VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA
Visa alla bilder
Representativ skogsegendom med sjöläge & utmärkt jakt!

Fakta om fastigheten

Typ:
Lantbruk
Boyta:
258 kvm
Fastighet:
Karlskoga Västra Lonntorp 1:3
Västra Lonntorp 157
69191 Karlskoga

Utgångspris/ försäljningssätt

40 000 000 kr
Öppen budgivning

Budgivning pågår

Kontakt

bild_Mats Mats Fröjdenstam
Fastighetsmäklare
019168389
0708710739
mats.frojdenstam@lrfkonsult.se
bild_Håkan Håkan Schörling
Fastighetsmäklare
019168390
0703700208
hakan.schorling@lrfkonsult.se
LRF Konsult Örebro
Bettorpsgatan 10
703 69 Örebro
Karlskoga Västra Lonntorp 1:3

Representativ skogsegendom med sjöläge & utmärkt jakt!

Unik möjlighet att förvärva en skogsegendom med anor från tidigt 1600-tal. Här intill Lonnens södra strand ligger Västra Lonntorp med 360 ha välarronderad mark samt egna fiske- och kräftfiskevatten om ca 40 ha. Byggnationen är smakfullt inramad av gårdens öppna åkerlandskap vilket ger fri sikt mot Lonnens vattenspegel. Representativ mangårdsbyggnad med generösa ytor uppförd med timmer 1824 under tak av Grythytteskiffer. Matchande flygelbyggnad i utmärkt skick samt ytterligare en permanentbostad och ekonomibyggnader finns väl samlade kring gårdscentrum. Skogen som omfattar dryga 300 ha är ryggraden i nuvarande verksamhet tillsammans med hyror och arrenden från jordbruksmark, arrendetomter samt uthyrning av utrymmen i ekonomihusen. Egendomen har mycket att erbjuda i form av bekvämt boende, jakt och fiske samt inte minst god avkastning från skog och uthyrningsverksamhet, Närhet till Karlskoga med goda allmänna kommunikationer. Endast ca 2,5 timme med bil till Stockholm eller ca 3,5 timme med bil till Göteborg/Oslo. Prisidé, 40 000 000 SEK. Visning: Enligt överenskommelse med mäklaren.

Byggnader

Mangårdsbyggnaden

Mangårdsbyggnaden är smakfullt placerad på gården med utsikt över åkermarken och sjön Lonnen. Byggnaden är uppförd 1824 i två plan på källargrund (granitsten) under tak belagt med Grythytteskiffer. Taket renoverades och lades om 1979. Stommen i byggnaden består av gediget timmer som utvändigt brädfodrats med äldre locklistpanel som målats med klassisk oljefärg. Fönster i form av kopplade 2-glas. Vatten och avlopp är anslutet till det kommunala nätet. Uppvärmning sker med hjälp av bergvärmeanläggning (från två hål, 2013). Ny el 1979 och ny elcentral inklusive jordfelsbrytare under 2000-talet. Samtliga eldstäder används och sotas kontinuerligt (nya rör draget i murstockarna 2010). Boyta enligt taxeringen om 258 kvm samt biyta om 57 kvm. Byggnadsarea på mark ca 190 kvm. Från grusrundeln välkomnas man uppför mangårdsbyggnadens trapp in i en generös hall. Rakt fram ligger stora salen med utsikt över lusthuset och sjön i norr. Salen har vackra kilsågade golv av norrlandsfura. I salen finns även en vacker kakelugn. Från salen finns utgång till ett trädäck (2016) uppförd mot sjösidan och i anslutning till densamma ett lusthus (2004) som kan värmas upp med infravärmare för att förlänga kvällsvistelsen. Mot söder finns ett allrum, även i detta rum finns en kakelugn. Intill hallen och salen finner man köket med väl tilltagna arbetsytor. Köket (Ballingslöv -79) är utrustat med spisugn med tillhörande filterfläkt, kyl, frys, diskmaskin samt en vedspis. Under det kaklade golvet finns även elvärme installerat. I anslutning till köket finns en groventré med nedgång till källaren samt en tvättstuga (torktumlare och tvättmaskin). I hallen finner man även en toalett (wc och handfat). Efter att ha tagit sig upp för trappen till plan två välkomnas man av en stor öppen hall/allrum med golv belagt med körsbär. Mot söder finns en öppen balkong med utsikt över gården och mot norr kan man vila fötterna framför den öppna spisen med utsikt över sjön. Åt väster finner man ett kontor och ett sovrum som binds samman med ett nyrenoverat badrum (2013). Badrummet är utrustat med dusch, wc, handfat och är mekaniskt frånluftsventilerat. Åt öster finns tre sovrum och i anslutning till dessa ett badrum med dusch, wc, handfat och eluppvärmd bastu. I hallen utanför sovrummen finns även ett trinettkök med tillhörande skåp. Från övre plan kan man även ta sig upp på vinden, delvis grovinredd, ej uppvärmd. Under huset finns en källare (grovinredd) med plats för förvaring, pannrum samt ett matkällarutrymme med möjlighet att att hänga småvilt. Omgivande trädgård ger gården en varsam inramning med stora gräsmattor och äldre vårdträd. På mitten av den grusbelagda gården finns även en rundel.

