VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA
Visa alla bilder
Välhållen och vackert belägen skogsgård i norra Jämtland

Gården ligger högt och vackert belägen i byn Hallviken, norra Jämtland. Här finns välhållna och mycket rationella byggnader till både boende och jordbruk. Stort välrenoverat boningshus med vackra detaljer och öppna stora ytor. Stallet, med plats för 5 hästar, är i princip oanvänt. Övriga byggnader även de välhållna och genomtänkta. Det finns fina betesmarker, egen ridplan samt många fina ridvägar i området. Det är en vacker och lugn plats att bo på. Det är lätt att ta sig ut i skog och mark, både sommar och vinter och det är nära tätorten Strömsund. Gården omfattar totalt ca 218 ha, varav skogsmark om 169 ha. Virkesförråd om ca 16 700 m3sk varav 10 700 är S1 och S2 skog. Skogen består delvis av fina gallrade områden samt stora sammanhängande avverkningsbara områden. Jakt i vvo om ca 2 000 ha.

Fakta om fastigheten

Typ:
Lantbruk
Totalarea:
217,6 ha
Skogsmark:
169,1 ha
Skogsimpediment:
25,2 ha
Inägomark:
20,2 ha
Övrigmark:
2,8 ha
Väg och kraftledning:
0,3 ha
Virkesförråd:
16 786 m³sk
Boyta:
257 kvm
Antal rum:
6 st
Fastighet:
Strömsund Hallviken 22:1
Hallviken 415
83392 Strömsund

Utgångspris/ försäljningssätt

4 200 000 kr
Anbud

Kontakt

bild_Sofia
LRF konsult Östersund
Rådhusgatan 46
831 34 Östersund
Strömsund Hallviken 22:1

Välhållen och vackert belägen skogsgård i norra Jämtland

Gården ligger högt och vackert belägen i byn Hallviken, norra Jämtland. Här finns välhållna och mycket rationella byggnader till både boende och jordbruk. Stort välrenoverat boningshus med vackra detaljer och öppna stora ytor. Stallet, med plats för 5 hästar, är i princip oanvänt. Övriga byggnader även de välhållna och genomtänkta. Det finns fina betesmarker, egen ridplan samt många fina ridvägar i området. Det är en vacker och lugn plats att bo på. Det är lätt att ta sig ut i skog och mark, både sommar och vinter och det är nära tätorten Strömsund. Gården omfattar totalt ca 218 ha, varav skogsmark om 169 ha. Virkesförråd om ca 16 700 m3sk varav 10 700 är S1 och S2 skog. Skogen består delvis av fina gallrade områden samt stora sammanhängande avverkningsbara områden. Jakt i vvo om ca 2 000 ha.

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Generöst bostadshus i två plan med boarea på ca 257 m². Byggnaden uppförd på stenfot delvis med källare, plåttak och treglasfönster. Vatten och avlopp är anslutna till byns vattenförening. Uppvärmning via vattenburen värme, vedpanna med ack tankar och elpatron. Solfångare på 13 m² hjälper till med varmvattnet. Två murstockar servar kakelugn och eldstäder i fastigheten. Rumsindelning: Bottenplan, består av stort lantkök med elspis, kyl och frys. Matsal i direkt anslutning till köket med vacker kakelugn och fin utsikt. Fint vardagsrum i mitten av byggnaden med exklusiv öppen spis. Generös hall med golv i klinker. Badrum med WC och tvättställ. Stort sovrum i anslutning till en tvättstuga med bastu och dusch. Övre planet består av en centralt placerad hall. Vardagsrum med öppenspis och två generösa sovrum. Badrum med WC, tvättställ och badkar. Huset byggdes på 1870-talet men gården är troligen betydligt äldre. Gården har varit i familjens ägo sedan 1977 då huset genomgick en omfattande renovering, nytt avlopp, ny el, vattenburen värme drogs in. Huset isolerades och fick nya fönster. Kakelugnen i matsalen är lika gammal som huset. Två öppna spisar uppfördes vid renoveringen. Trädgården har många olika sorters träd och buskar bl.a. Två äppelträd, (Sävstaholm), plommonträd, skuggmorell, syren, alm, ask, rönn, björk ,hägg, hubertushägg och olika sorters gran och tall. Vidare finns olika rosenbuskar och pioner av flera slag, snöbollsbuskar, olvonträd, spireahäck ut mot byvägen. Några perennrabatter, jordgubbsland, svarta, vita och röda vinbär, trädgårdshallon, krusbär, rabarber. Det finns även köksträdgård och några odlingslådor för kryddväxter mm. Fiber är beställd. Driftskostnader Vatten: 2 500 kr Avlopp: 1 600 kr Sotning: 2 000 kr Hushållsel: 8 000 kr Försäkring: 20 000 kr (inkluderar försäkring för skog och ekonomibyggnader) Renhållning: 1 500 kr Uppvärmningvia egen ved. Totalt:35 600 kr Driftskostnaderna grundar sig på nuvarande ägares förutsättningar och brukande. De uppvisade driftskostnaderna skall således ej ses som någon utfästelse för framtida driftskostnader utan endast som mycket ungefärliga och ej någon garanti.

