Visa fastigheter till salu Fastigheter till salu
Tvåplanshus i Ed med magnifik utsikt Stora Lee

Huset är beläget i centrala Ed vid buss och järnvägsstation med en vidunderlig utsikt över Stora Lee fördelat på två våningar fördelat på totalt 240 m² boyta samt kallförråd om 24 m². Lämpligt för kontor och/eller servering restaurang och där vatten, avlopp och el är skilda mellan plan 1 och 2. Detta innebär att om en lantmäteriförrättning genomförs kan två olika fastigheter bildas via en sk. 3D fastighetsbildning. Mycket bra marknadsföringsplats vid Oslo-Göteborg järnvägslinjen. Används idag som boende.

Fakta om fastigheten

Typ:
Småhus
Fastighet:
Dals-Ed Ed 10:9
Faktorsgatan 24
66830 Ed
Utgångspris

3 600 000 kr

Visning

Kontakta Meynard Hessedahl för visning tele: 0521-572420

Kontakt

bild_Henrik
LRF Konsult Tanumshede
Industrivägen 3 D
457 31 Tanumshede
Dals-Ed Ed 10:9

Tvåplanshus i Ed med magnifik utsikt Stora Lee

Huset är beläget i centrala Ed vid buss och järnvägsstation med en vidunderlig utsikt över Stora Lee fördelat på två våningar fördelat på totalt 240 m² boyta samt kallförråd om 24 m². Lämpligt för kontor och/eller servering restaurang och där vatten, avlopp och el är skilda mellan plan 1 och 2. Detta innebär att om en lantmäteriförrättning genomförs kan två olika fastigheter bildas via en sk. 3D fastighetsbildning. Mycket bra marknadsföringsplats vid Oslo-Göteborg järnvägslinjen. Används idag som boende.

Byggnad

Huset byggdes 1880 som villa åt kamrern på det då relativt nybildade "Dalslands Järnvägar" och är ett av de äldsta husen i Eds centrum. Numer är det bara stommen på nedervåningen samt bjälklagen och granitgrunden som återstår av den gamla byggnaden. Historia : Ed som ort har levat gott på turism och sitt speciella läge mellan sjöarna Stora och Lilla Lee sedan början av 1900-talet då det låg 4-5 stora hotell på åsen mellan sjöarna varav några till och med hade spa avdelningar och naturligtvis erbjöds även bad i sjöarna. Det som lockade var den fantastiska utsikten över sjöarna och den vilda naturen med alla sjöar. Turisterna på den tiden var mestadels välbeställda människor från Göteborg med omnejd som med hjälp av det supermoderna transportmedlet – Tåg bekvämt kunde ta sig till charter semesterorten Ed och bo på något av de välutrustade hotellen. Järnvägen är än idag en viktig transportlänk till Göteborg och Oslo med 3 avgångar åt vardera håll per dag, en tur till Göteborg centralstation tar endast ca 1 tim och 25 min. Till Oslo centralstation tar det ca 2.5 tim då tåget stannar på fler stationer.

NYBYGGD ÖVERVÅNING/RENOVERAD NEDERVÅNING Ett hus med nybyggd övervåning (år 2000) och totalrenoverad nedervåning nedervåning samma år med yttermåtten 14*9.5 m i två plan. Nedervåningen med ca 2.7 m i takhöjd innehåller två stora rum a´ ca 21 m² vardera, kök/matplats (serveringsrum) á ca 60 m² med utgång till altan om 45 m², två wc varav en handikappanpassad och en med dusch, diskrum/förråd samt hall och trapp till andra våningen. Ca 120 m² boyta. Lämpligt för restaurang/kontor. Övervåningen med 2.3 m i takhöjd innehåller 4 separata rum på ca 21, 22, 25 och 16 m² vardera varav 2 är delade m tillfällig vägg och enkelt kan göras om till ett stort rum, ett rum med matplats ev kök centralt, 2 wc varav en med dusch och en hall med trapp till nedervåningen. Ca 120 m² boyta. Lämpligt för kontor Källare under 1/3-del av huset med lågt i tak <1.7 m. Tidigare använt som matkällare Byggnationen av nytt tak/övervåningens stomme utfördes av Dals Bygg men resterande byggnation har till största delen utförts av ägare Meynard Hessedahl som under nära halva livet arbetat som byggmästare och snickare. Elinstallation har utförts av Rings El i Ed och VA-installationer av Västsvenska värme och sanitet AB i Ed, larm-installation utfördes av Tele & Larm i Ed