Flygelbyggnaden

Flygelbyggnaden är placerad i anslutning till mangårdsbyggnaden och är uppförd i samma stil. Byggnaden är uppförd 1846 i två plan på källargrund under tak belagt med Grythytteskiffer. Taket renoverades och lades om 1979. Timmerstommen har beklätts med med äldre locklistpanel som målats i stil med mangårdsbyggnaden. Fönster i form av kopplade 2-glas. Vatten och avlopp är påkopplat på det kommunala nätet. Uppvärmning sker med hjälp av kulvert från bergvärmeanläggning i mangårdsbyggnaden. Samtliga eldstäder sotas och används kontinuerligt. Boyta enligt taxeringen om 170 kvm samt biyta om 80 kvm. Byggnadsarea på mark ca 95 kvm. Från entrén mot gården finner man en hall varifrån man kan ta sig in i en sal, ett vardagsrum samt ett sovrum. Utanför salen finns en plattlagd uteplats i österläge. På nedre plan finns även toalett (wc och tvättställ) samt köket (utrustat med spisugn med tillhörande filterfläkt, diskmaskin samt kyl och frys). Intill köket finns även trappan ned till den inredda källaren. Från hallen vid entrén kan man ta sig upp på plan två med hall, två rum, sal samt ett badrum. I salen finner man en öppen spis. Badrummet är utrustat med dusch, wc, tvättställ samt mekaniskt frånluftsventilerat. Bostadsbyggnaden har bevarats i sitt ursprungliga still med vackra parkettgolv (flertalet fiskbensparketter i ek) samt äldre, välvårdade ytskikt. Källaren under huset är inredde med tvättstuga (tvättmaskin, torktumlare och torkskåp), duschrum med tillhörande bastu (eluppvärmd), vinkällare, förråd samt gillestuga med gjutjärnskamin.

Röda boden

Gårdens äldsta byggnad finns precis vid infarten till gården och är uppförd på massiv granitgrund (delvis källare) med timmerstomme under Grythytteskiffer. Utvändigt är huset beklätt med rödfärgad locklistpanel. Byggnaden är troligen uppförd i slutet på 1600-talet eller början på 1700-talet och fungerade länge som gårdens magasin. Hela huset totalrenoverades och iordningställdes till bostadsbyggnad 2005. Kommunalt vatten och avlopp. Uppvärmning via direktverkande el (luftvärmepump) kompletterat med eldning i täljstenskaminen. Fönster, 3-glas isoler. Boyta enligt taxeringen om 115 kvm. Byggnadsarea på mark om ca 90 kvm. Nedre plan består av ett stort vardagsrum/allrum med installerad täljstenskamin. Intill rummet finns ett väl tilltaget kök (spis med tillhörande filterfläkt, ugn, inbyggd mikrovågsugn, kyl, frys och diskmaskin). Övre plan består av en mindre hall som separerar sovrum och badrum (utrustat med hörnbadkar, bastu med elaggregat, dusch, wc, tvättställ samt tvättmaskin). Samtliga rum på övre plan är under snedtak. I markplan mot väster finns även en uteplats i trä med utsikt över gården.

