så mycket kan du spara - bli kontaktad av oss!

Vill du veta mer om de föreslagna reglerna och hur mycket du kan spara på att låta ditt företag stå för exempelvis en ögonlaseroperation? Ta kontakt med oss på LRF Konsult.

Bli kontaktad

 

Skattefri privat hälso- och sjukvård 

Enligt dagens regler kan en arbetsgivare skattefritt bekosta privat hälso- och sjukvård för anställda. Detta gäller även sjukvårdsförsäkringar som finansierar privat vård. Å andra sidan får företaget inte göra avdrag för utgifterna. Skattefriheten gäller för både anställda och delägare i fåmansföretag som är verksamma i sitt bolag. I enskild firma får näringsidkaren inte avdrag för sina utgifter för privat vård.

Susanne Pålsson- Intresset för privat vård har varit stort de senare åren, mycket på grund av den ekonomiska fördelen med löneväxling. Genom att byta skattepliktig lön mot skattefri privat sjukvård blir den anställdes kostnad lägre än om han eller hon själv hade stått för utgiften. Ju högre marginalskatt desto större ”vinst” för den anställde, säger Susanne Pålsson, skattejurist på LRF Konsult.

De föreslagna reglerna omfattar även sjukvårdsförsäkringar

Om regeringens föreslagna regler genomförs blir alltså förmån av privat sjukvård, som är icke offentligt finansierad vård, skattepliktig. Det gäller även utgifter för premier för sjukvårdsförsäkringar som ger rätt till privat vård. Det innebär att arbetsgivare får betala arbetsgivaravgifter på värdet av förmånerna.

- Å andra sidan slopas avdragsförbudet för utgifter för privat vård. Det betyder att företagets utgifter för den privata vården respektive försäkringarna får dras av i arbetsgivarens verksamhet. För en enskild näringsidkare kommer utgifterna – på samma sätt som idag – inte att få dras av. Förmån av privat vård i samband med tjänstgöring utomlands kommer även fortsättningsvis att vara skattefri, berättar Susanne Pålsson.

Den 20 mars kommer regeringen med ett skarpt lagförslag till riksdagen som väntas ta beslut under våren.

Fyll i dina uppgifter i nedanstående formulär så kontaktar vi dig

Kontakta oss