Dubbelgarage vid bostad

Dubbelgarage uppfört i trä på betongplatta. Plåttak. El finns indraget.

Stall och Maskinhall

Stallet: Byggdes 2001. 5 boxplatser med vattenkoppar varav tre av boxplatserna ännu är oanvända. Duschplats med varmvattenberedare, isolerad sadelkammare med diskbänk och varmvatten. Stallet är lättarbetat med en spånsilo för skottkärra. Det finns två utgångar och en dörr ut mot gödselstacken. Byggnadsmått ca 16 * 8 m . Stallet står med gaveln mot en maskinhall uppförd i trä på betongplatta med byggnadsmått 14 * 7 m. Maskinhallen: Här kan traktorn parkeras (betonggolv) och det finns även plats för två flexibla djurbås om man vill. Det finns en golvförankrad spånfläkt att blåsa upp spån i spånfickan ovanför stallet med, spånet släpps sedan ner direkt i kärran inne i stallet, praktiskt och lättsamt! Tre dubbla skjutportar gör utrymmet lätt att städa/mocka ur. I anslutning till byggnaden finns en ridplan med måtten 21 * 35 m. El och VA finns i byggnaderna.

Ligghall

Ligghallen: Två dubbla skjutportar gör hallen lättstädad. Eluppvärmda vattenkoppar både i och utanför hallen. Betonggolv och betongplatta utanför. Byggnadsmått 8 * 16 m.

Traktorgarage

Traktorgarage uppfört i trä med plåttak. Golv av grus/jord. Byggnadsmått 14 * 7 m. Här finns gott om utrymme för jordbruksredskap och maskiner. Två dubbla skjutportar gör utrymmet flexibelt och lättskött.

Kornbod/Gårdsbutik

Timrad byggnad som är en del av byns gamla skolbyggnad. Sattes upp på gården då skolan revs på 70-talet. Har ett kornloft som lätt går att plocka bort för att få högt i tak och synliga bjälkar. Här installerades en braskamin samt el 1996 då byggnaden användes som gårdsbutik sommartid. Byggnaden har de senaste åren använts som festhus och för trädgårdsmöbelförvaring. Byggnadsmått 6 * 8 m.

Fårhuset

Timrad loge på stenfot med plåttak. El, vattenkopp finns i byggnaden. Byggnadsmått 8 * 8 m.

Timmerstuga Kvarnån

Till gården hör också en gammal timrad flottarstuga, belagd med utvändig panel och med en murad öppen spis . Stugan har ett fint högt läge vid Kvarnån, några km från gården. Utedass och en förrådsbod hör till. Med lite fix och omsorg kan stugan bli en fin plats för rekreation vid kvarnån, på gångavstånd från gården.