Gårdens ekonomibyggnader

Gårdens två ekonomibyggnader är uppförda likt ett U med öppningen mot gården. Byggnaderna är uppförda i omgångar (under 1900-talet, delvis äldre) men har moderniserats för att kunna inhysa större maskiner för gården eller som vinterförvaring för båtar eller husvagnar. Byggnaderna målades utvändigt 2011. Den mindre ekonomibyggnaden har plats för fem bilar (tre garageplatser uthyrda till hyresgästerna). Golvet är gjutet i byggnaden, väggarna uppförda med träregelstomme under plåttak (1985). Övre plan består av f.d. sädesmagasin i två plan, perfekt som förvaring eller för att iordningställa som festlokal för kräftskiva eller liknande. Byggnadsarea på mark om ca 145 kvm. Den större ekonomibyggnaden innehåller en f.d. ladugårdsdel med höskulle och loge. Logdelen är timrad, resterande del uppförd med träregelstomme. Större delen av logdelen har asfalterat underlag. F.d. ladugårdsdelen har betonggolv och väggar av lersten som utvändigt brädfodrats. Höskullens golv lades om (2003) för att även denna skulle kunna användas som vinterförvaring av båtar och husvagnar. Tak på hela byggnaden belagt med plåt (1985). Byggnadsarea på mark om ca 1 050 kvm.

Övrig byggnation

På gården finns ytterligare tre byggnader: ett hus för farmartank, det gamla avträdet samt ett lusthus intill mangårdsbyggnaden. Utanför gårdscentrum finns två byggnader uppförda: en bastu nere vid Lonnens strandkant samt en jaktstuga väster om gården, inne i skogen. Nedanför gården, bara några meter från sjön Lonnen finns en bastu uppförd med träregelstomme under tegeltak. Utvändigt är byggnaden beklädd med locklistpanel. Byggnaden inhyser ett allrum samt bastun med tillhörande elaggregat. Byggnadsarea på mark om ca 20 kvm. I anslutning till bastun finns även en brygga samt en sandstrand. Gården har även tillgång till ytterligare en sandstrand med tillhörande båtbrygga, precis nedanför den prunkande björkallén som leder upp mot gården. Jaktstugan är uppförd med timmerstomme på plintgrund under tak av betongtegel. Fönster, kopplade 2-glas. Byggnaden inhyser ett rum med öppen spis samt ett kök med vedspis (bägge eldstäderna används och sotas kontinuerligt). Övre plan är oinredd. Byggnadsarea på mark om ca 40 kvm. Intill byggnaden finns även ett avträde/vedbod uppförd med träregelstomme under plåttak. Ytterligare ett förråd/vedbod finns uppförd i anslutning till huset med träregelstomme under tak belagt med betongpannor. Byggnadsarea på mark om ca 6 kvm. Byggnaderna rödfärgades 2011.

Skogsuppgifter

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad av Mellanskog 2017 (uppdaterade plan från 2015). Enligt skogsbruksplan omfattar den produktiva skogsmarken ca 304,5 ha med ett virkesförråd om ca 53 000 m3sk varav ca 17 200 m3sk är G2, S1 och S2 skog. Boniteten får anses vara god, 7,1 m3sk/ha och år i genomsnitt för fastigheten. Tillväxten på hela fastigheten beräknas vara ca 2 450 m3sk/år under den kommande tioårsperioden. Fastigheten domineras av barrträd (27 % tall, 53 % gran och 19 % löv). Planläggaren rekommenderar en avverkning om ca 20 500 m3sk under planperioden varav ca 12 200 m3sk är gallring och resterande ca 8 300 m3sk är föryngringsavverkning. Skogens åldersfördelning är god med viss övervikt på medelålders gallringsskog. På fastigheten finns ett väl utbyggt skogsbilvägsnät vilket ger korta transportavstånd i skogen. De skogliga drivningsförhållandena anses vara goda på fastigheten. Skogen är mycket välskött. Skogliga åtgärder har utförts enligt plan vilket har resulterat i ett välbalanserat skogsinnehav med tillfredsställande åldersfördelning.