Rum

NB: Rum nr 1 ca 22 m² med parkettgolv, målad glasfiberväv på gipsvägg med underliggande träpanel samt isolerat gipsat tak. Inkommande telefon med plats för 8 teleabonnemang. Rum nr 2 som rum nr 1 ( ett telefonjack) men med slipat original golv. Rum nr 3 matrum/allrum med golv av ekparkett, tilläggisolerade väggar belagda med plywood och gips och målad glasfiberväv förutom väggarna mot öst och norr som är slipade/vitlaserade timmerväggar sammanhängande med nytt kök från 2012 (vitlaserad björk) och integrerade vitvaror förutom kyl/frys som är fristående. Mindre diskrum/förråd om knappt 2 m², mindre städskrubb med golvbrunn (här finns även central för brand och inbrottslarm). Wc och duschrum om knappt 1.5 m² med plastmatta på golv (golvvärme) och vägg, gipstak. Wc med mått anpassade för handikappwc enligt kommunens regler och förberett för nöd-larm. Hall med trapp (från år 2000) med klickgolv, gipsklädda vägar med målad glasfiberväv, tak av gipsplank (isolerat). Takhöjd ca 2.7 m ÖB: Hall med trapp med utgång till balkong och brandtrapp i övrigt samma som nere. Rum 4 och 6 är egentligen ett enda rum men separerade med en tillfällig isolerad 3 tumsvägg beklädd med spånplatta samt målad respektive tapetserad, golvet är Siljans helträgolv av furu, väggar klädda med gips och underliggande plywood bakom, tak av gipsplank. Rum 5 har tidigare använts som kök/matplats men är idag kontor, golv, tak och vägg som rum 4 och 6. Rum 7 är på ca 25 m² och rum 8 på ca 16 m² och inredda på samma sätt som övriga rum förutom att det är väldigt många eluttag (förberett serverrum). Det finns ett större wc med dusch, golv belagt med plastmatta, väggar av kakel och målad glasfiberväv på förstärkt gipsvägg(plywood bakom) samt tak av gipsplank och ett mindre wc med liknande inredning förutom golvet som består av klinker. Därutöver en mindre hall som förbinder trappuppgången med rum nr 5. Källare: med golv av stora huggna stenar och dito väggar förutom vissa som är murade med tegelsten, tak av trä. Källaren består av en "sluss" hall samt två rum avgränsade med träväggar, de har tidigare använts som matkällare.

1

Kontor / sov

2

Kontor / sov

3

matrum / allrum / kök

4

Kontor / sov

5

Kontor / kök

6

Kontor / sov

7

Kontor / sov

8

Kontor / sov

Tomt

Egen tomt om 751 kvm i centrum av Ed med servitut på framfartsväg.

Energideklaration

Huset är tämligen energisnålt då nedervåningen är tilläggsisolerad och har "nya" superenergi treglasfönster. Övervåningen är nybyggd år 2000 med samma typ av fönster sompå NB och 20 cm isolering i väggar och ca 40-50 cm i taket.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 1445000 kr

Övrigt

Huset är byggt 1880 som bostad till kamrern på det då nybildade ”Dalslands järnvägar” 1879 vilket är det år järnvägssträckan till Norge invigdes. Huset är ett av de äldsta och samtidigt nyaste i samhället Ed då övervåningen revs och byggdes upp med ny planlösning år 2000. Hela nedervåningen renoverades med nya ytskikt och nytt avlopp, vatten ledningar och elinstallation som dessutom är uppdelat på varje våning med möjlighet att montera en elmätare per våning och detsamma för vattenförsörjningen. Alla ytskikt byttes ut utom golvet i rum 2 som sparats för ev. annan användning. Innertaket på nedervåningen har sänkts från 3.05 m till ca 2.7 m för ny ledningsdragning och ljud/brandisolering mot övervåningen. Nedervåningen är dessutom uppbyggd enligt direktiv från kommunen för att klara kraven på utrymmen för serveringsverksamhet med handikappanpassad wc, tillträde med ramp, diskrum, rum för tvättvatten, separat wc/dusch för ev. personal. Fönstren är utbytta till Elitfönsters superenergi/ljudisolerade 3-glasfönster med liknande utseende som original fönstren från 1880. Innerdörrarna är renoverade original dörrar från 1880 som tillverkades på plats för huset enligt uppgift. De flesta har försetts med nya låskistor med möjlighet att låsa varje rum separat. Brand och inbrottslarm installerat. Historia: Ed som ort har levat gott på turism och sitt speciella läge mellan sjöarna Stora och Lilla Lee sedan början av 1900-talet då det låg 4-5 stora hotell på åsen mellan sjöarna varav några till och med hade spa avdelningar och naturligtvis erbjöds även bad i sjöarna. Det som lockade var den fantastiska utsikten över sjöarna och den vilda naturen med alla sjöar. Turisterna på den tiden var mestadels välbeställda människor från Göteborg med omnejd som med hjälp av det supermoderna transportmedlet – Tåg bekvämt kunde ta sig till charter semesterorten Ed och bo på något av de välutrustade hotellen. Järnvägen är än idag en viktig transportlänk till Göteborg och Oslo med 3 avgångar åt vardera håll per dag, en tur till Göteborg centralstation tar endast 1 tim och 25 min. Till Oslo centralstation tar det 2.5 tim då tåget stannar på fler stationer. Kommentar från tågresenärer på linjen Oslo-Göteborg , se bild med artikel. Träden kommer att avverkas under hösten/vintern 2016 enligt kommunalråd Martin Carling DETALJPLAN Fastigheten ligger i gällande detaljplan inom centrum ändamål, vilket innebär att om en köpare skall använda byggnader för bostadsändamål måste nytt bygglov sökas.

Områdesbeskrivning

Huset är beläget i centrum av Ed men ändå avskilt, intill järnvägs och buss-station och endast ca 100 m från affärer, bank och kommunhus

Kommunikationer

Buss-stationen ligger 30 m från huset och trafikeras av Västtrafik med första avgång mot Vänersborg ca 04.30 och senaste retur ca 24.00. Järnvägsstationen är belägen ca 70 m från fastigheten och trafikeras i dagsläget av NSB som från dec 2016 kommer att ha 3 turer mot Oslo och tre turer mot Göteborg dagligen (idag 4 turer) men Västra Götalandsregionen skall försöka återupprätta den 4:e turen snarast. Till Göteborg tar det ca 1 tim. och 25 min och till Oslo ca 2 tim. och 30 min.

Vägbeskrivning

Ed ligger nästan mittemellan Göteborg och Oslo i syd-nordlig riktning (ca 17 mil till båda städerna) och mellan Tanum och Åmål i väst-östlig riktning.

Kontakt

bild_Henrik
LRF Konsult Tanumshede
Industrivägen 3 D
457 31 Tanumshede

Liknande fastigheter