Skogsuppgifter

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad i maj 2018 av Kalle Lennartsson. Enligt skogsbruksplanen omfattar skogsmarken 169,1 ha med ett virkesförråd om 16 786 m³sk varav 10 687 m³sk är S1 och S2 skog.

Skogsvård

Köparen är medveten om att fastigheten är i behov av lagstadgade skogsvårdsåtgärder. Enligt skogsbruksplanen finns lagstadgade skogsvårdsåtgärder gällande återväxtåtgärder i form av markberedning och plantering om 9,1 ha Det finns även behov av röjning på fastigheten. Det åligger köparen att överta ansvaret för samtliga åtgärder som finns på fastigheten per kontraktsdagen.

Skogsvårdslagen

På brukningsenheter med produktiv skogsmark om 0 - 100 ha får maximalt 50 ha vara kalmark och skog under 20 år. På brukningsenheter över 100 ha produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år (den sk 50% regeln). För nybildade fastigheter yngre än tre år gäller särskilda regler. Som brukningsenhet räknas normalt den produktiva skogsmark inom en kommun som tillhör samma ägare.

Fastighetsgränser

Fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Jakt

Fastigheten ingår i Östra Hallvikens viltvårdsområde med en areal om 2 030 ha. Viltvårdsområdet ingår i Vattudalens älgskötselområde med en areal om 45 865 ha. Tilldelningen för 2017 var 3 stora och 2 kalvar. ca 10 st i jaktlaget. Småvilt får jagas på hela området.

Fiske

Fiskerätt inom Russfjärdens Fvo.

Naturvärden

Det finns sumpskogsområden registrerade på fastigheten (källa: SeSverige).

Forn- och kulturlämningar

Det finns inga forn- eller kulturlämningar registrerade på fastigheten (källa: SeSverige).

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs för privatperson ej bosatt inom Strömsunds kommun. Förvärvstillstånd krävs alltid för juridisk person. Tillståndspliktigt förvärv söks hos Länsstyrelsen i Jämtlands län. Ansökningsavgift för privatperson 3 700 kr och för juridisk person 5 700 kr. Övriga upplysningar gällande förvärvstillstånd: Förvärvstillstånd ansökes av köparen i samband upprättande av köpekontrakt mellan parterna (köpare och säljare). Ansvarig fastighetsmäklare tillhandahåller ansökningshandlingar och medverkar till att ansökan lämnas in till Länsstyrelse

Visning

Visning av bostadshuset kommer att ske den 4 juni, kontakta assistent Bengt Wiklander för tidsbokning. Ingen organiserad visning av fastighetens skogsmark kommer att ske via fastighetsmäklaren, en köpare får själv låta besikta och undersöka fastigheten. Vederbörlig hänsyn skall därför tas till jakt, rekreation samt intilliggande fastighetsägare.

Tillträde

För köpare som behöver förvärvstillstånd skall tillträde ske inom 14 dagar från beviljandet därav om inget annan avtalats. I övriga fall enligt särskild överenskommelse. I båda fallen gäller som förutsättning för tillträde att köpeskillingen erlagts i sin helhet.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 566000 kr

Områdesbeskrivning

I byn Hallviken bor ca 130 personer, många unga barnfamiljer har flyttat in. Här finns även en kooperativ förskola sedan mer än tio år. Byn har gemensamt och gott källvatten som distribueras genom vattenföreningen.

Kommunikationer

Bil eller buss.

Vägbeskrivning

Gården ligger I Östra Hallviken, ca 500m från E45. Det är lätt att ta sig ut till busshållplatsen om man vill ta sig in till Strömsund eller söderut mot Östersund. Norrut är det ca 1,5 mil till Strömsund. Söderut är det ca 8,5 mil till Östersund.

Kartor över fastigheten

Skogsinformation

Övrig information

Kontakt

bild_Sofia
LRF konsult Östersund
Rådhusgatan 46
831 34 Östersund

Liknande fastigheter