Historia

I slutet av 1500-talet började den djupa vildmarken i gränslandet mellan Örebro och Värmland att befolkas. Man hade hittat malm i bergen och den ständiga efterfrågan på timmer till hamnarna och veden till hyttorna gjorde att bergsmän och skogsmän att börja vallfärda ut i tidigare glest befolkade områden. Till slut bodde så många människor i området så man bad hertig Karl om att en kyrka, med tillhörande prästställe, skulle byggas vilket också blev fallet. Ett brev utfärdat 10 mars 1608, av Karl den IX (den tidigare hertigen), ger kyrkoherde Olof Hansson rätten att bruka torpstället Västra Lonntorp på Konungens och Kronans egendom. Familjen Hansson skötte ägorna exemplariskt och detta gav familjen och dess efterlevande rätten att bruka marken även fortsättningsvis, som ett fäbodställe under prästgården. Västra Lonntorp blev nu skattelagd med 1/4 hemman och skatten för gården uppgick till "ett halft pund smör". År 1626 dör Olof Hansson men gården fortsätter trots detta att blomstra. Mer mark lades till gården för att densamma skulle vara bärkraftig. Under många år utgjorde gårdens strategiska läge, med närhet till skog, hyttor och transportmöjligheter på vattendragen, att familjerna som brukade gården, jorden och skogen, kunde bo och leva på dess avkastning. År 1824 uppförs den nuvarande mangårdsbyggnaden och denna har fått behålla sin skönhet ända till dags datum. Flygelbyggnaden uppfördes något senare i samma stil som mangårdsbyggnaden. Gårdens äldsta hus, den röda "Källarboden", är troligen från slutet på 1600-talet eller från början av 1700-talet och fungerade tidigare som magasin innan det iordningställdes till bostadsbyggnad av nuvarande ägare, familjen Frisk.

Jakt

Fastigheten har en varierande terräng med olika typer av skog som passar för flertalet viltslag. I södra änden på fastigheten finns stora ostörda arealer med äldre barrdominerad skog som sammanfogas av yngre blandskog med tätningar, där viltet kan gå in för att söka skydd. Kring gården och åkermarken finns en större lövdominans som uppskattas av viltet för såväl födosök som plats för dagsvila. Närheten till vatten i sjön och de omkringliggande vattendragen gör att djuren vandrar mellan de olika platserna för att söka mat, vila och vätska. Fastighetens storlek medverkar till att viltet ändå kan vara kvar inom fastighetens gränser och ägarna kan bedriva viltvård utan att påverkas av andra aktörer. Älgjakten sker i Centrala älgskötselområdet Karlskoga om ca 2 700 ha. 2016 var tilldelningen på samma areal 6 vuxna och 9 kalvar. Småviltsjakten bedrivs enskilt på den egna fastigheten och säljaren meddelar att det finns mycket god tillgång av rådjur och vildsvin. Även gott om annat småvilt så som räv, hare, grävling m.m. På senare år har även en dovviltstam börjat etablera sig i området. Nuvarande ägare har varit mycket intresserad av jakt och i fastighetsköpet ingår ca 18 jakttorn samt ett par foderplatser.

Fiske

Fastigheten har ca 40 ha eget fiskevatten i Lonnen och i ån. I vattnet finns gott med insjöfisk i form av gädda, abborre och annan vitfisk. Dessutom är tillgången på kräfta god. Nuvarande ägare har tidigare arbetet med att restaurera botten (högar med taktegel ilagt) längs stranden och i älven för att få kräftan att trivas ännu bättre i det friska och klara vattnet.

Åkermark

Åkermarken omfattar 32,6 ha och ligger samlad kring gården. Produktionsförmågan anses vara god och jorden består till största del av lerjordar (inslag av moränjord). Marken har systemtäckdikats med plastslang 1981. Samtidigt installerades en avvattningspump för att skapa en tillfredsställande avvattning av marken. Marken är utarrenderad enligt ettårsavtal. Uppsägning ska ske senast åtta månader före arrendetidens utgång (30/4), i annat fall förlängs avtalet ytterligare ett år. Kontakta mäklaren för att ta del av uppgifter om arrendeintäkter. Stödrätter är utlånande till arrendatorn och skall återföras till jordägaren vid arrendets upphörande.

