VI FÅR LANDETS SMÅFÖRETAGARE ATT VÄXA
Visa alla bilder
Guldsmedstomten 81 ha

Fakta om fastigheten

Typ:
Lantbruk
Totalarea:
80,8 ha
Skogsmark:
8,3 ha
Åkermark:
66,1 ha
Övrigmark:
6,4 ha
Boyta:
225 kvm
Fastighet:
Grästorp Guldsmedstomten 1:2
Guldsmedstomten 2 & 3
467 91 Grästorp

Utgångspris/ försäljningssätt

14 500 000 kr
Bud

Budgivning pågår

Kontakt

bild_Helene Helene Gustafsson
Fastighetsmäklare
0725511264
helene.gustafsson@lrfkonsult.se
LRF Konsult Grästorp
Oskarsgatan 26
467 30 Grästorp
Grästorp Guldsmedstomten 1:2

Guldsmedstomten 81 ha

Vackert belägen gård c:a 4 km norr om Grästorp. Här möts man av ett trivsamt gårdscentrum som omges av ädellövträd och har Lannaån som ringlar sig förbi i söder. Byggnationen utgörs av två äldre bostadshus samt flera ekonomibyggnader. Den totala arealen om c:a 81 ha fördelar sig över 66,1 ha bördig åkermark med bra arrondering samt 8,3 ha skogsmark med ett virkesförråd om 1 340 m³sk.

Byggnader

Mangårdsbyggnad

Äldre bostadshus från 1889 uppfört på torpargrund med stomme av timmer och fasad av trä. Taket är belagt med pannor av lertegel och fönstren är av typen 2-glas. Vattenburen värme via kombipanna från 1965 samt oljetank som besiktigades 2007. Enskilt vatten från borrad brunn och enskilt avlopp med trekammarbrunn och efterföljande infiltration från 2009. Huset renoverades och byggdes till med groventré, pannrum och hygienutrymmen 1968. Därefter är badrummet på övre plan renoverat 2005. Planlösning entréplan: Huvudentré med gästtoalett samt trappa till övre plan. Finrum/sal i två delar, heltäckningsmatta på golvet samt utgång till uteplats. Kontor med golv av ekparkett. Allrum med öppen spis, utgång till uteplats och golv av ekparkett. Kök utrustat med spis,fläkt, kylskåp och diskmaskin. Groventré med frysbox. Toalett. Hygienrum med duschkabin, tvättmaskin samt ett torkskåp som ej är i funktion. Skafferi samt ett klädvårds/förrådsrum. Övre plan består av allrum med utgång till balkong. Fyra sovrum. Badrum med wc, handfat och dusch samt klädkammare och förrådsutrymme. Boarean uppgår till 225 m² och biytan till 31 m² enligt taxeringsinformationen. ​

Lilla bostadshuset

Äldre bostadshus från 1930 uppfört på torpargrund med trästomme och fasad av eternit. Taket är belagt med pannor av lertegel och fönstren är av typen 2-glas. Vattenburen värme via luft/vattenvärmepump CTC EcoAir 107, installerad 2009. Enskilt vatten från borrad brunn (gemensam med mangårdsbyggnaden) och enskilt avlopp med två-kammarbrunn vidare till gemensamt avlopp med mangårdsbyggnaden med tre-kammarbrunn och efterföljande infiltration från 2009. En genomgående renovering av bostadshuset gjordes 1970. Därefter har det målats och tapetserats om. 2009 installerades en ny elcentral och elsystemet renoverades. Separat elmätare finns för bostadshuset. Planlösning entréplan: Vardagsingång med trappa till övre plan samt tvättavdelning, observera att tvättmaskin och torktumlare ej ingår i överlåtelsen. Badrum med wc, handfat och badkar. Kök med vita kökssnickerier, spis, fläkt, kyl och sval samt plats för diskmaskin. Pannrum. Huvudentré. Sovrum samt vardagsrum med golv av ekparkett. Övre plan med liten hall, tre sovrum varav två med trägolv samt ett allrum med trägolv. Boarean uppgår till 124 m² och biytan till 6 m² enligt taxeringsinformationen. Bostaden är f.n. uthyrd. Hyreskontraktet är uppsagt per den 31/12 2017.

Bilgarage

Garage uppfört i trä med gjutet golv och yttertak av plåt. Här finns plats för tre bilar.

Verkstad

Äldre träbyggnad med gjutet golv och tak av plåt. Inrymmer en mindre verkstad.

Uthus - f.d. stall

Äldre byggnad uppförd i trä med gjutet golv och tak av plåt. Inredningen är borttagen och utrymmet används nu som förråd.

Lada - Torkanläggning

Byggnaden är uppförd i trä med gjutet golv och plåtbeklätt eternit-tak. Inrymmer lada med planlager samt äldre spannmålshantering med Svegma dubbel satstork från 1967 samt lagring i träfickor och utlastningsfickor om totalt 420 m³. Oljetank saknas. Total byggnadsyta om c:a 383 m².

Maskinhall

Maskinhall uppförd i trä med gjutet golv och plåttak. Total byggnadsyta om c:a 200 m².

Övriga byggnader

På gården finns också ett äldre magasin, uppfört i trä med tak av lertegel. En potatis/jordkällare med murad stomme och tak av lertegel samt ett enklare uthus/växthus.

Åkermark

Gårdens åkermark om 66,12 ha ligger väl samlad i en ägofigur förutom ett utskifte om 0,88 ha. I brukningsenheten tillkommer 0,11 ha åkermark som är belägen i en outredd samfällighet i skiftet söder om Lannaån. ​ Jordarten utgörs av lerjordar med inslag av lättare jord. Dräneringen är från 50-talet där mindre kompletteringar utfördes 2015. Åkermarken överlåts höstplöjd samt 4,41 ha i träda som avser åkermark kring Lannaån samt utskiftet. ​ ​

Stödrätter

Stödrätter motsvarande den stödberättigade arealen ingår i överlåtelsen och kommer att överlåtas till köparen inför 2018 års SAM-ansökan.

Övrig mark

Övrig mark består av tomtmark, gårdscentrum, mark kring Lannaån, vägar mm.

Skogsmark

Den produktiva skogsmarken utgörs av 8,35 ha med ett virkesförråd om 1 338 m³sk. Virkesförråd / ha uppgår till c:a 160 m³sk. Se vidare bifogad sammanställning.

Jakt

Jakten är f.n. upplåten och övergår till köparen from 1 juli 2018.

Arealuppgifter

Arealuppgifterna i tabellen är hämtade från följande källor: Den totala arealen 80,8572 ha, enligt fastighetsregistret. Åkerarealen om 66,12 h avser stödberättigad areal enligt 2017 års SAM-ansökan. Skogsmarken om 8,35 ha enligt skogsuppskattning samt övrig areal c:a 6 ha enligt mätning på fastighetskartan.

Arrende/nyttjanderätter

Åkermarken är utarrenderad tom 2018-03-14 och är därefter tillgänglig för köparen.

Tillträde

Tillträde sker enligt överenskommelse.

Inteckningar

Det finns pantbrev uttagna om sammanlagt 930000 kr

HitCounter