Hyra ut hus i andra hand, vad ska jag tänka på?

Ska du hyra ut i andra hand så är viktigt att känna till hyresgästens besittningsskydd. Det betyder att hyresgästen som hyr i andra hand har rätt att få sitt avtal förlängt när hyrestiden är slut. Bara om hyresvärden har tillräckligt starka skäl bryts besittningsskyddet.

Det är hyresnämnden som bestämmer om hyresvärdens skäl är tunga nog. Reglerna är olika för den som hyr ut bostäder affärsmässigt och den som hyr ut eller ett par hus. Din fråga handlar om uthyrning som inte är affärsmässig. Då är hyresgästens besittningsskydd inte fullt så starkt.

Det som kan bryta hyresgästens besittningsskydd är allvarlig misskötsamhet från hyresgästens sida, men det kan finnas andra fall då hyresvärden har ett ”sådant intresse att förfoga över lägenheten” att det är rimligt att hyresgästen får sägas upp till avflyttning. Det kan vara om hyresvärden själv tänker bosätta sig i den uthyrda lägenheten, eller om fastigheten ska säljas och köparen ställer som villkor att hyresgästen flyttar ut.

 Det går att avtala bort hyresgästens besittningsskydd, men en vanlig överenskommelse räcker inte.

 Ett avstående från besittningsskydd får inte skrivas in i själva hyresavtalet, utan det finns ett särskilt formulär som ska användas. Överenskommelsen får inte gälla mer än fyra år och den får bara innebära att besittningsskyddet faller bort i vissa situationer. Längre än så kan en överenskommelse om avstående från besittningsskydd inte gå utan hyresnämndens godkännande.

 Om det är viktigt för dig att uthyrningen bara ska gälla under en begränsad tid bör du alltså veta att det inte räcker att skriva ett tidsbestämt avtal. Ni måste göra en överenskommelse om avstående från besittningsskydd. Överenskommelsen måste uppfylla vissa krav och inte ens då är det säkert att du kan säga upp hyresavtalet när hyrestiden är slut.

Läs mer om hyreslagen och hur vi kan hjälpa dig.>>

Fråga juristen!

Har du en juridisk fråga? Ställ juridiska frågor till våra jurister.