Intäkter arrendetomter

Ner mot sjön Lonnen ligger flertalet sommarstugor på ofri grund. Området är detaljplanerat och under årens lopp har några tomter sålts av till arrendatorerna. I dagsläget finns 15 stugor kvar på ofri grund. Kontakta mäklaren för att ta del av uppgifter om arrendeintäkter. Skriftliga arrendeavtal finns för samtliga stugor.

Uthyrning av permanentbostad

På gården hyrs flygeln och den röda boden ut till två olika familjer. Kontakta mäklaren för att ta del av uppgifter om hyresintäkter.

Areal

Areal enligt fastighetsboken, 363,1897 ha, samt ej arealredovisat vatten. Areal enligt skogsbruksplanen om 360 ha varav 304,5 ha produktiv skogsmark, 34,5 ha inägomark, 4,9 ha impediment samt 16,1 ha övrig areal. Enligt skogsbruksplanens arealmätning tillkommer vattenareal om 39,2 ha. Arealdifferens ej utredd.

Vägar

Väg i anslutning till gården är allmän. Nuvarande ägare har anlagt flertalet skogsbilvägar (anlagda i tre etapper 1984, 1994 samt 1998) på den egna fastigheten för att förbättra logistiken i samband med avverkningar och jakt. Skogsbilvägarna håller mycket god standard och är avspärrade med bom för att hindra att utomstående använda dessa. De två östra bommarna är låsta med kodlås, kontakta mäklaren för kod.

Naturvärden

Avdelning 91-92 berörs av en nyckelbiotop (0,6 ha äldre aspskog). Avdelning 88, 92-93, 96 berörs av ett naturvärde (4,7 ha skog i bäckmiljö). Avdelning 41 berörs av ett naturvärde (0,1 ha övriga lövträd).

Forn- och kulturlämningar

Avdelning 66-67 berörs av en övrig kulturhistorisk lämning (kolbotten med backstuga). Avdelning 29 berörs av en lämning (backstuga).

Boendekostnader m.m.

Följande kostnader beräknas (utifrån säljarens uppgifter) för boende och gården: Försäkring ca 11 000 kr/år (ytterligare ca 25 000 kr/år för näringsverksamheten), sotning ca 1 600 kr/år (två sotningar), el ca 39 500 kr/år (ytterligare ca 20 000 kr för näringsverksamheten), renhållning ca 4 000 kr/år samt vatten och avlopp ca 5 300 kr/år. Detta ger en total månadskostnad om ca 5 100 kr eller en årskostnad om ca 61 400 kr. Inkluderas näringsverksamhetens el och försäkring blir årskostnaden ca 106 400 kr.

Fastighetsdatautdrag

Kontakta fastighetsmäklaren för att ta del av komplett fastighetsdatautdrag.

Fördjupad information

Ytterligare information finns att tillgå om fastigheten, exempelvis fullständig skogsbruksplan, årtal för renoveringar och kartmaterial. Delar av informationen går att erhålla genom nedladdningsbara dokument på hemsidan eller postas ut vid förfrågan till mäklaren.

Försäljningssätt

Fastigheten försäljs med öppen budgivning. Prisidé, 40 000 000 SEK. Fri prövningsrätt förbehålles säljaren.

Kostnader för köparen

Kostnader för lagfart, eventuellt nytecknande av pantbrev eller eventuell fastighetsreglering bekostas av köparen.

Visning

Visning av gården sker enskilt efter bokning hos mäklaren. Spekulanter är fria att själva besöka åkermark och skogsmark. Sedvanlig hänsyn till växande åkermarksgröda och ungskog önskas. Observera att vägbommarna till skogsbilvägen vanligtvis är låsta. Använd gärna LRF Konsults applikation "Köpa gård" för att hitta fastighetens och beståndens gränser, med tillhörande information, på en aktiv kartvy.

Skogsvisning

Översiktlig visning av skog och skogsmark kan bokas med mäklaren om intresse finns för detta.

Tillträde

Tillträde sker efter överenskommelse mellan köpare och säljare.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 4302000 kr

HitCounter